З ягодами та горіхами. Чим корисні каші

24 липня 2019, 08:05
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке

Кожна каша має щось цінне, тому їх потрібно вживати різні. Особливо цінні - гречана, вівсяна, перлова, пшоняна

Останнім часом каші не в фаворі: то низьковуглеводна дієта, то кетогенна, то крохмалю в них багато, то толку з них мало. І це не лише каш стосується, а багатьох продуктів, наприклад, бобових, помідорів, картоплі, горіхів (які треба чи не треба вимочувати і т.п.).
Запитання звучать дуже однозначно.

Відео дня

І однозначно можна було б відповісти, якби ми всі були роботами, випущеними з одного заводу в один і той самий рік і ще й однаково працювали, в однакових умовах «зберігалися».
Але ми всі дуже різні: за віком, вагою, статтю, обміном речовин, фізичною активністю, станом здоров’я. Тому відповісти однозначно, що каші можна чи не можна, це все одно, що на всіх людей одягнути сукню одного розміру та крою.

Важливо розуміти, що серед природніх продуктів немає чогось абсолютно шкідливого чи абсолютно корисного, як казав великий Парацельс: все залежить від дози, в даному випадку, порції.

Каші - корисні. Бо каші є джерелом наступних речовин:
 — складних вуглеводів, які повільно розщеплюючись на глюкозу, вивільняють енергію, тому «тримають» досить довго без відчуття голоду.

— клітковини, причому в кожній каші різною і в різному співвідношенні.

— мінералів, зокрема, магнію, фосфору та калію.

— вітамінів групи В у різному співвідношенні.

Коли ви порухались, каша буде в самий раз

Кожна каша має щось цінне, тому їх потрібно вживати різні. Особливо цінні - гречана, вівсяна, перлова, пшоняна. Каші незмінні у лікувальному харчуванні, особливо при запальних захворюваннях органів травлення, бо вони обволікають слизові, зменшують подразнюючу дію шлункового соку чи жовчі на слизові, є хорошою профілактикою атеросклерозу, дають енергію і роблять лікувальну дієту смачною, що також важливо для швидшого одужання (в супи, каші, запіканки, киселі і т.п.).

Чи правда, що від них товстішають?

Правда, якщо ви навалите собі три черпаки каші, зверху поллєте підливою або покладете велику «катлєту», або накладете багато масла і зверху джему чи варення, або ложку меду. І ще й весь день сидітиме в офісі і рухатиметесь лише до туалету, ліфта, кухні, холодильника, ванни та ліжка.
Тоді - так. І все одно каші все тут ні при чому.

При малорухливому способі життя енергії потрібно дуже мало і, як правило, ми її непомітно все ж переїдаємо, ніж недоїдаємо.

Так їсти каші чи ні? Їсти. І багато рухатися. Рухатися по-всякому, підходять навіть румба і ча-ча-ча, боксування, вправи з гантелями і ходіння сходами.

Просто майте на увазі, що потреби рухатися багато в нас закладені еволюційно, і якщо не рухатися, то помремо передчасно.

І коли ви порухались, каша буде в самий раз.

Але кашу добре чимось збагачувати.

Висівками вівсяними — мають жовтогінну, антисклеротичну, антиканцерогенну та антитоксичну дію; одним словом, виводить все шкідливе і непотрібне.

Насінням льону розмоченим — там багато лігнінів, рослинних омега3 жирних кислот, які також антиканцерогенні, та мають протизапальну дію, позитивно впливають на роботу нервової та гормональної систем.

Горіхами — корисні жири, фітонутрієнти, особливо цінні для серця, судин та мозку.

Ягодами — вітамін С, поліфеноли, пектин — так само радість для мозку і кишечних бактерій, а ще здорові судини.

Бобовими, грибами та та вареними до стану аль денте овочами.

Висновок: якщо не знаєте, чи можна кашу, чи ні, то ось вам простий «орієнтир»: позаймалися до поту, є у вас крепатура — їжте! Не рухалися, сиділи сиднем і ще маєте схильність до зайвої ваги — не їжте! Але знайте, що краще рухатися і трошки каші все ж їсти.

Текст опубліковано з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X