Вагомий фактор ризику. Чим у період пандемії загрожує надлишок вуглеводів

21 квітня 2020, 20:43

Місячний карантин здатний серйозно послабити ваше здоров’я

Вуглеводний обмін і коронавірус. Ми часто бачимо пораду їсти більше «легких вуглеводів», пити більше солодкого, нібито щоб підтримати себе і наповнити «енергією», щоб легше переносити інфекцію. У цьому є дещиця сенсу, але дуже маленька — глюкоза дійсно прискорює регідратацію. Але в умовах карантину стрес, гіподинамія і порушення режиму призводять до того, що потяг до висококалорійної їжі посилюється і люди стають схильними до переїдання. А переїдання плюс гіподинамія, плюс стрес, плюс темне приміщення — дорівнює інсулінорезистентність.

Відео дня

Діабет є вагомим фактором ризику ускладнень коронавірусної інфекції, так само як і серцево-судинні захворювання і гіпертензія. У цих станів є одна спільна риса — це частини метаболічного синдрому з характерною інсулінорезистентністю.

Якщо захворіли — не змушуйте себе їсти

Діабет і інсулінорезистентність мають парадоксальний зв'язок з ризиком ушкодження легенів при ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome, гострому респіраторному дистрес-синдромі). З одного боку, відомий Obesity-ARDS Paradox, при якому діабет і зайва вага трохи знижують ризик ARDS. Але ось у разі коронавірусної інфекції це не працює.

Вивчення уханських випадків показує, що вищий рівень глюкози до інфекції пов'язаний зі складнішим перебігом COVID-19 і вищим ризиком цитокінового шторму. Діабет і підвищений рівень глюкози натще — це незалежні фактори ризику і при SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome, важкому гострому респіраторному синдромі).

Довгий карантин — це прямо набір факторів, що знижують чутливість до інсуліну: стрес і кортизол, зниження інсоляції, часте високовуглеводне харчування, порушення режиму дня, гіподинамія. Звичайно, за один день і навіть за три чутливість до інсуліну драматично не зміниться, але місячний карантин, якщо його проводити нездоровим способом, здатний серйозно послабити ваше здоров'я і підвищити ймовірність важчого перебігу інфекції. Тому я б радив у комплексі заходів використовувати все, що може підвищити чутливість до інсуліну. Навіть якщо справи підуть погано, можна взяти до уваги той факт, що низковуглеводна дієта скорочує час перебування на ШВЛ.

Тому чіткий режим, фастинг (інтервальне голодування), а якщо захворіли — не змушуйте себе їсти. Чіткі проміжки між прийомами їжі, обмеження вуглеводів або низькоглікемічна дієта, більше жиру, білок — помірно. Зверніть увагу, що фастинг і гормон голоду грелін — це надійний і простий спосіб поліпшити функціональний стан імунної системи без різних добавок. Нагадаю, що надлишок солі посилює прозапальну відповідь, а при коронавірусній інфекції спостерігаються виражені втрати калію з сечею, тому менше солоного, більше цільної рослинної їжі. Про водний баланс вже і без мене сказано багато. Будьте свідомими і бережіть себе!

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X