Улюблений допінг. Що потрібно знати про каву

14 листопада 2022, 20:43
Оксана Соколова: «Те, що ви додаєте до кави, може вплинути на те, наскільки корисним буде напій» (Фото:VikaKhalabuzar/Depositphotos)

Оксана Соколова: «Те, що ви додаєте до кави, може вплинути на те, наскільки корисним буде напій» (Фото:VikaKhalabuzar/Depositphotos)

Якщо ви любите випити філіжанку кави на голодний шлунок, гастрит не змусить себе довго чекати

Вплив кави на здоров’я неоднозначний.

Про цей продукт можна почути багато хорошого. Якщо вірити деяким науковим статтям, він багатий на антиоксиданти і вітаміни, прискорює метаболізм і покращує роботу мозку — при вживанні в невеликих кількостях, звичайно, а не по літру на день. Однак важливіше те, що кава містить кофеїн — стимулятор, що викликає залежність, який може викликати підвищення рівня кортизолу і порушення сну. Через нього багатьом відмовитись від кави в рази складніше, ніж від цукру. Кофеїн, як і солодке, підвищує рівень дофаміну в мозку, змушуючи нас почуватися щасливішим, бадьорішим і веселішим — але недовго.

Відео дня

Українці п’ють багато кави та мало води. Вода — перше, що ви маєте пити вранці, а не чашка кави на голодний шлунок, як це часто відбувається. Кава на голодний шлунок ще більше підвищує ранковий кортизол, подразнює стінки шлунка, особливо, якщо й так вже є проблеми з кислотністю, гастрит чи виразка. Часто спортсмени випивають каву на голодний шлунок і, не снідаючи, йдуть на тренування. Це жахлива помилка — підняти і так високий кортизол, який руйнуватиме м’язову тканину під час фізичних навантажень.

Середньостатистичний поціновувач кави випиває від двох до трьох чашок кави на день. Якщо організм нормально її сприймає і не відчуває жодного дискомфорту (тобто якщо кофеїн не викликає нервозності, не заважає сну і не підвищує кров’яний тиск), можна дозволяти собі адекватну кількість напою. Адекватне, за моїми мірками, це одна чашка о 12:00, коли кортизол починає падати і для підтримки робочої активності потрібен невеликий допінг. Або одразу після обіду — невелика філіжанка кави, наприклад, еспресо. Взагалі, що менше часу відбувається екстракція кави, то менше в ній кофеїну. Тобто фільтр міститиме найбільшу кількість кофеїну, а еспресо чи ристретто найменше. Також варто пам’ятати про те, що кава з молоком, навіть рослинним, або з цукром, медом, сиропом — це вже перекушування. І якщо ваш інсулін вище 6, то перекушування вам просто заборонені.

Взагалі, кава має різний ефект на різних людей — і недарма. Річ у тім, що у кожного свій метаболізм кофеїну, зумовлений генами. Потрапляючи в організм, як і будь-яка інша речовина, кофеїн обробляється та трансформується печінкою. І від активності печінкових ферментів залежить його концентрація у крові. Основний фермент, який метаболізує кофеїн в організмі — цитохром CYP1A2, він розщеплює 90% спожитого стимулятора. Якщо у вас погано метаболізується кофеїн, а ви при цьому захоплюєтеся кавою, згодом це може призвести до порушень вуглеводного обміну, а далі до переддіабету та діабету. Низька швидкість метаболізму кофеїну пов’язана із тривалим впливом шкідливого впливу кофеїну на метаболізм глюкози. Якщо у вас надмірна маса тіла чи ожиріння, такий ризик зростає ще більше. Отже, вплив вживання кави на ризик розвитку переддіабету залежить від кількості кави, що вживається, і ваших генетичних особливостей. Щоб визначити їх, можна здати генетичний тест.

Чим шкідлива кава

Показати ще новини
Радіо NV
X