Ідеальний на сніданок. Як приготувати вдома грецький крем-сир

1 травня 2020, 23:03
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Цей сир зручно намазувати на хліб, а зберігають його зазвичай у оливковій олії

Лабне — м’який сир, який виготовляється з йогурту. Дуже популярний на Близькому Сході, в Середземномор'ї, і особливо в Греції. Адже саме з грецького йогурту можна зробити якісний лабне. Традиційно його готували з овечого молока, але зараз найбільш поширений варіант із коров’ячого.

Відео дня

Важлива перевага лабне — це смак і текстура. На смак цей сир зберігає характерну кислинку йогурту, а ось текстура зовсім кремова — зручно намазати на хліб, особливо підігрітий і хрусткий. Зберігають цей сир в оливковій олії — невеликі кульки з сиру заливають олією й іноді додають різноманітні спеції, прянощі, гострий перець та інше. Розповім про свій варіант — я привніс у класичний рецепт місцеву нотку, і тепер у мого лабне бессарабський характер. Ось покроковий рецепт.

Складники

грецький йогурт (мінімум 10% жирності) — 1 кг

Сіль — 1−2 чайні ложки (залежить від йогурту)

спеції мене — мірудія) — 20 г (3 ч. л.)

Чебрець сухий — 5 г (1 ч. л.)

Перець чилі сухий — 3−4 шт

Олія мене — з виноградних кісточок) — 500 мл

Інвентар

Сито і марля

Миска для змішування сиру

Банка або інша ємність для готового сиру

Як готувати

Крок 1

Необхідно підібрати йогурт. Звичайний я не рекомендую використовувати — найкращі варіанти вдавалися або з польського Mlekovita, або з вітчизняного від Яготинського молокозаводу, а найщільніший був із натурального грецького йогурту від Одеського ГМЗ. Коли йогурт обрано, його слід посолити і перемішати. Кількість солі залежить від того, чи солоний йогурт спочатку. Якщо він звичайного смаку, то сміливо давайте 2 чайні ложки солі. За смаком підсолений йогурт має бути ледь-ледь солоним. Бо якщо пересолити зараз, то готовий лабне буде добре зберігатися, буде досить щільним, але пересоленим.

Я привніс у класичний рецепт місцеву нотку, і тепер у мого лабне бессарабський характер

Крок 2

Коли йогурт засолений, з нього починає виходити зайва рідина, яку витягає сіль. Тому його потрібно або ніжно відкинути його на сито, або підвісити у марлі. Мій лайфгак — використовувати одноразові шапочки. Мені цей прийом показали під час навчання у Франції: ці шапочки мають дуже дрібні пори, вони зручні за рахунок гумки, їх легко надягти на сито, і вони практично нічого не пропускають крім чистої рідини. У Франції ми через такі шапочки проціджували бульйони. Я відставив йогурт стікати 48 годин — 2 доби. За цей час він втратив близько 40% обсягу. Наприкінці я ще злегка притиснув його, але можна і поставити зверху невеликий гніт — це дозволить отримати щільніший сир.

Крок 3

Коли йогурт ущільнився і став за консистенцією більше схожий на щільний сир, можна додати йому смаку. У мене після останнього гастрономічного туру Бессарабією були деякі місцеві спеції — болгарська мірудія (це такий аналог прованських трав), чебрець (той самий чебрець) і гострий перець. Мірудію я додавав всередину — її злегка м’ятний смак у цьому сирі просто ідеальний. А до олії додав гострий перець і чебрець — для аромату. Також можна додати до сиру дрібку свіжомеленого чорного перцю — зайвим він не буде.

Крок 4

Зберігання. У банку або в іншу ємність необхідно налити олії. Я використовував олію з виноградних кісточок — в ній немає гіркоти, а виготовляють її на півдні Одеської області, у місті Болград. Мокрими руками формуємо з сиру кульки і опускаємо в олію, так, щоб олія повністю покривала сир. Додаємо в олію спеції (чебрець і гострий перець) і відправляємо на зберігання у холодильник. Може стояти довго, але я зазвичай за два тижні його з'їдаю.

Як їсти

Цей сир ідеальний на сніданок — підсушіть трохи хліба або розігрійте піту, намажте тонким шаром сир лабне, присипте спеціями за смаком (паприка, заатар, мірудія), посипте насінням (кунжут, соняшник, льон) і сміливо вживайте з кавою. На свята можна покласти зверху ще шматочок слабосоленого лосося, пару слайсів свіжого огірка, а поруч — яйце пашот. Це дуже смачно!

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X