Людина я чи реплікант? Рецензія на фільм "Той, що біжить по лезу 2049"

10 жовтня 2017, 20:37
Після багатомісячної килимового бомбардування трейлерами, тизерами і навіть пріквелами «Той, що біжить по лезу 2049», нарешті, вийшов у велике плавання

На капітанському містку верховодить Дені Вільньов (режисер «Прибуття» та «Сікаріо») і його старпом Райан Гослінг («Ла-ла-ленд», «Гра на пониження»). Компанію їм становить розпіарений за всіма статтями Джаред Лето. А в трюмі причаївся постарілий, але підбадьорливий Харрісон Форд. Маршрут плавання складено сценаристом першого «Того, що біжить» Хемптон Фанчер при мовчазній згоді Філіпа Діка. А весь процес продюсує Рідлі Скоттом, режисером оригінальної картини.

Одним словом, зміна поколінь і передача прапора повинна пройти максимально безболісно.

І починається все дійсно «за здравіє». По частині візуалізації і якості операторської роботи до «Того, що біжить-2049» претензій не виникає. З першої сцени і до фінальних титрів глядач занурений в постапокаліптичний світ, в якому все ще існує СРСР, частина США лежить в ядерних руїнах, а Лос-Анджелес є міксом нетрів і неонової 3D-реклами. І дощі, дощі, дощі. Фанати першого «Раннера» цим компонентом залишаться задоволені. Атмосфера дотримана.

На цьому гідності «Того, що біжить по лезу 2049» закінчуються.

Команда творців визнала за працю розкрити суть всесвіту середини ХХI століття. У підсумку в кінозалі витає ненав'язливий аромат артхаусу, вдихаючи який глядач сам буде вирішувати, чому все ще існує Імперія зла, а також, хто і навіщо скинув на США ядерну бомбу.

С первой сцены и до финальных титров зритель погружен в постапокалиптический мир

Неспішний початок і плавна поведінка персонажів дає привід думати, що ще трохи і нас чекає стрілялки або хоча б трилер, який захопить увагу і не відпустить до самої розв'язки. Але замість цього глядача занурюють у внутрішній світ головного героя (Райан Гослінг), якого мучить одне з основних питань першої частини: «Людина я чи реплікант?»

Два з гаком години його персонаж, проходячи крізь затягнуті і часом непотрібні сцени, метається між берегами, захоплюючи за собою в цей потік свідомості. Погано плаваючі глядачі можуть потонути десь після першої години перегляду. Ті ж, хто зуміє втриматися вище ватерлінії, побачать епізодичні відсилання до фільму 1981 року і розвиток сюжету чи в сторону «Термінатора» з його машинним усвідомленням себе, чи то «Матриці» з її темою приходу Вибраного. У будь-якому випадку, в рамках створеної Дикому - Скоттом - Вільневим всесвіту цей вектор виглядає несподівано. І неоригінально.

Як і гра основних акторів. Гослінга наздогнав недугу Ніколаса Кейджа, і цілий фільм він проходив з мімікою обличчя, єдиної на всі випадки життя. Розрекламований Джаред Лето все свою акторську майстерність засвітив в трейлері без основного в самій стрічці зовсім нічого нового. Злодій вийшов клішірованний, та й ще з непристойно маленьким хронометражем. Харизмі Харрісона вже 75 років, і на своїх плечах він витягнути всю трупу не здатний. І, здається, сам до кінця не впевнений в доцільності появи свого персонажа.

Перший «Той, що біжить по лезу» піднімав ряд питань щодо самовизначення і етичності рабської експлуатації біоматеріалу, що володіє свідомістю. І режисерська версія (сьогодні вважається головною) не давала ніяких відповідей.

«Той, що біжить по лезу 2049» по дотичній зачіпає ті ж проблеми, але робить ставку на нову расу реплікантів. Людство, як вид, руками генетично модифікованих андроїдів вирило собі яму і укутати в щільний саван ядерної війни. На відміну від людей, штучні організми (окрім поліцейських-блейдраннеров) не вбивають собі подібних. Маючи чіткий термін експлуатації, вони прекрасно усвідомлюють цінність часу і обмеженість свого життя. Всіма силами намагаються її продовжити, в той час, як Людина постійно поривається себе знищити.

Дені Вільньов підняв цікаві теми, але розтягнув їх розгляд на цілих 2,5 години для обраного ним стилю викладу. У підсумку, на весь хронометраж цікавої дискусії, як і інтриги, не вистачило.

Що потрібно знати і чого вчитися в сучасному світі? НВ запускає цикл лекцій Діалоги про майбутнє. Детальна програма тут