Одна устриця на день. Від яких хвороб врятують морепродукти

10 січня 2019, 23:03

Навіть одна порція риби на тиждень може справити помітний позитивний ефект

У нашому раціоні часто не вистачає морепродуктів, і це є серьзно помилкою. Давайте розберемося чому.

Морепродукти і риба супроводжують нас з давніх часів, дієта наших прямих предків містила безліч морепродуктів, риби і водоростей. Речовини, які в них містилися у високих концентраціях, від йоду до омега-3 кислот, чинили стимулюючий вплив на розвиток мозку (DHA theory of brain evolution), і деякі палеоантропологи бачать в цьому ключ до еволюції мозку.

Відео дня

Розміщуючись по земній кулі, наші предки залишали кйоккенмедінги або величезні багатометрові гори з черепашок з'їдених молюсків (Journal of Human Evolution The Role of Freshwater and Marine Resources in the Evolution of the Human Diet, Brain and Behavior Volume 77, Pages 1-216 2014 року).

Більшість ефективних дієт містить морепродукти. Дослідження показують, що морепродукти запобігають розвитку хвороби Альцгеймера і втраті слуху, підвищують інтелект, зберігають жіноче і чоловіче здоров'я, сприяють зачаттю.

Для досягнення ефекту не потрібно харчуватися як ескімос, досить помірного додавання морепродуктів і риби. Цікаво, що, скажімо, окремі добавки омега-3 не можуть зрівнятися з ефективністю цільного продукту для профілактики Альцгеймера. Адже риба і морепродукти – це не тільки омега, але ще й ряд найцінніших з'єднань. Всього одна порція риби на тиждень, з'їдена в літньому віці, може віддалити наступ деменції та хвороби Альцгеймера, навіть генетично детермінованої (Association of Seafood Consumption, Brain Mercury Level, and APOE ε4Status With Brain Neuropathology in Older AdultsJAMA. 2016 року; 315 (5): 489-497).

Більшість ефективних дієт містить морепродукти

Серед корисних компонентів – омега-3 жирні кислоти, вітамін D, таурин, астаксантин. Згадаймо і безліч мінералів, включно з малорозповсюдженими на суші: йодом, цинком, селеном, бором і десятками інших. Рибний білок помітно відрізняється від червоного і білого м'яса, він має доведений антигіпертензивний ефект, стимулює фібриноліз, сприяє зниженню ваги, а також знижує рівень С-реактивного білка і покращує чутливість до інсуліну. А якщо взяти водорості, то там знайдемо фітостероли, фукококсантин, ламінарини, фукани, фікоеритрин, фікоцианін і так далі (Glob J Health Sci. 2012 May; 4 (3): 72-86.Seafood Consumption and Components for Health).

Окремий термін для sea-based + plant-based харчування – пескетаріанство (рослинна їжа, риба та морепродукти). У традиційних культурах морепродукти відіграють важливу роль: наприклад, брахмани не вживають тваринну їжу, але деякі з них умовно називають рибу і морепродукти «морськими овочами» і охоче їдять їх – такий ось лайфхак. У дні постів риба іноді є законним послабленням.

Звичайно, є й ряд мінусів. Без прямого доступу до моря ми стикаємося з проблемою зберігання і якості, також відіграє роль і ризик забруднення – це вимагає вміння розбиратися в продуктах. Однак корисні ефекти все ще помітно перевищують ризики. Від риби до молюсків і водоростей – збагачуйте свою дієту на здоров'я.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X