Якщо ліньки йти по хліб. Як приготувати коржі на кефірі

26 січня 2021, 20:43

Це одна з перших страв, які я навчився готувати — рецепт дуже простий

Коли вдома не виявилося хліба, а виходити за ним ліньки — дуже рекомендую приготувати коржі на кефірі. Але це якщо в холодильнику є кефір. Ще ліпше купити домашнє молоко, зробити з нього кефір (він сам вийде — не потрібно в цьому брати участі, просто залиште молоко на кілька днів без холодильника в не дуже прохолодному місці). Й обов’язково приготуйте коржі на кефірі зі спеціями. Смак щойно спеченого коржа просто дивовижний — хрустка скоринка і пишний м’якуш, який має легку кислинку через ферментацію молока. А якщо посипати бессарабською сіллю зі спецією мірудія — це практично повноцінний обід.

Відео дня

Це одна з перших страв, які я дуже добре запам’ятав. І одна з перших, приготованих мною в дитинстві — рецепт вкрай простий, і за пів години можна вже насолоджуватися хрусткими коржами, а не виходити в магазин по хліб. Лінь у мене виступила мотиватором. Ці коржі часто смачніші, ніж просто хліб, вони можуть бути як солоними, так і взагалі солодкими.

Інгредієнти:

  • 3—3 ¼ склянки пшеничного борошна
  • 1 яйце
  • 1 склянка кефіру жирності 2,5%
  • 1 ст. л. олії в тісто
  • ½ ч. л. соди
  • 2 щіпки солі
  • 4−5 ст. л. олії для обсмажування коржів

Інгредієнти для подачі:

  • 1 ст. л. спеції мірудія
  • ½ ч. л. солі
  • сметана для подачі

Крок 1

Треба замісити тісто середньої густини — трохи м’якше, ніж на вареники. Зручно це зробити в мисці — в просіяне борошно додати всі інгредієнти і почати замішувати виделкою. Коли стане незручно — домісіть руками. Тісто зібрати в кулю, накрити рушником або загорнути в плівку і залишити хвилин на 30−40 без холодильника.

Крок 2

Поділіть тісто на невеликі шматочки вагою приблизно 60−80 грамів, для зручності цей рецепт приблизно на 10 частин. Робочу поверхню або стіл присипте борошно і розгортайте кожну кульку тіста до товщини приблизно 5 мм. Розкотані коржі можна скласти один на один, присипавши борошно і накривши рушником, аби не підсихали.

Крок 3

Треба розжарити олію у пательні на середньому вогні. Після цього обсмажуємо наші коржики, попередньо гарненько струснувши борошно — адже воно горітиме і тоді вже третій корж смажитиметься в гіркій брудній олії. Обсмажені коржі традиційно викладаємо на паперовий рушник, аби видалити зайвий жир. І поки ще гарячі — посипаємо сумішшю спеції мірудія з сіллю.

Як їсти коржі?

Найкращий варіант — це гарячі, ще свіжопідсмажені коржі їсти з холодною сметаною або холодним густим бессарабським йогуртом угуртом.
Другий варіант — використовувати їх як основу для бутербродів. Навіть не бутербродів, а сендвічів. Розрізати корж горизонтально навпіл. Начинкою може бути що завгодно — від гострого «присмаку» з тонкими слайсами сала і зеленої цибулі до поєднання сиру лабне із запеченим солодким перцем і зеленню.

Поради шефа:

Під час обсмажування коржі мають піднятися мінімум у 3−4 рази. Обов’язково використовуйте виделку і пробивайте їх у кількох місцях — так вони краще просмажаться і не утворюватимуться надто великі бульбашки повітря.

У холодному вигляді такі коржі мені не дуже подобаються, тому якщо охололи — розігрійте в духовці або в тостері, і вони знову оживуть — ви не зможете їх відрізнити від свіжопосмажених.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X