Для пюре та фрі. Як обирати картоплю
Все залежить від вмісту крохмалю в коренеплодах того чи іншого сорту
Кілька порад як вибирати і сортовий опис.
В картоплі важливий показник — кількість крохмалю. Чомусь у нас абсолютно ніде його не вказують, але цей показник підказує нам, як і куди потрібно використовувати даний сорт.
Варіння
Варити можна цілком, або красивою нарізкою. Потрібні сорти з низьким вмістом крохмалю — до 15%, а також молода картопля. Не рекомендується робити з такої картоплі пюре.
Потріть розрізані половинки одну об іншу, і якщо вони не склеїлись — то якраз мало крохмалю.
Запікання
Вміст крохмалю близько 20% — взагалі універсальна картопля, але трохи може кришитися при варінні або смаженні і трохи не дотягує консистенція для ідеального пюре. Зазвичай універсальні сорти з жовтою шкірочкою і серединою.
Смаження (фрі)
Кількість крохмалю вище 25% і великий вміст сухих речовин. Як дізнатися: бульбочки ріжуться не ідеально гладко, ривками. Перевірка: потріть свіжо розрізані половинки одну об іншу, і вони склеяться.
Пюре
Теж потрібні високо крохмальні сорти, починаючи з 20% і вище, краще з жовтою м’якоттю.
Тепер по сортам, котрі я знаю в Україні.
Ранні: Рів'єра, Мадлен, Еволюшн.
Найбільший вміст крохмалю і годиться на кращий фрі: Арсенал, Фонтане, Рудольф.
Для пюре і смаження: Арсенал, Еволюшн, Мадлен, Арізона, Беллароза, Лабелла, Ред Леді.
Універсальний смачний: Пікассо, Коннект.
Фіолетова: краще на чіпси та прикраси, і смакує до нового року. Вона майже «дика», тому форма її надзвичайно нерівна.
І кілька порад для дому:
— Не залишайте очищену картоплю надовго в холодній воді —виходить крохмаль і смак.
— Для пюре закладаємо картоплю в добре підсолену і киплячу воду.
— Варімо картоплю завжди на повільному вогні під кришкою.
Текст публікується з дозволу автора
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

матеріалів розділу Life