Китайська грамота: про що говорять етикетки косметичних засобів. Блог косметолога

21 лютого 2017, 08:07
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Навіть якщо правильно і правдиво вказані всі інгредієнти, далеко не кожен професіонал зможе точно сказати, добрий це засіб чи так собі

__55
__55 Фото:

Етикетка косметичного засобу містить стандартну інформацію: на ній обов'язково має бути назва засобу, спосіб його використання, термін придатності, дані виробника та перерахування всіх активних інгредієнтів, які містяться в засобі, розташовані за спаданням концентрації.

Відео дня

При цьому, інгредієнти вказуються відповідно до міжнародної номенклатури косметичних інгредієнтів (INCI). Тобто, не "Зелений Чай", не "Green Tea", не "Ma Tcha Tea" або ще як-небудь, а "Camellia Sinensis Leaf Extract", тобто, "Екстракт листя камелії китайської".

Крім того, якщо до складу засобу входить комплексний інгредієнт, що складається з декількох речовин та має комерційне ім'я, то на етикетці буде не ім'я інгредієнта, а список речовин, використаних для його створення, причому він буде розподілений у загальному списку, в залежності від концентрації кожної речовини. Наприклад, в наш Arma-Bust (крем для грудей Медер, який ми випустили півроку тому), входить дуже цікавий і зовсім новий інгредієнт, який називається Pepha-Tight. На етикетці ви побачите не цю назву, а зовсім інший список: Nannochloropsis Oculata Extract, Pullulan, Aqua, Phenoxyethanol, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate. При цьому в самому інгредієнти вода на третьому місці, але на етикетці вона буде на першому, тому що сумована з загальної водою. Феноксіетанол, бензоат натрію і сорбат калію використовуються тут у десятих частках відсотка, що складає соті частки в загальному складі, але оскільки феноксіетанол використовується для стабілізації ще кількох інгредієнтів, то сумарно він виявиться трохи вище у списку.

Список інгредієнтів — це одна частина формули, а друга — спосіб виготовлення

Тобто, для того, щоб зрозуміти, що до складу засобу, які ви бачите на полиці в магазині, входять деякі популярні речовини, потрібно тримати в голові досить велику базу комплексних інгредієнтів і вміти їх бачити у списку. До речі, більшість комплексних інгредієнтів законодавчо заборонено називати на етикетках і навіть в анотаціях. Зроблено це для того, щоб уникнути недобросовісної реклами, хоча, на мій погляд, це не зовсім адекватні заходи.

Крім складу засобу, для оцінки його якості, необхідні й інші дані. На жаль, але на етикетці ви не побачите концентрацію інгредієнтів, не дізнаєтеся якісні характеристики інгредієнтів. Тут гарним прикладом є масло Ши (так, Butyrospermum Parkii, а не Shea Butter або Huile de Carité). Масло ши, виготовлене традиційним способом, дуже дороге: одне дерево дає не більше 4-5 кг масла, збирають горіхи тільки старих дерев (старше 50 років), вони ростуть поодиноко, на відстані декількох кілометрів один від одного. Ціна кілограма масла досягає декількох сотень доларів, іноді навіть до тисячі.

З іншого боку, є промисловий спосіб виготовлення масла ши: в такому випадку беруть горіхи з молодих дерев, обробляють їх хімічним розчинником, виділяють масляну фракцію і таким чином одне дерево може дати до 15 кг масла. Оброблене масло можуть розвести, змішати з дешевшим маслом, але ціна за кілограм такої сировини становить 3-5 доларів. Різниця є? Безумовно. На етикетці ви це побачите? Ні, на жаль, у списку буде Butyrospermum Parkii, в обох випадках. Чисте традиційне масло використовується в якості активного інгредієнта, а промислове може бути і базою, при цьому в першому випадку воно може виявитися в кінці списку, а в другому - на початку. Дилетант може подивитися на етикетку і сказати: "Не розумію, чому в дорогому кремі так мало масла ши, а в дешевому так багато!" Тримайте злодія, нас дурять.

Крім того, є ще так званий "рецепт". Список інгредієнтів — це одна частина формули, а друга — спосіб виготовлення. Саме спосіб виготовлення являє собою комерційну таємницю, в більшості випадків. Візьмемо той же борщ: ви можете взяти все необхідне за списком, скласти в воду, але що ви отримаєте на виході? Качан розвареної капусти і варений буряк? Для того, щоб борщ став борщем, ви повинні знати порядок закладки інгредієнтів, спосіб їх нарізки, спосіб їх обробки, час обжарювання і час кип'ятіння, при цьому двох однакових борщів не буває.

Рейтинг лабораторій залежить від рецептів, від таланту технологів, від якості і характеристик обладнання, зв'язків з постачальниками інгредієнтів (деякі інгредієнти високої якості неможливо купити "з вулиці", але є речовини, на які у постачальників список очікування на кілька років і увійти в цей список майже неможливо для новачків). Про все це етикетка вам не розповість.

Тож чи варто читати етикетки? Так чому б і ні, якщо з них ви можете дізнатися, якої дії можна очікувати від засобу, а особливо, якщо ви вмієте розпізнавати активні інгредієнти і знаєте їхню дію (або знаєте, де про них прочитати). Чи можна визначити за етикеткою, "хороший" крем або "поганий"? Вартий він своїх грошей чи ні? Навіть для висококваліфікованого технолога це складно, хоча певні припущення висловити можна. Але для дилетанта це неможливо.

Текст опублікований з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X