Ви навіть не підозрюєте. Скільки цукру ми їмо насправді

18 березня 2020, 23:10
НВ Преміум
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Наповніть раціон складними вуглеводами — макаронами з цільного зерна, нешліфованим рисом, гречкою, булгуром та іншими злаками — і потреба в цукрі відпаде сама собою

Людина з'їдає в середньому близько 40 кг цукру на рік, навіть не підозрюючи про це. Справа в тому, що цукор міститься не тільки в десертах, печиві та цукерках — його дуже багато в різних продуктах і стравах, багато з яких навіть не солодкі на смак.

Відео дня

Прихований цукор, тобто цукор, який неявно присутній у складі — дійсно велика проблема. Що ви можете робити, щоб контролювати його споживання?

Уважно читайте склад.

Прихований цукор, якщо чесно, не такий вже і прихований — виробники завжди вказують його серед інгредієнтів. Тоді чому ми його не помічаємо? Через відволікаючі написи на етикетці, які змушують нас думати, що цукру в продукті немає. Так маркування, як «bio», «fitness», «healthy» та інші не гарантують, що в продукті немає цукру, тому завжди читайте склад — особливо йогуртів і граноли.

Білий цукор шкідливий для нервової системи

Ще один спосіб ввести покупця в оману — написати на етикетці, що продукт містить корисний замінник звичайного цукру, наприклад, кокосовий цукор. І нас не обманюють — в такому продукті дійсно є мізерна кількість альтернативного підсолоджувача, але основну солодкість йому все одно надає білий рафінований цукор. Ще один лайфхак: обирайте солодощі, в яких цукор не стоїть на першому місці в списку інгредієнтів, тому що першим завжди вказується інгредієнт, якого в продукті найбільше.

Не соромтеся з’ясовувати у офіціантів склад страв.

Ви можете непомітно з'їсти кілька ложок цукру, коли їсте не вдома. Наприклад, кухарі часто додають цукор в томатний соус, тому, навіть коли ви замовляєте нешкідливу овочеву пасту, треба запитати у офіціанта, чи є в ній цукор. Підозрювати варто не тільки томатний соус: кухарі підсолоджують майже всі соуси і роблять це з корисливою метою — цукор підсилює апетит, і після однієї підсолодженої страви вам захочеться з'їсти все меню.

Цукор притупляє наші смакові рецептори. Як тільки ви відмовитеся від нього всього на 15 днів, рецептори очистяться, і ви почнете по-іншому відчувати смак продуктів.

Мої поради тим, хто хоче мінімізувати кількість цукру в своєму житті.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X