Мовчання – золото. Рецензія на трилер з Емілі Блант Тихе місце

9 квітня 2018, 19:21

Фільм із претензією на атмосферність, але великою кількістю сюжетних дірок

Якщо Майкл Бей узявся продюсувати фільм жахів, то глядач має право розраховувати на зло воістину вселенського масштабу. Але після перегляду стрічки закрадається думка, що іменитий голлівудський майстер чітко розмежовує фільми для заробітку (а-ля дійна корова-франшиза Трансформери) і кіно для душі. Як, наприклад, Тихе місце.

Це історія сім'ї, яка після атаки інопланетян на Землю намагається вижити у будинку, що самотньо стоїть серед кукурудзяних полів десь в американській глибинці. Сімейство складається з батька (Джон Красінскі, він же за сумісництвом ще й режисер), мама (Емілі Блант, відома за картинами Сікаріо і Дівчина в поїзді), сестра (Міллі Симондс – у побуті і в кіно дівчина, що слабо чує) і брат (Ноа Джуп із Субурбікону). Був ще один маленький братик, але команда творців пожертвувала ним ще у трейлері в ім'я нагнітання жаху і залучення народних мас у кінозали. Раса інопланетян відрізняється загостреним слухом, і це змушує учасників сімейства спілкуватися мовою жестів, а глядача засуджує до півтори годин тиші.

Тихе місце знято з претензією на атмосферность. Бейівський розмах зведено до рваних газетних заголовків, які натякають, що навала – це планетарна катастрофа. За всі інші аспекти режисури відповідає Джон Красінскі, який раніше був помічений у режисерському кріслі серіалу Офіс і фільму Холлер. Обидві роботи оповідають про відносно замкнуті простори (офісі і глухе містечко відповідно). Тож і в Тихому місці дуже обмежений перелік локацій.

Красінскі утримує увагу глядача тишею. Залишаючи десь за горизонтом атакувальні сили землян і епічні битви з нападниками, він занурює аудиторію в атмосферу безпросвітного мовчазного самітництва чотирьох осіб. Викладає глядачеві короткий курс мови глухонімих і ази фізіогномики. Уміло кидає героїв у обставини, де тільки неймовірною силою волі вдається придушувати свій голос. І навіть радість майбутнього материнства перетворює на жах виживання. Словом, робить усе, щоб той, хто заплатив за квиток, на півтори години став членом сім'ї та усвідомив, що справжня любов проявляється тільки в екстрених ситуаціях, коли постає жорстокий вибір між власним життям і долями дорогих людей.

Тихе місце грішно назвати безглуздим фільмом жахів. Тут той рідкісний випадок, коли неприємні сцени обумовлені зовнішніми обставинами. Не рясніючи зайвим натуралізмом, фільм провокує глядацьку рефлексію.

Недоліки роблять Тихе місце відверто нудним і передбачуваним фільмом

Разом з тим, Красінскі не зміг покинути зону комфорту свого жанру, наділивши стрічку клішованими ходами на кшталт різких гучних звуків. А в сукупності з декількома сюжетними дірами і місцями надмірно плавною розповіддю, всі ці недоліки роблять Тихе місце відверто нудним і передбачуваним фільмом, змушують щиро радіти його півторагодинному хронометражу.

Тихе місце могло б нав'язати конкуренцію Прибуттю Дені Вільньова. Але та картина, крім філософського підтексту, здатна порадувати ще і візуальними спецефектами, яких не вистачило в роботі Красінскі. Що особливо прикро, з урахуванням задіяного в проекті Майкла Бея.

6 з 10