Варто включити в раціон. Вся правда про моркву

17 вересня 2020, 21:37

Цей овоч благотворного впливає не лише на зір, але й на стан шкіри, нігтів і волосся

Ви чули, що в моркві багато цукру та високий глікемічний індекс? Хочу розказати правду про моркву та чому варто включити її в раціон.

Морква — низькокалорійний овоч (34−45 ккал/100 г), який містить від 5,1 до 9 г вуглеводів на 100 г та 3,6 г клітковини. Схожі показники мають капуста, квасоля та спаржа. 100 г сирої або вареної моркви покриває майже 200% потреби у бета-каротині, який є провітаміном вітаміну А. Велика перевага моркви — вона доступна в усі пори року.

Відео дня

Морква здавна відома, як чудовий засіб для підтримки хорошого зору. Вживання овоча сповільнює процес вікової макулярної дистрофії сітківки ока, що є головною причиною втрати зору в літньому віці. Цей ефект забезпечується якраз високим вмістом антиоксиданту бета-каротину.

Морква має універсальний смак

Морква має протипухлинну дію та знижує ризик розвитку онкологічних захворювань завдяки двом сполукам: бета-каротину та фолькарінолу. Бета-каротин нейтралізує вільні радикали, які є причиною пухлин та запобігає старінню. А фолькарінол є чимось на зразок природного пестициду для боротьби з грибковою інфекцією. Фолькарінол захищає моркву від процесів гниття під час зберігання.

Однак бета-каротин діє за умови, якщо він постачається у природній формі разом з їжею. Дослідження показали, що біодобавки з бета-каротином не приносять користі. Крім того, це жиророзчинний нутрієнт, тому овочі, що містять каротин, доцільніше вживати у вигляді салатів і вінегретів, заправлених нежирною сметаною, йогуртом або рослинною олією.

Морква має універсальний смак, тому її використовують для різних страв: супів, пирогів та тортів. Чудовий спосіб вживання — додавати до десерту або смузі.
А для того, щоб організм отримав фолькарінол сповна, моркву необхідно споживати в сирому вигляді, або варити чи запікати її цілою, розрізаючи на шматочки вже безпосередньо перед їжею.

Також в моркві є залізо, кальцій, калій, фосфор і вуглеводи. Крім благотворного впливу на зір, морква позитивно впливає на стан шкіри, слизових оболонок, нігтів і волосся. Вона поставляє клітковину, яка регулює роботу кишечника та дає довшу ситість після їжі.

Морква має трохи солодкий смак, але не така солодка, як фрукти. І вона легко перетравлюється. Ці два фактори роблять її ідеальним овочем для немовлят. Саме морква найчастіше використовується як перша їжа при грудному харчуванні.

Ви, мабуть, чули, що варена морква має високий глікемічний індекс (ГІ) 70 — 80? І тому часто звучала порада не зловживати морквою, якщо хочете мати гарну фігуру. Але за результатами нових досліджень моркву віднесено до продуктів з низьким ГІ (< 55). У сирої моркви ГІ нижчий — 20, а у очищеної і вареної - 49. Глікемічний індекс вареної моркви зростає до 49, оскільки процес термічної обробки полегшує її травлення та підвищує доступність інгредієнтів. Але в такої моркви є свої плюси!

Тому, знаючи користь, варто включати моркву в своє меню: вона дешева, широко доступна і смачна. Насолоджуйтеся нею без будь-яких сумнівів.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X