Унікальний овоч. Чим корисні та кому протипоказані огірки

16 червня, 23:03
Світлана Фус: «Це один з найбільш корисних і популярних овочів» (Фото:HandmadePicture/Depositphotos)

Світлана Фус: «Це один з найбільш корисних і популярних овочів» (Фото:HandmadePicture/Depositphotos)

Бажано їсти огірки зі шкіркою, але потрібно бути впевненими в їх якості

Без огірка просто неможливо уявити свіжі літні салати. Це один з найбільш корисних і популярних овочів на нашому столі. Його з давніх часів використовували як засіб від багатьох хвороб.

Відео дня

Чому огірок унікальний, що ж там всередині?

Це один з небагатьох овочів, який ми вживаємо в їжу незрілим. Його назва «агурос» в перекладі з грецької саме означає «незрілий».

Він малокалорійний, до складу входять різні мінеральні речовини, вітаміни і антиоксиданти. Саме високий вміст калію, кремнію і цинку робить огірки профілактичним засобом для здоров’я шкіри та волосся.

Харчова цінність огірка в першу чергу зумовлена високим вмістом:

Лютеїну та зеаксантину — речовин, які накопичуються в тканинах ока та забезпечують ефективний захист очей та зору. В 100 г огірків вміст цих каротиноїдів втричі більший денної потреби.

В шкірці можуть накопичуватися шкідливі речовини

Фітостеролів, які подібні своєю структурою на холестерин, а тому заміщають його в організмі. Таким чином при вживанні огірків фітостероли пригнічують всмоктування холестерину з травного тракту. Холестерин краще виводиться з організму і знижується його рівень в крові.

Бажано вживати огірки зі шкіркою — основна маса вітамінів та інших корисних речовин знаходиться саме там. Але треба бути впевненим в якості огірків, адже в шкірці можуть накопичуватися шкідливі речовини. І тоді вживання може принести шкоду здоров’ю.

Ви знаєте, що огірки не слід зберігати в нарізаному вигляді? Є один цікавий факт: в цьому незрілому овочі у великій кількості міститься фермент аскорбатоксидаза. Його ще називають «антивітамін С» — бо він прискорює окислення вітаміну С, тобто руйнує його.

Виділення антивітамінного ферменту відбувається при подрібненні огірків. Тому готуйте овочеві салати безпосередньо перед їжею, щоб не втрачати вітамін С. Аскорбатоксидаза, щоправда, також є і в інших овочах і фруктах. Її багато в кабачках, цвітній капусті і гарбузі, менше в буряках, помідорах, моркві і чорній смородині.

Незважаючи на всю користь цього овоча, є і протипоказання. Не рекомендується їсти огірки при загостренні коліту, дискінезії жовчовивідних шляхів і гастриті, при нирковій недостатності.

Будьте здорові. Слідкуйте за тим, що ви їсте.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X