Нездорове харчування. Які продукти шкодять імунній системі

21 лютого 2020, 20:43

Для здоров’я імунної системи важливо чергування «швидкої» та «повільної» їжі

Як пов’язані харчування й аутоімунні захворювання? Коли я писав про гігієнічну теорію (зокрема про те, що поступове поширення мийних і антибактеріальних засобів супроводжувалося одночасним збільшенням кількості аутоімунних і алергічних захворювань), багато читачів помітили, що незважаючи на дитинство в селі, вони отримали аутоімунні захворювання. Тому сьогодні розповім про другу базову їхню причину: гіперактивність молекулярного комплексу mTOR.

Відео дня

Його активність залежить від багатьох причин, провідна з яких — постійне перевантаження «швидкою» їжею: багато тваринного білка (зокрема молочні продукти), високе глікемічне навантаження і часте і дробове харчування. Кожен з цих факторів підвищує активність mTOR, але ситуація стає критичною, коли стимуляція відбувається протягом усього дня і в разі поєднання факторів. Наприклад, багато м’ясного, молочного, солодкого, борошняного 3−4-5−6 разів на день, нехай навіть в невеликих кількостях.

Нездорове харчування провокує і погіршує перебіг практично всіх аутоімунних захворювань. Фактори ризику їх можуть бути різними: гіперактивність mTOR, надлишок солі, порушення мікрофлори кишечника, хронічне запалення, які можуть діяти синергічно. Надлишок натрію сам собою може погіршувати перебіг захворювань. Дослідження показують, що серед продуктів, які збільшують ризик розсіяного склерозу, є молоко, м’ясо і жир, а також надлишок калорій. Такий самий патерн характерний і для ревматоїдного артриту. З іншого боку, клітковина, омега-3 і поліфеноли передбачувано знижують ризик.

Нездорове харчування провокує і погіршує перебіг практично всіх аутоімунних захворювань

Чим це небезпечно для імунної системи? Річ у тім, що імунні Т-клітини виникають з незрілих попередників і можуть перетворюватися на різні типи зрілих Т-клітин. Є Th-17 клітини, які стимулюють запальні процеси, а є T-регулятори, які контролюють надлишкове запалення і захищають від аутоімунних захворювань. Так от, науково доведено, що постійна активація mTOR підвищує вироблення Th-17 і знижує T-регулятори. У людей з аутоімунними хворобами достовірно вища активність mTOR. У пацієнтів з розсіяним склерозом виявлено гіперактивність mTORC1 і зниження числа Treg.

Крім продуктів, важливий і режим харчування, так вироблення Th-17 посилюється опівночі і знижується вдень. Якщо ви їсте пізно ввечері і вночі, то ще дужче підсилюєте вироблення запальних клітин Th-17. Уваги заслуговує і лептин, рівень якого помітно підвищується при ожирінні і лептинорезистентності. Лептин стимулює розмноження Т-клітин і переважання TH1 над TH2. Зниження лептину під час голодування поліпшує перебіг низки захворювань.

Крім іншого, тут дуже важливий баланс. Якщо знизити кількість калорій на занадто тривалий термін, отримаємо пригнічення імунітету. Цікаво, що для здорового імунітету потрібна саме хвилеподібна активація mTOR. Коротке придушення його активності рапаміцином підвищує рівень Treg, тривале — знижує. Тому ідеальним є «хвилеподібна» стимуляція mTOR відповідно до режиму харчування.

Періодичне вживання «швидкої», mTOR-стимуляційної, їжі має чергуватися з проміжками «повільної» їжі з низьким вмістом амінокислот і низьким глікемічним навантаженням. Саме така харчова стратегія (осциляторна активація) оптимальна для розвитку Т-регуляторів, імунних клітин, що захищають нас від аутоімунних хвороб.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X