Рятівна соломинка для імунітету. Спеція, яку варто додати до раціону

17 вересня, 20:21
Мирослава Ульяніна: «Куркума лате — це осінній напій, який працює на всіх напрямках» (Фото:Elena Schweitzer/Depositphotos)

Мирослава Ульяніна: «Куркума лате — це осінній напій, який працює на всіх напрямках» (Фото:Elena Schweitzer/Depositphotos)

Куркума має протизапальну дію і працює як ібупрофен, але не дає побічних ефектів на шлунок

Куркума лате з додаванням імбиру, кориці, перцю та рослинного молока — це осінній напій, який працює на всіх напрямках: зігріває зсередини, підвищує активність мітохондрій, має протизапальний ефект, ще і візуально тішить теплим кольором.

Відео дня

За класикою аюрведи, яку я вивчала на Шрі-Ланці, для Turmeric (або Golden) milk розігрівається кокосове молоко з куркумою, корицею та імбиром. За відсутності кокосового, замінюю його на hand-made мигдалеве або кедрове.

Потрібно бути акуратними з дозами та тривалістю прийому

Найкраще куркумін засвоюється у поєднанні з їжею, жирами (тому рослинне молоко), оскільки це жиророзчинне з'єднання. А також із чорним перцем, який містить пеперін, що блокує сульфатування, нейтралізацію куркуміну. Пеперін + куркумін = більша біодоступність. Кожна з цих спецій — це помічник для травлення, стимулятор детоксу, ваша батарейка для бадьорості та рятівна соломинка для імунітету.

Куркума — це природний антибіотик. Вона має протизапальну дію і працює як протизапальні препарати (наприклад, ібупрофен), але не дає побічних ефектів на шлунок, як ці препарати. Покращує травлення і сприяє відновленню здорової мікрофлори кишечника. Захищає печінку. Допомагає відтоку жовчі.

Куркума поліпшує перетравлення жиру, збільшуючи синтез жовчі. Зважаючи на те, що у 99% зараз застійні явища у жовчному, особливо рекомендую звернути на це увагу. Коли ми постійно їмо смажену, жирну їжу, що важко засвоюється, жовчний міхур стає млявим, у ньому утворюється густий клейкий осад, і поступово кристали жовчі у перетворюються у камені. Наслідки — запалення жовчного міхура.⠀

Дослідження доводять, що куркумін може підвищити рівень нейтротрофічного фактору мозку (BDNF). BDNF — це з'єднання, яке допомагає мозку формувати нові зв’язки і сприяє зростанню клітин мозку, а отже кращому його функціонуванню.

Куркумін у складі куркуми — визнаний науковим світом антиоксидант з антираковими властивостями.

А додаванням кориці працюємо з ліпідним профілем. В огляді останніх досліджень доведено, що 120 мг кориці на день може знизити загальний рівень холестерину, тригліцеридів і «поганих» LDL, підвищуючи «хороші» HDL. Порція від 1 до 6 г кориці в день може знизити рівень цукру в крові натще на 29%. Кориця має здатність зменшувати резистентність до інсуліну.

Куркумін можна приймати і у вигляді капсул, як БАД, але виключно після консультації нутриціолога чи інтегрованого лікаря. Потрібно бути акуратними з дозами та тривалістю прийому — при передозуванні БАД куркуміну можливі нудота, рефлюкс, діарея. На щодень краще вибирати спеції, ніж добавки, якщо ви не знаєте особливості свого організму.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів НВ
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Обережно зі вживанням куркуми при захворюваннях жовчного міхура, оскільки вона посилює його скорочення. Може посилювати закидання жовчі в шлунок, якщо погано працюють сфінктери, це призводить до запалення. Розріджує кров, тому не використовувати при операціях і при порушенні реологічних властивостей крові.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. НВ не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. НВ також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X