Небезпечний чи ні? Що потрібно знати про аспірин

4 жовтня 2019, 19:53

Прийом ацетилсаліцилової кислоти для профілактики серцево-судинних захворювань може бути марним та навіть небезпечним

Все добре в міру або про U-подібну криву доза-ефект у різних активних компонентів. Коли ми помічаємо позитивний ефект, частим спонуканням буде додати цього побільше, та ще й почати застосовувати профілактично. Але, на жаль, така тактика не працює. Проілюструємо це на прикладі аспірину. Так, в минулому році закінчився ряд досліджень, які показали марність і навіть небезпеку застосування аспірину у здорових людей для зниження ризику розвитку серцево-судинних захворювань.

Відео дня

А ось у людей з підвищеним ризиком він працює, хоч і не завжди так, як хотілося б нам. Наприклад, у діабетиків він зменшує захворюваність на серцево-судинні захворювання, але ризик кровотечі все одно вище. А ось людям 50−59 років з ризиком інфаркту або інсульту, що перевищує 10% протягом наступних 10 років життя, аспірин цілком показаний, відповідно до сучасних посібників.

Ранні дослідження показували чудові властивості аспірину

Взагалі-то це дещо несподівано, оскільки ранні дослідження показували чудові властивості аспірину: він знижує запалення, уповільнює атеросклероз, знижує ризик ряду онкологічних захворювань (від раку кишечника до раку простати) і їх метастазування, знижує рівень глікованого гемоглобіну, ризик нейродегенеративних захворювань і так далі.

Однак особливості його засвоєння і багатостороння дія можуть і розмивати ефект: різне згортання крові, різний рівень сечової кислоти (аспірин може підвищувати її), різна вага людей і тому розбіжності дози, крім того, у ряду людей (до третини) може розвинутися нечутливість до аспірину.

Гарна новина для консервативних ЗСЖників: ті, хто сидів на plant-based diet (раціон на основі рослин), можуть і далі насолоджуватися своїм аспірином без побічних ефектів у вигляді кровотеч. Адже саліцилати містяться не тільки в корі верби, а й у багатьох ягодах, фруктах, овочах і спеціях. Наприклад, овочі містять до 6 мг, а ягоди і фрукти до 7 мг саліцилатів на 100 грам продукту. Найбільше саліцилатів в ожині, чорниці, яблуках, вишні, абрикосах, гуаві та томатах. Таким чином, класичне здорове харчування дає вам без зусиль не менше 30−50 мг саліцилатів на добу, які засвоюються. Нехай це і менше, ніж прийом низькодозового аспірину, але зате цілком безпечно.

Тож їжте аспірин у ягодах, овочах і фруктах. Звичайно, є люди чутливі до салицилатів, і їм, можливо, є сенс уникати таких продуктів. Однак реальної епідемії чутливості до саліцилатів (Salicylate intolerance) немає, і мені здається, що це перебільшення окремих авторів. Важливо пам’ятати про U-подібну криву фітонутрієнтів, і це стосується не тільки їх, але й вітамінів. Прагніть робити свою дієту різноманітною і це забезпечить вам засвоєння різних компонентів у дозах з оптимальним співвідношенням користі та шкоди.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Depositphotos

Показати ще новини
Радіо НВ
X