Кислі або лужні. Які продукти корисніші для здоров’я

5 грудня 2019, 20:43

Про рівень свого pH організм дбає самостійно, а наше завдання — забезпечити йому належну підтримку

Вважається, що підлужнюючі продукти корисні, тому що вони запобігають накопиченню кислоти в організмі. А надлишкова кислотність потенційно викликає виникнення онкологічних та інших захворювань. Чи так це?

Відео дня

Всі харчові продукти містять різні біохімічні та необхідні поживні речовини. При цьому одні продукти є кислими (низький pH), інші — нейтральними, а треті лужними (високий pH). Під час травлення всі продукти підкислюються дуже потужною шлунковою кислотою. У процесі обміну речовин деякі з них, такі як м’ясо, сир, риба і яйця, виділяють кислоту, інші, такі як овочі, фрукти і горіхи, навпаки, мають лужну дію.

Підлужнюючі продукти дійсно корисні для здоров’я. Однак не тому що запобігають накопиченню кислоти, а тому що містять важливі поживні речовини, клітковину і підтримують здоровий баланс вуглеводів і жирів. Невже ідея кислотного балансу позбавлена сенсу, чи це лише відлуння більш складної теорії?

Іжте овочі

Рівень pH крові й органів тіла підтримується в дуже жорстких межах близько 7,4 (Від 7,35 до 7,45). Це досягається декількома механізмами:

1. PH крові й органів тіла значною мірою контролюється рівнем вуглекислоти, яка знаходиться в рівновазі з бікарбонат-іоном. Більша кількість вуглекислоти в плазмі крові викликає більш низький рівень pH, а менша кількість вуглекислоти викликає більш високий pH.

2. Також pH регулюється швидкістю дихання. Швидке дихання виділяє більше вуглекислого газу з легень. Оскільки вуглекислота в крові знаходиться в рівновазі з вуглекислим газом в легенях, прискорення дихання миттєво видаляє кислотність з організму, викликаючи більш високий pH.

3. Нирки також контролюють рівень pH шляхом меншого або більшого виділення бікарбонату та інших іонів, таких як аміак, в результаті чого сеча стає більш-менш кислою. Кисла сеча є природним наслідком вживання в їжу продуктів, які містять кислоту або утворюють кислоту в процесі обміну речовин.

І хоча патологічна відносна кислотність (РН ~ 7) є проблемою, здоровий організм ретельно контролює рН, щоб підтримувати його у фізіологічному діапазоні. Організм регулює рН крові, змінює швидкість дихання і виділення кислотних і лужних компонентів у сечу.

Наприклад, коли ви споживаєте аскорбінову кислоту (вітамін С), сеча стає кислою, а кров — ні. Так, аскорбінова кислота всмоктувалася в організм і кровоток. Але кров, тим не менш, підтримує необхідний постійний рН і вплинути на нього харчуванням за фактом неможливо.

Існує думка, що вживання в їжу продуктів, що підвищують кислотність, може сприяти розвитку раку, тому що рак процвітає в кислому середовищі. На початку XX століття Отто Варбург та інші дослідники виявили зв’язок між раком і низьким pH крові.

Але сьогодні ми знаємо, що злоякісні новоутворення можуть процвітати в середовищі з низьким вмістом кисню, тому що пухлинні клітини припиняють використовувати цикл лимонної кислоти і замість цього засвоюють цукор шляхом ферментації, виділяючи молочну кислоту. Таким чином, Варбург встановив причину і наслідок у зворотному порядку.

Багато видів раку процвітають у середовищах з низьким вмістом кисню, тому що їм не потрібний кисень для використання цукру в якості джерела енергії. Потім, коли рак виділяє молочну кислоту (яка вимагає повного метаболізму кисню), pH організму знижується. Кислота є наслідком, а не причиною раку.

Однак вчені того часу мали рацію в одному — вони вірно визначили напрямок, в якому варто рухатися для розуміння причин високого ризику розвитку онкологічних захворювань. Варбург був правий, вважаючи, що токсини є основною причиною раку, який на більш пізніх стадіях може призвести до патологічної кислотності в організмі. Токсини є лідерами серед безлічі ініціюючих факторів, таких як АФК і радіація.

Тому не варто вважати помилкою впевненість вченого в тому, що поживні речовини з овочів у раціоні є великим стимулом для відновлення організму і можуть допомогти запобігти раку та іншим прогресуючим захворюванням. Саме акцент на усуненні токсичності і забезпеченні здорової дієти великою кількістю овочів виявився вірним. Але не самою цінністю олужнення організму, а складнішим комплексом впливів.

Здорова дієта може включати різноманітні продукти: високобілкову (м'ясо, яйця і риба), жирну їжу (сир, масло, горіхи, авокадо), невеликі порції крохмалистих вуглеводів (хліб, макарони, солодка картопля і коричневий рис), різноманітні овочі в сирому і вареному вигляді, а також різні фрукти. Співвідношення різних продуктів важливе і залежить в тому числі від індивідуальних особливостей організму.

І якщо про рівень свого pH організм дбає самостійно і щохвилини, наше завдання — забезпечити йому належну підтримку. І нехай ми не здатні безпосередньо задавати кислотність нашої крові, то, чим ми насичуємо наші клітини і чи сприяємо своїм способом життя зниженню ймовірності патологічних захворювань — абсолютно наше рішення. Їжте овочі та інші корисні продукти, займайтеся спортом і висипайтеся.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Depositphotos

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X