Корисний продукт? Чим небезпечний мед і що може його замінити

15 вересня, 20:43
Оксана Соколова: «Мед багатий на амінокислоти, вітаміни та мінерали, але має високий глікемічний індекс» (Фото:jag_cz/Depositphotos)

Оксана Соколова: «Мед багатий на амінокислоти, вітаміни та мінерали, але має високий глікемічний індекс» (Фото:jag_cz/Depositphotos)

Якщо ви замінюєте цукор медом і їсте його у великих кількостях, це нічим не краще для вашого організму

Існує безліч видів підсолоджувачів. Мед відноситься до натуральних сиропів та концентратів (як і вівсяний сироп, рисовий сироп, сироп агави, кленовий сироп, березовий сироп, сироп топінамбура).

Відео дня

Мед багатий на амінокислоти, вітаміни та мінерали, але також має один з найвищих ГІ. Глікемічний індекс меду — 70 одиниць, а це означає - високий. Нагадаю, ГІ - це показник, за яким оцінюється швидкість потрапляння глюкози до крові. Чим вище цей показник, тим швидше глюкоза потрапляє у кров і тим різкішим буде стрибок її рівня. Якщо налягати на продукти з високим ГІ, поступово можна дійти ожиріння, інсулінорезистентності та, як наслідок, цукрового діабету.

Цукор, до речі, теж натуральний, тільки не такий поживний

Отже, якщо ви замінюєте цукор медом та їсте його у великих кількостях, сподіваючись на його користь та натуральність — це нічим не краще для вашого організму. Цукор, до речі, теж натуральний, тільки не такий поживний.

Якщо ви захворіли, добре розсмоктувати мед із лимоном, оскільки він має антибактеріальні властивості. Можна пити чай із медом. Але перед тренуванням такий чай краще не пити — це дасть навантаження на підшлункову залозу.

Мед, особливо, якщо його додавати в чай в проміжках між їжею, підвищує інсулін. І такий, начебто, корисний продукт може стати причиною інсулінорезистентності. Якщо ви додаєте його до складу, наприклад, печива, то це погана ідея, бо мед не витримує термічної обробки.

Заміною меду може бути сироп топинамбуру, якого дуже багато в Україні. Глікемічний індекс — всього 25. Можно використовувати для випічки. А ще до його складу входить інулін, який є корисним для мікробіому.

Але все одно, не робіть солодкі перекуси. І випийте чай з сиропом, наприклад, до сніданку або обіду.

Більше порад Оксани Соколової читайте у книзі Здоровий раціон для кращої версії себе

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X