Гострі й ароматні. Як приготувати малосольні помідори
Це ідеальна пряна закуска — особливо до смаженої риби
Помідори в магазинах можна купити цілий рік, але смачні — тільки влітку. Коли стає спекотно, дощі практично не йдуть, і помідори стають солодкими, просто фруктової солодкості.
Найсмачніші помідори — на полі або на городі. Зірвані вдень, теплі, з характерним ароматом помідорового листя. Взагалі, свіжі помідори в холодному вигляді не такі смачні, тому їх краще дістати з холодильника заздалегідь. І їсти з чимось дуже солоним. З витриманою бринзою, з анчоусами або просто з сіллю. Солодкий помідор і солоний гарнір до нього — це любов. Гарантовано!
А ось якщо помідори квашені, мариновані або солоні, то їх однозначно краще їсти охолодженими. Одним з рецептів таких помідорів я і поділюся. Це малосольні мариновані помідори. Але є нюанс. Навіть кілька нюансів, до того ж принципових.
Перший — використаємо дрібні помідори, сорти чері або подібні. Головне — солодкі і дрібні.
Другий нюанс — видалимо шкірку. Ви ж знаєте, вона і смаку не має, і їсти з нею не зручно, та й не перетравлюється вона особливо. Тому дрібні солодкі помідори без шкури.
І третій нюанс — це смак. Тут важлива зелень — тільки молоде листя селери. Не плутати з черешками, що продаються у відділах з імпортними овочами. Потрібна зелень молодої місцевої селери. Тому рецепт цей суто літній.
З нюансами розібралися, час готувати.
Інгредієнти:
- Помідори чері — 1 кг
- Вода — 1 л
- Сіль — 2 ст. ложки (50 г)
- Цукор — 1 ст. ложка (25 г)
- Білий винний оцет — 50 г
- Зелень селери — 1 пучок
- Перець чилі — 1–2 шт.
- Часник — 5–7 зубчиків
Крок 1
Вибираємо продукти. Головне — знайти стиглі помідори. Але не переспілі — вони мають бути щільними. Бажано, не потріскані.
З іншими продуктами простіше — часник і перець чилі на ваш смак, а зелень селери — тільки місцева, ніякого імпорту. Потрібен правильний аромат, не дуже яскравий. У імпортних пучків він зовсім інший.
І ще. Є схожий вид трави — любисток. Ось він з помідорами теж розкішний. Дуже рекомендую спробувати. Ця зелень популярна в Бессарабії, і її часто можна зустріти і в маринадах, і в консервації, і в стравах.
Оцет можна використовувати і столовий, але я в цьому рецепті віддаю перевагу якісному фруктовому оцту, наприклад, виноградному.
Крок 2
З продуктами визначилися. Тепер підготуємо їх. Найдовше доведеться видаляти шкірку помідорів. Але повірте — воно того варте. По-перше, тоді маринад легко проникає в овоч, без будь-яких перешкод. А по-друге, не доведеться очищати помідори від цієї шкірки, коли будете їх їсти. Взагалі — треба бланшувати і чистити.
Поїхали. Потрібен окріа, що бурхливо кипить у каструльці, а поруч, у мисці, крижана вода. Саме почергова теплова обробка високими і низькими температурами дає можливість легко очистити тоненьку помідорову шкірку.
Є ще момент — я завжди намагаюся робити дуже неглибокий хрестоподібний надріз на стороні, протилежній до основи плодоніжки. Це дозволяє легше очистити помідор після бланшування, але це не обов'язково. Пробуйте і з надрізом, і без — виберіть, як вам зручніше.
Загалом технологія проста — невеликими партіями закидаємо помідори в киплячу воду, даємо проваритися там секунд 20, а потім виловлюємо їх і — в крижану воду. Після цього шкірка повинна легко зніматися. Якщо знімається не дуже легко, наступного разу проварюють трохи довше. В окріп, потім у лід — і так очистити всі помідори від шкірки.
Крок 3
Підготуємо маринад. Співвідношення просте: на кожен кілограм помідорів — 1 літр маринаду. Доводимо до кипіння літр води, розчиняємо в ній 2 ложки солі і ложку цукру, вливаємо оцет і охолоджуємо. Я віддаю перевагу 4–5% солі, але це суто справа смаку.
Поки остигає маринад, дрібно нарубайте перець чилі, часник і багато зелені селери.
Крок 4
Підберіть ємність, в якій будете маринувати помідори. Вона має бути з кришкою.
Викладаємо шарами помідори, потім — зелень з часником і чилі, далі знову помідори, і так 3–4 рази, скільки вистачить помідорів. Багато шарів теж не потрібно — помнуться помідори, а вони мають залишатися цілими. Тому ємність я вибираю широку.
Заливаємо остиглим маринадом і відправляємо на 2–3 дні в холодильник. Помідори виходять кисло-гострі і дуже ароматні завдяки селері.
Крок 5
Оскільки помідори без шкірки, їх слід діставати акуратно, шумівкою або великою ложкою. Це ідеальна пряна закуска — особливо до смаженої риби, наприклад, до бичка або кефалі.
Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.