Не соліть воду. Як смачно приготувати квасолю
Цю страву не можна відразу подавати до столу — квасоля має увібрати в себе аромат трав і овочів
Смачно приготувати квасолю не складно, але водночас обов’язково треба дотримуватися кількох правил — адже тут, як і в усьому, важливі нюанси.
Інгредієнти:
- Квасоля червона — 200 г
- Цибуля ріпчаста — 2 шт
- Морква — 1 шт
- Часник — 6 зубчиків
- Перець чилі — 1шт (якщо ви, як і я, любите гостріше)
- Томати у власному соку — 800 г
- Королівські печериці — 300 г
- Картопляний крохмаль — 1 ст ложка
- Кінза і петрушка — по пучку
- Трохи рослинної олії

Етап 1
Необхідно промити, перебрати і замочити квасолю. У холодній воді. Бажано не з крана, очищеною. Замочити на добу, в холодильнику.
Етап 2
Нарізка овочів. Ви навіть не уявляєте, як нарізка впливає на смак. Звичайно, можна моркву натерти на тертці, а цибулю порубати великими шматочками. Але повірте, краще витратити 15−20 хв на якісну нарізку. Результат буде приголомшливим.

Етап 3
Відварюємо квасолю. Оскільки ви заздалегідь запланували приготування страви і замочили квасолю, вона звариться досить швидко — хвилин за 30. Іноді, для того, щоб бобові варилися швидше, у воду додають щіпку соди. Але це якщо потрібно дуже швидко, наприклад, зварити нут для хумусу. Хоча в такому разі він буде трохи темніший. Я рекомендую просто додати у воду листок лавра і половину цибулини. І не соліть воду!
Етап 4
Готуємо овочі. Ідеально в чавунному казані або сотейнику. На слабкому вогні обсмажуємо на рослинній олії часник і перець чилі. Часник не повинен стати золотистим, а лише віддати олії свій аромат. І навесні з часнику, як і з цибулі, необхідно витягувати серцевину — аромат буде приємніший. Після додаємо цибулю і солимо — так цибуля готуватиметься швидше. Після цибулі кладемо моркву і цукор — так морква віддасть більше соку і теж готуватиметься швидше. Через 15 хв додаємо гриби і тушкуємо ще 10 хвилин. У вас у підсумку вийде дуже красива пасеровка, яку, до речі, можна використовувати як основу для супу. Але ми готуємо квасолю, тому вливаємо томати у власному соку, трохи роздавивши їх руками. Спробуйте томатний соус з овочами, якщо вам подобається — продовжуємо.
Етап 5 — фінальний
Крохмаль необхідно розвести в холодній воді (приблизно 150 мл буде достатньо). Тонкою цівкою вводимо цю рідину в киплячий соус, постійно помішуючи. Після цього додаємо відварену квасолю, крупно посічену зелень і даємо закипіти. Якщо потрібно — досоліть.

І цю страву можна одразу подавати до столу. Закрийте кришкою, закутайте рушником. Квасоля має увібрати в себе аромат трав і овочів. В ідеалі подавати через кілька годин.
Мені така квасоля ідеальна як гарнір до ковбасок з качиного м’яса (такі готують мої друзі-болгари з Болграда), ну або з кремовим картопляним пюре.
А друга страва — не додаючи томатів і зелені, перебити квасолю з овочами у блендері. Вийде відмінний веганський паштет, на кшталт грузинського лобіо. Ідеально подавати на підсушеному хрусткому багеті.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life