Не лише смак і аромат. Чим корисна кориця

19 жовтня 2020, 23:03

Всього щіпка кориці може перетворити прісні страви на ласощі

Майже у кожної господині є пряність у вигляді коричневого порошку в баночці або герметичному пакеті з написом «кориця». Її часто додають до печених яблук або в випічку, щоб зробити ці страви більш ароматними і приємними на смак. Але що ще, крім аромату і смаку, може дати кориця людині? Чи є від неї якась користь і чи може бути потрібно з обережністю її застосовувати?

Відео дня

Корицю отримують з кори вічнозеленого дерева коричника. Кору згортають в трубочку і висушують. В такому вигляді її можна бачити в продажу. Але в основному після висушування її подрібнюють і продають у вигляді порошку.

Кориця безпечна, але вживати її треба помірно

Ефірна олія, що знаходиться в корі, надає цій прянощі неповторний аромат і смак. Основний компонент ефірного масла — коричний альдегід. Саме йому, як вважається, кориця завдячує більшістю своїх корисних для здоров’я властивостей. Дослідження показали, що в кориці вища кількість антиоксидантів серед усіх прянощів. Крім того, вона містить в собі дубильні речовини і активні речовини з антимікробними і протигрибковими властивостями. Екстракти і ефірна олія кориці є цінним компонентом ліків проти застуди, їх використовують в дерматології та стоматології для поліпшення загоєння ран на шкірі і слизовій порожнини рота. Ці властивості знайшли застосування і в домашньому консервуванні — пряність допомагає довше зберігати продукти, приготовані маринади. Крім того, кориця в випічці може істотно знизити кількість цукру, що додається.

Зараз часто бачу в Інтернеті рекомендації щодо використання кориці для схуднення. І правда, дані деяких досліджень показують, що прянощі, такі як кориця і перець чилі, можуть збільшити швидкість метаболізму. Одне дослідження навіть показало, що коричний альдегід спонукає жирові клітини спалювати свій жир і допомагає захистити організм від ожиріння. Однак потрібно знати, що вміст цієї речовини в самій прянощі недостатній для того, щоб викликати такий ефект. Тому давайте не будемо чекати чудес від прянощів і збережемо здоровий глузд. Треба розуміти: схуднути, не докладаючи до цього ніяких зусиль, не можна. Насправді сприяти схудненню може проста заміна цукру на солодкувату за смаком корицю в деяких стравах та відмова від солодкого.

Кориця безпечна, але вживати її треба помірно. Це пов’язано з вмістом кумарину, який є антагоністом вітаміну К і у великих кількостях може викликати побічні ефекти: пошкоджувати печінку і впливати на згортання крові. Цю пряність не слід використовувати при схильності до кровотеч, її необхідно виключити з раціону вагітних жінок.

Ці застереження в основному відносяться до китайської кориці, де вміст кумарину більший, ніж в цейлонській. Але не дивлячись на те, звідки до нас прибула кориця, дорослі можуть вживати її не більше ніж одну чайну ложку в день. Для дітей безпечна кількість ще менше.

Використовувати корицю можна не тільки в випічці. Її додають в каву або чай, посипають нею кашу, або додають в кефір і йогурт. Всього щіпка кориці може перетворити кефір, вівсяну кашу на воді та інші прісні страви в задоволення і ласощі. Головне при регулярному вживанні не перевищувати її допустиму норму.

Текст публікується з дозволу авторки

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X