Ідеальний на сніданок. Як приготувати вдома грецький крем-сир
Цей сир зручно намазувати на хліб, а зберігають його зазвичай у оливковій олії
Лабне — м’який сир, який виготовляється з йогурту. Дуже популярний на Близькому Сході, в Середземномор'ї, і особливо в Греції. Адже саме з грецького йогурту можна зробити якісний лабне. Традиційно його готували з овечого молока, але зараз найбільш поширений варіант із коров’ячого.
Важлива перевага лабне — це смак і текстура. На смак цей сир зберігає характерну кислинку йогурту, а ось текстура зовсім кремова — зручно намазати на хліб, особливо підігрітий і хрусткий. Зберігають цей сир в оливковій олії — невеликі кульки з сиру заливають олією й іноді додають різноманітні спеції, прянощі, гострий перець та інше. Розповім про свій варіант — я привніс у класичний рецепт місцеву нотку, і тепер у мого лабне бессарабський характер. Ось покроковий рецепт.
Складники
грецький йогурт (мінімум 10% жирності) — 1 кг
Сіль — 1−2 чайні ложки (залежить від йогурту)
спеції (у мене — мірудія) — 20 г (3 ч. л.)
Чебрець сухий — 5 г (1 ч. л.)
Перець чилі сухий — 3−4 шт
Олія (у мене — з виноградних кісточок) — 500 мл
Інвентар
Сито і марля
Миска для змішування сиру
Банка або інша ємність для готового сиру
Як готувати
Крок 1
Необхідно підібрати йогурт. Звичайний я не рекомендую використовувати — найкращі варіанти вдавалися або з польського Mlekovita, або з вітчизняного від Яготинського молокозаводу, а найщільніший був із натурального грецького йогурту від Одеського ГМЗ. Коли йогурт обрано, його слід посолити і перемішати. Кількість солі залежить від того, чи солоний йогурт спочатку. Якщо він звичайного смаку, то сміливо давайте 2 чайні ложки солі. За смаком підсолений йогурт має бути ледь-ледь солоним. Бо якщо пересолити зараз, то готовий лабне буде добре зберігатися, буде досить щільним, але пересоленим.
Крок 2
Коли йогурт засолений, з нього починає виходити зайва рідина, яку витягає сіль. Тому його потрібно або ніжно відкинути його на сито, або підвісити у марлі. Мій лайфгак — використовувати одноразові шапочки. Мені цей прийом показали під час навчання у Франції: ці шапочки мають дуже дрібні пори, вони зручні за рахунок гумки, їх легко надягти на сито, і вони практично нічого не пропускають крім чистої рідини. У Франції ми через такі шапочки проціджували бульйони. Я відставив йогурт стікати 48 годин — 2 доби. За цей час він втратив близько 40% обсягу. Наприкінці я ще злегка притиснув його, але можна і поставити зверху невеликий гніт — це дозволить отримати щільніший сир.
Крок 3
Коли йогурт ущільнився і став за консистенцією більше схожий на щільний сир, можна додати йому смаку. У мене після останнього гастрономічного туру Бессарабією були деякі місцеві спеції — болгарська мірудія (це такий аналог прованських трав), чебрець (той самий чебрець) і гострий перець. Мірудію я додавав всередину — її злегка м’ятний смак у цьому сирі просто ідеальний. А до олії додав гострий перець і чебрець — для аромату. Також можна додати до сиру дрібку свіжомеленого чорного перцю — зайвим він не буде.
Крок 4
Зберігання. У банку або в іншу ємність необхідно налити олії. Я використовував олію з виноградних кісточок — в ній немає гіркоти, а виготовляють її на півдні Одеської області, у місті Болград. Мокрими руками формуємо з сиру кульки і опускаємо в олію, так, щоб олія повністю покривала сир. Додаємо в олію спеції (чебрець і гострий перець) і відправляємо на зберігання у холодильник. Може стояти довго, але я зазвичай за два тижні його з'їдаю.
Як їсти
Цей сир ідеальний на сніданок — підсушіть трохи хліба або розігрійте піту, намажте тонким шаром сир лабне, присипте спеціями за смаком (паприка, заатар, мірудія), посипте насінням (кунжут, соняшник, льон) і сміливо вживайте з кавою. На свята можна покласти зверху ще шматочок слабосоленого лосося, пару слайсів свіжого огірка, а поруч — яйце пашот. Це дуже смачно!
Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life