Підступні солодощі. Темний бік «корисних» десертів

5 лютого 2020, 20:43
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Сухофрукти замініть замороженими ягодами, а штучні підсолоджувачі — стевією

У тому, що цукор — продукт, який провокує безліч захворювань, ми вже встигли переконатися. Бездумно вживаючи кондитерські вироби і цукровмісні напої, ми стрімко набираємо вагу, прискорюємо процеси старіння організму, підвищуємо ризики розвитку ожиріння, цукрового діабету, печінкової недостатності, захворювань серцево-судинної системи, хвороби Альцгеймера та інших недугів.

Відео дня

У ролі альтернативи звичайному цукру ми стали використовувати мед, коричневий і кокосовий цукор, сироп агави, кленовий сироп, цукрозамінники, а замість солодких цукерок на десерт у нас крафтові батончики із сухофруктів.

Але правда в тому, що «безпечного» цукру не існує.

З точки зору біохімії, між звичайним цукром і варіантами, згаданими вище, можна поставити знак рівності. Незважаючи на низьку калорійність, діють на організм вони однаково. Інсулінові індекси у замінників цукру такі ж, як і у цукру звичайного.

Віддавайте перевагу чорниці, смородині, полуниці та вишні

До того ж, цукрозамінники можуть шкодити нашому організму. Вживання таких підсолоджувачів може викликати тягу до солодкого, вплинути на сприйняття смаків і здатність організму поглинати поживні речовини. Вони втручаються у баланс бактерій в кишечнику і можуть викликати непереносимість глюкози. Часте використання замінників цукру пов’язане з підвищенням ризиків розвитку ожиріння та цукрового діабету 2 типу. Дослідження показали, що люди, які пили дієтичну газовану воду, страждали на ожиріння частіше, ніж ті, хто її не вживав.

Єдиний натуральний і нешкідливий цукрозамінник — стевія. Ця рослина не містить калорій, в десятки разів солодша за цукор в тій же концентрації і позитивно впливає на здоров’я.

Сухофрукти теж не такі нешкідливі, як ми могли б подумати. Це цукор «у кубі».

Не можна сказати, що сухофрукти зовсім не корисні. Вони стимулюють травлення і в них багато калію, що важливо для роботи серця. Але під час сушіння фрукти втрачають 80% своєї маси, а концентрація фруктози значно підвищується, що робить їх небезпечними для фігури та молодості шкіри. Найбільше цукру в фініках, чорносливі та куразі. Денна порція сухофруктів не має перевищувати 30−40 г, а жінкам після п’ятдесяти років потрібно намагатися і зовсім виключити їх з раціону.

Втім, є солодощі, які набагато підступніші за сухофрукти — це цукати. Сухофрукти висушують природним або промисловими способами, в той час як цукати виварюються в цукровому сиропі. Корисним перекус цукатами назвати ніяк не можна, і вже тим більше вони не рекомендуються людям із зайвою вагою й ожирінням.

Дійсно корисний десерт — свіжі фрукти та ягоди. Пектин, що міститься у фруктах, уповільнює всмоктування цукру. Замість соків або фрешів завжди краще з'їсти цілий плід. Найкорисніші фрукти та ягоди — сезонні, але в холодну пору року не нехтуйте замороженими продуктами. Надавайте перевагу чорниці, смородині, полуниці та вишні. Ягоди для заморозки збираються на піку своєї свіжості та на відміну від фруктів, привезених з екзотичних країн, зберігають всі поживні речовини.

Щоб тримати форму або позбутися декількох кілограмів, достатньо вживати не більше 300 г фруктів або ягід на день як другий сніданок. Для тих, хто дотримується триразового харчування, час фруктів — за 30 хвилин до обіду.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X