Із перцем чи айвою. Як приготувати квашену капусту

23 листопада 2020, 23:03

Спробуйте додати до моркви солодкий болгарський перець

Рецепт квашеної капусти вкрай простий — нарізати капусту й дати трохи солі. Гарненько перемішати, пом'яти руками, і через кілька днів за кімнатної температури продукт готовий.

Відео дня

Але от скільки нюансів, скільки секретів у цьому продукті! У багатьох є свої рецепти, особливі поєднання, правильні сорти капусти й рекомендований розмір діжок або відер, щоб у них заквасити.

Що ж відбувається з капустою? Як вона перетворюється з простого городнього овоча на незамінну зимову закуску й символом святкового столу? А вся справа в молочнокислому бродінні. Саме воно, плюс сіль, змінюють текстуру, формують смак і нейтралізують сторонню шкідливу для нас мікрофлору, бактерії та інші цвілі. Але в хімію процесів ми заглиблюватися не будемо, а ось у різноманітність рецептів — із задоволенням.

Базовий рецепт квашеної капусти:

  • 1 кг капусти
  • 150 г моркви
  • 1 ст. ложка солі

Проте, спробуйте й такі варіанти:

— замінити моркву на журавлину або будь-яку кислу ягоду;

— додати до моркви солодкий болгарський перець;

— додати кисле яблуко (Антонівку або Ренет Симиренка);

— додати айву;

— додати кімчі або іншої вашої улюбленої азіатської спеції.

А які нюанси з тарою, у якій заквашуєте капусту! Скляні банки, дерев'яні діжки, емальовані відра, пластикові бокси...

Ну, із сортами капусти все значно одноманітніше — щільна, важка, зимова капуста підходить якнайкраще. Наприклад, сорт Кам'яна голова.

А коли капуста готова, заправте її домашньою, ароматною рослинною олією та додайте трохи зеленої і трохи червоної солодкої цибулі. Це ж просто пісня!

Текст публікується з дозволу автора

оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X