Небезпечний мінерал. Чим загрожує надлишок заліза в організмі

3 січня 2020, 19:53

Не приймайте мультивітаміни з мінералами «для профілактики»

Серед мінералів особливу увагу лікарів привертають мідь і залізо. Ці метали називаються перехідними, тобто можуть в організмі міняти валентність. Ця властивість обумовлює їхню здатність посилювати утворення активних форм кисню і стимулювати ушкодження клітин. Якщо дефіцит міді та заліза (залізодефіцитна анемія) дуже шкідливий для здоров'я, то і їх надлишок також становить загрозу. З'ясуймо, як виникає надлишок заліза, як він може нашкодити і хто перебуває в зоні ризику, а також поговорімо про користь донорства.

Відео дня

Як все починалося

За часів бронзового століття почалася потужна і тривала міграція індоєвропейських племен. Вони були краще озброєні, використовували колісниці і нові форми військового мистецтва. Хвиля міграції пройшла через Причорномор'я і зупинилася тільки упершись в Ірландію, більшість корінного населення якої було знищено. Серед воїнів-індоаріїв були й носії генів гемохроматозу — підвищеного накопичення заліза. В Ірландії гемохроматоз трапляється так часто, що називається навіть «кельтською хворобою».

Зараз гени, що відповідають за підвищене накопичення заліза, зустрічаються переважно у європейців, їх немає у вихідців з Азії або Африки. У Європі та США цей ген є практично у кожного десятого.

Нашим предкам було вигідно засвоювати максимум заліза з їжі, оскільки м'ясо вони їли не дуже часто. Відповідний ген дає певні переваги: серед французьких атлетів 80% успішних спортсменів є носіями цього гена, його носії мають і вищий зріст. У жінок носійство гена знижує ризик розвитку залізодефіцитної анемії.

Надлишок заліза знижує чутливість до інсуліну

Але нині надмірне споживання м'яса, велика кількість вітамінних добавок із залізом, вживання вітаміну С (який посилює всмоктування заліза) все частіше призводить до того, що залізо накопичується в надлишку, а це може прискорювати старіння.

Мутації та спосіб життя

Є багато різних мутацій, що впливають на всмоктування заліза. Вони перебувають в гені HFE, який регулює вироблення гепцідіна — білка, що гальмує всмоктування заліза в кишечнику. Збільшення кількості заліза в організмі збільшує синтез гепцідіну, що зменшує всмоктування заліза. Коли кількість заліза нормалізується і знижується, кількість гепцідіну також знижується і захоплення заліза відновлюється. Зустрічаються дві основні мутації: C282Y (rs1800562) і H63D (rs1799945). H63D зустрічається у кожного четвертого, але навіть гомозиготи по ньому не викликають гемохроматозe, а ось поєднання гетерозиготи по C282Y і H63D вже збільшує ризик. Водночас у 70% гомозигот C282Y розвивається клінічний гемохроматоз, і у менш 10% з них — тяжке перевантаження з органним ураженням.

Питання з гетерозиготами складніше. Ризику гемохроматозу у них немає, але от схильність до надмірного накопичення заліза, ймовірно, є. Адже ще існують «комбіновані» геторозиготи: коли гетерозигота C282Y поєднується з іншими мутаціями, що теж підвищує ризик накопичення заліза. Деякі дослідники стверджують, що гетерозиготи не схильні до накопичення заліза, інші пишуть, що схильні — єдиної думки тут немає.

Крім генетичних причин, можливо надмірне накопичення заліза через інші причини: високе споживання м'яса, вітаміну С, вітамінно-мінеральних комплексів тощо. Це, зрозуміло, не призводить до гемохроматозу, але надлишок заліза небезпечний для здоров'я з інших причин. Алкоголь також сприяє накопиченню надлишку заліза. Деякі метали і токсини можуть порушувати всмоктування заліза. Наприклад, кадмій порушує роботу гепсідіну і збільшує накопичення заліза.

Загалом, західна дієта призводить до надмірного накопичення: згідно з Фремінгемським дослідженням, серед людей віком 76−96 років дефіцит заліза був тільки у 3%, а ось надлишок — у 13% обстежених.

Крім того, чим ми старші, тим більше заліза у нас накопичується. Багато побічних ефектів високого рівня заліза містять збільшення ризику старечих хвороб і прискорення старіння.

Небезпека надлишку заліза

Де накопичується залізо? В організмі здорової людини міститься 3-4 г заліза, при гемохроматозі — 20−60 м Проміжні значення — це надлишок заліза без симптомів гемохроматозу.

Безсимптомні носії гемохроматозу мають підвищений ризик низки захворювань. Так, при гемохроматозі вчетверо збільшується ризик захворювань печінки, зокрема рак, і подвоюється ризик розвитку артриту.

В експериментах на тваринах, створення надлишку заліза в раціоні збільшує окислювальний стрес і прискорює старіння. Препарати для зниження рівня заліза знижували і швидкість старіння. У великих кількостях залізо збільшує кількість вільних радикалів. Страждають органи, де залізо накопичується найсильніше: печінка, підшлункова залоза та інші.

Залізо+інфекції. Інфекції також впливають: гепцідін підвищується при інфекційних, запальних, пухлинних захворюваннях — це блокує вихід заліза в кров для зниження запалення. При хронічному запаленні такий процес може навіть призвести до анемії (анемія хронічної хвороби, залізодефіцитний еритропоез (гіпохромна мікроцитарна анемія).

Хронічне запалення й інфекції можуть призводити до гемохроматозу органів, наприклад мозку. Ліпополісахарид бактерій збільшує вироблення гепсідіну, що призводить до внутрішньоклітинного накопичення заліза і ризику нейродегенеративних захворювань.

Залізо і фероптоз. Фероптоз — це особливий вид загибелі клітин, характерною особливістю якого є залізо-залежне перекисне окислення ліпідів. Він часто буває при загибелі пухлинних клітин, але також вражає і нейрони. Фероптоз порушує нормальну імунну відповідь, вбиваючи Т-лімфоцити. Запускатися фероптоз може як підвищенням рівня заліза, так і підвищеною концентрацією глутамату. Захищають від фероптозу глутаціон і GPX4. Хелатори заліза запобігають фероптозу.

Діабет. Надлишок заліза знижує чутливість до інсуліну, збільшує ризик цукрового діабету 2 типу.

Печінка. Надлишок заліза збільшує ризик жирової дистрофії печінки. При гемохроматозі печінка страждає ще дужче — вищий ризик раку печінки.

Старіння шкіри. Надлишок заліза прискорює старіння шкіри і підсилює утворення пігментних плям.

Пухлинні захворювання. Низка досліджень засвідчила, що зниження рівня заліза в організмі шляхом кровопускань знизило рівень феритину, водночас знизився і ризик пухлинних захворювань, і запальні маркери. Дослідники знизили феритин зі 120 нг/мл до 80 нг/мл, у групі з нижчим значенням захворюваність на рак була в півтора раза меншою.

Серцево-судинні захворювання. Чіткого зв'язку між рівнем заліза і ССЗ не виявлено, різні дослідження суперечливі. Ймовірно, надлишок заліза може збільшити частоту ускладнень серцево-судинних захворювань, але не їх виникнення.

Нейродегенеративні захворювання. Вищі рівні заліза і міді пов'язані з підвищеним ризиком як хвороби Альцгеймера, так і Паркінсона.

Аналізи

Оптимальний рівень феритину 40−100 нг/мл, якщо є підвищення С-реактивного білка — 40−80.

Рівень феритину показує запас заліза в організмі. Часто в лабораторіях верхня межа коливається від 240 до 300−400 нг/мл, що свідчить про очевидний надлишок заліза.

Під час запальних захворювань рівень феритину може бути сильно підвищений, безвідносно до істинного вмісту заліза, оскільки феритин є ще й запальним білком. Тому важливо здавати також ультрачутливий С-реактивний білок, щоб розрізнити ці ситуації.

Додатково можна з'ясувати відсоток насичення трансферину: якщо він вищий, ніж 45%, тоді дійсно є помітний надлишок заліза нормі 30%). Чим вищий відсоток насичення трансферину, тим вища кількість заліза, яке може відкладатися в тканинах.

Що робити?

1. Моніторинг. Слідкуйте за рівнем заліза (феритин). Це допоможе виявити як дефіцит заліза, так і його надлишок. Є багато прихованого гемохроматозу, є генетична схильність до накопичення надлишку заліза.

2. Препарати. При гемохроматозі використовують препарати-хелатори заліза, але для умовно здорових людей їх не рекомендують з огляду на побічні ефекти.

3. Харчування. Зменшіть кількість м'яса, не приймайте мультивітаміни з мінералами і препарати заліза «для профілактики». Збільшення кількості цільної рослинної їжі, а також низка спецій, таких як куркумін, знижує всмоктування заліза. Чай і кава, випиті після м'ясної страви, також знижують всмоктування заліза.

4. Донорство. Донорство для людей з високим феритином корисне. Крім плюса в карму, донорство знижує ризик серцево-судинних захворювань, ризик раку, покращує метаболічні показники (глюкоза, глікований гемоглобін, ліпідний профіль і чутливість до інсуліну). Здавання крові — це ще і корисний стрес (гормезис). Наприклад, одноразове здавання крові знижує показники окисного стресу і збільшує активність антиоксидантного ферменту супероксиддисмутази.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X