Соковита та ароматна. Як приготувати багату кутю

Кутя (ілюстративне фото) (Фото:kovalnadiya.ukr.net/Depositphotos)
Крім меду додайте трохи узвару, а горіхи для кращого смаку підрум'яньте в духовці
Багата кутя готується зазвичай на Святий вечір. Щедрою зветься та, що готувалася напередодні Старого Нового Року, і ще у переддень Водохреща готували голодну кутю.
Готували заздалегідь і ставили на покуті — на найпочесніше місце у хаті. Традицій багато, в усіх вони різні. У нашій родині кутю хресний ніс своєму хрещеному зранку 7 січня.
Рецепт:
- 175 г пшениці
- 50 г маку
- 150 г очищених волоських горіхів
- 75 г сушеної лохини
- 75 г сушеної журавлини
- 100 г меду (або на свій смак)
- Приблизно 100−120 г узвару
Вага, звісно, приблизна, бо кожен готує за своїм смаком. Замість журавлини і лохини можна узяти родзинки.
Пшеницю треба добре промити водою, а потім я варю на повільному вогні у великій кількості підсоленої води, приблизно 45 хвилин. Зернята мають бути готові, м’якенькі, мені особисто подобається коли ще трішечки пружні - з легкою твердістю всередині. Відкидаю готову пшеницю на сито.
Разом з пшеницею ставлю на маленький вогонь промитий мак, і томлю приблизно 30 хвилин — поки зернята не почнуть показувати білий корінчик. Далі ставлю охолонути і потім перетираю у ступці прямо у пасту. Раніше у бабусі робив це у глиняній макітрі дерев’яною скалкою, з невеликою кількістю рідини, аж поки не заявиться макове молочко. Якщо немає ступки, або не бажаєте витрачати на це багато часу — скористуйтеся блендером.
Лохину і журавлину заливаю окропом на хвилинку і потім також відкидаю на сито.
Горіхи для кращого смаку підсмажую до рум’яності у духовці.
У великій мисці змішую відварену пшеницю, горішки, пасту з маку, ошпарені лохину та журавлину, додаю мед на свій смак і узвар, щоб суміш була соковита і ароматна.
Нехай смакує добре!

Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.