Життєво важливий мінерал. Навіщо нашому організму мідь і як її отримати

17 листопада 2021, 23:03

Однією з ознак нестачі міді в організмі людини може бути рання поява сивини

Мідь у раціоні виконує безліч важливих функцій. Де її можна знайти?

Мінерали і вітаміни не мають енергетичної цінності, такої як білки, жири і вуглеводи, проте їх нестача або надлишок порушує нормальний перебіг багатьох біохімічних процесів. Наш організм мінерали сам не виробляє, тому забезпечити його ними можна тільки за допомогою їжі.

Відео дня

Одним з таких життєво важливих мікроелементів є мідь. Незважаючи на те, що наша потреба в міді невелика, в середньому близько 2 мг, вона виконує дуже важливі функції в організмі:

— входить до складу ферментів, що регулюють енергетичний обмін,

— бере участь в процесі дихання тканин,

— здійснює важливу роль у синтезі колагену й еластину, тобто формує сполучну й кісткову тканини,

— сприяє утворенню гемоглобіну, тому її нестача, так само як і заліза, може привести до анемії,

— покращує роботу імунної системи,

Дефіцит міді може викликати анемію

— необхідна для нормального функціонування нервової системи — у складі мієлінових оболонок нервів є мідь, благотворно впливає на роботу мозку — покращує концентрацію та пам’ять,

— впливає на функціонування залоз внутрішньої секреції. Сприяє підвищенню активності інсуліну і більш повної утилізації вуглеводів. Вміст міді знижується при цукровому діабеті, тому тут вона вкрай необхідна.

— має вплив на пігментацію волосся, шкіри та очей — входить до складу пігменту меланіну.

— володіє протизапальними та антисептичними властивостями.

Однією з ознак нестачі міді в організмі людини може бути рання поява сивини, часткове облисіння або остеопороз. Дефіцит міді може викликати анемію — зниження рівня гемоглобіну і кількості еритроцитів, появу шкірних змін, втрату апетиту і, відповідно, зниження ваги.

Однак існують захворювання, при яких мідь накопичується в організмі в надлишку, тоді виникає необхідність навпаки обмежити споживання цього мікроелемента в харчуванні. Це генетично обумовлена хвороба Вільсона, яка призводить до надмірного відкладення міді — в основному в печінці, мозку, кістках, нирках і очному яблуці.

У яких продуктах ми знайдемо мідь? На щастя, вона входить до складу багатьох продуктів, які ми їмо щодня: цільнозернового хлібу, вівсяної і гречаної круп, бобових, насіння та горіхів. Є вона і в грибах, какао, зелені, сухофруктах, броколі, кольрабі, картоплі, редисці, буряку, спаржі, томатах, гарбузі, морській капусті і багатьох інших продуктах.

Але найбільше міді в продуктах тваринного походження, з яких вона найкраще засвоюється. Ось чому одна порція печінки може забезпечити до 200 відсотків щоденної потреби в цьому елементі! Багаті міддю також лосось, креветки, устриці. Найкраще комбінувати продукти тваринного і рослинного походження і підтримувати баланс між ними.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Як бачите, мідь міститься в багатьох продуктах, які ми регулярно можемо використовувати в раціоні, та забезпечувати таким чином надходження цього незамінного мінералу в необхідній кількості.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X