Молодильні ягоди. Дієтолог Оксана Скиталінська – про подвійну користь чорниці

26 липня 2018, 19:37
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

З казок ми знаємо про молодильні яблука, а от учені на перше місце по здатності омолоджувати поставили чорниці

Почуття радості, задоволення, прив’язаності, залежать від дофамінових нейронів мозку. Дофаміновими вони називаються, бо передають сигнали іншим нейронам за допомогою нейромедіатора (посередника) дофаміна, “речовини задоволення”.

Відео дня

Але дофамінові нейрони досить чутливі до дії стресу, певних ліків та пестицидів. І, хоча наш організм має потужну здатність до самозахисту та самовідновлення (зокрема, завдяки ферменту, який захищає дофамінові нейрони від руйнування та загибелі), навіть синтез цього фермента може блокуватися цими ж токсичними речовинами.

Чорниця має подвійну корисну дію: вона дуже багата антиоксидантами, які захищають дофамінові нейрони та сприяє синтезу власних антиоксидантів. У такий спосіб чорниця забезпечує нам подвійний захист.

Зменшення дофамінових нейронів відбувається з віком, а також може відбуватися через хвороби, зокрема — при Паркінсоні. Чорниця знижує рівень системного запалення, яке є ознакою старіння всього організму, передусім – мозку.

З дитинства ми знаємо про користь чорниці для хорошого зору. Вона покращує стан сітківки, знижує ризик її вікової макулярної дистрофії – основної причини втрати зору у старшому віці.

Ніяких варень, повидла та пастили. Лише свіжі та заморожені ягоди

Чорниця корисна для серця та судин, омолоджує склад кишечної мікробіоти, сприяє нормалізації роботи осі “кишечник — мозок”, блокує вплив речовин, що призводять до пошкодження білків та розвитку захворювань, асоційованих з віком (атеросклероз, ожиріння, цукровий діабет 2 типу, онкологічні, нейродегенеративні, автоімунні, гормональні та інші).

Тому сезон чорниці — це ідеальний час наїстися свіжих ягід, а також заморозити їх на зиму, адже це єдиний здоровий варіант збереження усіх їх цінних властивостей.

За чорницею по корисності йдуть інші чорні ягоди — чорноплідна горобина, ожина, смородина, шовковиця та інші. Тому ідеально робити мікс із ягід.

І ще. Ніяких варень, повидла та пастили. Лише свіжі та заморожені.

Текст публікується з дозволу авторки.

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X