Найкращі та найгірші продукти. Як харчуватися під час стресу

22 червня, 20:43
Ексклюзив НВ
Оксана Соколова: «Зелень — один із найкращих продуктів для зниження стресу» (Фото:laroinovaolga/Depositphotos)

Оксана Соколова: «Зелень — один із найкращих продуктів для зниження стресу» (Фото:laroinovaolga/Depositphotos)

Знати, що покласти на тарілку, так само важливо, як і знати, що виключити з раціону, щоб знизити рівень стресового навантаження

Нервове напруження, невпевненість, занепокоєння, страх — ці емоції більшою чи меншою мірою відчуває зараз кожен із нас. Наші тіла реагують на них за однаковим механізмом — реакцією «бий або біжи». Відбувається викид так званих «гормонів стресу» — зокрема, адреналіну та кортизолу. Під дією першого прискорюється частота серцевих скорочень, підвищується кров’яний тиск, більше кисню в крові надходить до серця, легень і мозку, загострюються зір і слух. Другий, серед іншого, стимулює викид глюкози в кров та поліпшує її використання мозком для отримання енергії.

Відео дня

У доісторичні часи така реакція була необхідна, щоб швидко уникнути небезпечної ситуації або відбитися від хижака. Однак під час постійного нервового напруження можуть розвинутися хронічний стрес і депресія — стани, що вимагають серйознішого підходу.

Поки триває стресова реакція, ці гормони не повертаються до нормального рівня. Якщо стрес затяжний, нервова система продовжує запускати фізичні процеси, які можуть призвести до запалення і ушкодження клітин. Гострий регулярний і хронічний стрес загрожує розвитком таких проблем зі здоров’ям:

  • Порушення травлення (печія, метеоризм, діарея, закреп)
  • Збільшення ваги
  • Підвищення артеріального тиску
  • Біль у грудях, хвороби серця
  • Проблеми з імунною системою
  • Погіршення стану шкіри
  • М’язовий біль (головний біль, біль у спині, біль у шиї)
  • Порушення сну, безсоння
  • Безпліддя, порушення гормональної системи та відсутність місячних
  • Тривога, депресія

Як хронічний стрес впливає на режим харчування

Хронічний стрес може по-різному впливати на використання організмом калорій і поживних речовин. Він підвищує метаболічні потреби і якщо раціон не збалансований, може виникнути дефіцит важливих нутрієнтів. Стрес також може впливати на поведінку — під його впливом часто порушуються харчові звички, що призводить до інших проблем зі здоров’ям у майбутньому.

Стрес підвищує потребу організму в кисні, енергії та поживних речовинах, але люди, які відчувають хронічний стрес, зазвичай хочуть їсти «втішні» продукти — солодощі та іншу їжу з високим ступенем переробки, що містить багато жиру та калорій, але мало поживних речовин. Крім того, у стресі людям бракує часу або мотивації для приготування поживних, збалансованих страв, вони можуть пропускати їжу або забувати про них.

Стрес підвищує потребу організму в кисні

Стрес може порушити сон, тому в результаті людина не висипається вночі і сильніше втомлюється протягом дня. Щоб впоратися з цією денною втомою, багато хто вдається до стимуляторів для збільшення енергії, таких як кофеїн або висококалорійні закуски.

Під час гострого стресу гормон адреналін пригнічує апетит. Але під час хронічного стресу підвищений рівень кортизолу може спричинити потяг до продуктів з високим вмістом цукру, жиру та калорій, що потім призводить до збільшення ваги.

Кортизол сприяє накопиченню жиру в ділянці живота, що також називають абдомінальним ожирінням, яке пов’язане з резистентністю до інсуліну та підвищеним ризиком діабету 2 типу, серцево-судинних захворювань та деяких видів раку молочної залози. Він також знижує рівень гормону лептину (який викликає почуття ситості) та підвищує рівень гормону греліну (який підвищує апетит).

Найкращі та найгірші продукти, що впливають на керування стресом

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X