Кунжут та капуста кале. В яких продуктах, крім молочних, шукати кальцій

8 травня 2019, 21:20

При нестачі кальцію в організмі погіршується стан зубів і нігтів, може розвиватися безсоння та знижуватися пам'ять

Молочні продукти, як ми знаємо з дитинства — найбільш доступне джерело кальцію. Нас запевняли: "Пий молоко і їж сир, щоб кістки були міцними". Тому ми в першу чергу асоціюємо кальцій з будівельним матеріалом для зубів і кісток. І мало хто знає, що згортання крові, передача нервових імпульсів, м'язове скорочення також відбуваються за допомогою кальцію. Регулярні фізичні заняття, багатий кальцієм раціон в дитинстві і молодості сприяє досягненню оптимальної кісткової маси, що створює гарний запас її міцності. Це дуже важливо, адже з віком щільність кісток зменшується, і це призводить до їх крихкості в старості.

Відео дня

Надмірне вживання солі сприяє виведенню кальцію з організму

При нестачі кальцію в організмі погіршується стан зубів і нігтів, волосся стає слабким і ламким, можуть з'являтися м'язові судоми, тахікардія, розвиватися безсоння, знижуватися пам'ять. Він також безпосередньо бере участь в роботі ендокринних залоз (особливо прищитоподібних), має протизапальну дію, зменшує прояви алергії.

Для нормального обміну цього макроелемента в організмі важливо отримати достатньо кальцію з їжею, Але ще більш важливо знати
деякі особливості засвоєння кальцію організмом. 

1. З продуктів рослинного походження засвоюється не весь кальцій так як клітковина і фітинова кислота рослин знижує його всмоктування. 

2. При тривалій термообробці органічний кальцій переходить в неорганічний і засвоюється організмом гірше. 

3. Раціон обов'язково повинен бути багатий продуктами, що містять повноцінний білок, жир, вітаміни Д3, С, А і магній.

4. Потрібно уникати або обмежувати по максимуму фактори, які сприяють вимиванню кальцію з організму і погіршують його засвоєння — нікотин, алкоголь, каву, газовану воду (особливо колу), ковбаси, копченості. Надмірне вживання солі також сприяє виведенню кальцію з організму. 

5. Споживання кальцію для дорослого в середньому має становити близько 1000 мг/добу. 

Ось такі прості правила, які ви вже знаєте. Але звідки брати кальцій людям, які в силу різних причин не вживають молочних продуктів? Наприклад, з алергією на молочний білок або при непереносимості лактози? Та й всім дорослим людям, у яких засвоюваність молочних продуктів з віком погіршується, розраховувати тільки на це джерело кальцію не варто. Зверніть увагу на інші продукти харчування, які містять кальцій і повинні бути у вашому раціоні. Серед кращих рослинних джерел кальцію — бобові, мигдаль, волоський горіх, шпинат, ревінь, зелений салат, кунжут (чемпіон за вмістом кальцію), червонокачанна капуста. З морепродуктів — сардини консервовані, скумбрія та креветки.

Де взяти кальцій, щоб отримати денну норму — 800-1000 мг/добу для дорослих та дітей старше 10 років

1 склянка кефіру — 250 мг

2 скибки твердого сиру (30 г) — 300 мг

1 апельсин — 50 мг

2 шт. інжиру — 90 мг

1 склянка вареної квасолі — 90 мг

200 г пекінскої капусти — 160 мг

100 г капусти кале — 254 мг

200 г броколі — 80 мг 

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X