Ніжна та дієтична. Як приготувати сирну запіканку

16 грудня 2019, 23:03

Така запіканка хороша як в теплому вигляді, подана зі сметаною або йогуртом, так і коли вже охолоне

Сирна запіканка — ідеальний варіант для ситного сніданку або легкої вечері. До того ж, вона підходить для дитячого і дієтичного харчування. Що, власне, являє собою рецепт сирної запіканки? Основа — сир, яйця (2-3 штуки на кілограм) і трохи цільнозернового борошна або висівок (максимум 3-5 ложок, інакше запіканка вийде не такою ніжною). Сир попередньо протирають через сито, щоб не було грудочок. Яйця перед тим, як вводити в сир, краще збити вінчиком або блендером. Всі інгредієнти потрібно ретельно перемішати.

Відео дня

Але це — основа. Далі все залежить від вашої мети і фантазії: до сирної запіканки можна додати сухофрукти, прянощі, ягоди, свіжі фрукти. Можна зробити і несолодку запіканку, наприклад з пряними травами, перцем, часником. Що стосується фруктів, то для сирної запіканки підійдуть будь-які, за винятком цитрусових. Персики, яблука, груші, абрикоси, будь-які ягоди... Їх можна змішувати з сирною масою, а можна — і так навіть краще — прокласти шарами. Головне правило одне: соковиті фрукти-ягоди потрібно попередньо бланшувати (фрукти можна обсмажити на грилі), щоб видалити зайву воду. Якщо ви цього не зробите, замість запіканки вийде запечений сирний суп.

У готової запіканки поверхня глянцево-суха

В якості соусу до сирної запіканки добре підійде йогурт. Втім, можна ніякого соусу не подавати, взяти пару білків, збити в щільну піну, вилити її на готову запіканку і поставити ще на 10-15 хвилин у духовку. Коли піна стане золотистою, ви дістанете з духовки фактично сирний торт!

Сирна запіканка класична

Подібна сирна запіканка — ніжна і дієтична, делікатна за солодкістю, але багата на кальцій — незамінна річ для смачного і корисного сніданку або вечері. Вона хороша як у теплому, свіжоприготованому вигляді, подана зі сметаною або йогуртом, так і вже коли охолоне. Для такої запіканки небажано використовувати сир з жирністю не більше 5%.

Інгредієнти:

- натуральний сир 5% — 1000 г
- яйця — 3 шт.
- борошно цільнозернове або висівки — 4 ст. л. з великою гіркою (80 г)
- ванільний цукор (необов'язково) — 1 ч. л.
- сіль — невелика щіпка
- родзинки без кісточок — 100 г
- вершкове масло 15 г + трохи для змащування дека
- сметана — близько 150-200 гр. (для змащування запіканки)

Спосіб приготування:

Увімкніть духовку і нагрійте її до 160-170 ° С. Відміряйте необхідну за рецептом кількість вершкового масла, покладіть його в сотейник і поставте в  духовку, що нагрівається, щоб воно повністю розтопилося (але не доводьте його до кипіння).
Промийте родзинки спочатку теплою, а потім холодною водою і обсушіть на паперовій серветці. Маленьке деко добре промажте невеликим шматочком холодного вершкового масла.
Викладіть у велику миску для замісу тіста сир, сіль і ванільний цукор, розбийте до них яйця. Змішайте всі інгредієнти до однорідності за допомогою міксера, рухаючи їм в одному напрямку.

Влийте в суміш розтоплене вершкове масло, перемішайте, потім додайте 4 ст. ложки з великою гіркою висівок або борошна, рівномірно розсипаючи по поверхні. Знову все ретельно змішайте міксером до однорідності. Суміш повинна вийти густою і пишною та легко зніматися пальцями з вінчика або ложки.

Додайте до цієї суміші заздалегідь промиті родзинки, швидко вмішуйте його міксером або ложкою.
Викладіть отриману суміш для запіканки на підготовлений лист, розрівняйте її поверхню ложкою, змастіть сметаною і закрийте фольгою. Поставте деко в духовку і випікайте запіканку близько 45-60 хвилин (вона повинна добре піднятися) під фольгою, а потім ще 10-15 хвилин без фольги, щоб сироватка на поверхні запіканки, яка виділилася з сиру і сметани, повністю випарувалася. У готової запіканки поверхня глянцево-суха і злегка розтріскана.

Залиште готову запіканку хвилин на 5-10, а потім розріжте на порції і подавайте до столу, розклавши на тарілки за допомогою серверувальної лопатки, поливши сметаною або йогуртом і прикрасивши ягодами.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X