Готуємо на карантині. Як запекти сома і приготувати рис в азіатському стилі
При виборі сома для запікання зверніть увагу на розмір тушки — бажано, щоб особина важила максимум 3−4 кілограми
Наша сім'я все ще перебуває на карантині, тому я продовжую готувати вдома прості і дуже апетитні страви. Процес приготування приносить мені неймовірне задоволення, оскільки я не тільки займаюся улюбленою справою, але і проводжу час з рідними і смачно всіх годую. Звичайно, деякий час мені знадобився для того, щоб усвідомити все, що навколо відбувається, але нарешті почалася стадія прийняття і насолоди.
Сьогодні в меню — запечений сом в азіатському маринаді і рис в азіатському стилі.
Запечене філе сома — це просте блюдо, яке готується зі зрозумілої для нас риби. Нам в цьому випадку пощастило, оскільки ми з сім'єю живемо біля Київського моря і у нас є можливість купувати свіжу рибу безпосередньо у рибалок. Ми й самі не раз ходили на риболовлю, але, на жаль, так нічого і не змогли зловити.
Як на мене, то сом — це дуже класна і недооцінена риба. При виборі сома для запікання зверніть увагу на розмір тушки — бажано, щоб особина важила до 3−4 кілограм. В такому випадку страва вийде смачною і соковитою, а ще сом такого розміру не має специфічного присмаку твані. Для повної впевненості в тому, що такого присмаку у риби не буде, ми приготуємо маринад в азіатському стилі. Він досить агресивний, тому усуне навіть найлегший запах твані.
Для приготування маринаду будемо використовувати соус хойсін. Це китайський соус, який також використовується для приготування качки по-пекінськи. Основою цього соусу є чорнослив.
Переходимо до приготування маринаду.
Кілька ложок соусу хойсін розбавляємо невеликою кількістю соєвого соусу. Додаємо трохи оливкової олії і лимонного соку.
Філе сома солимо, трохи присипаємо цукром і починаємо покривати маринадом з усіх боків. Оскільки сьогодні ми готуємо філе, то рибу не потрібно маринувати тривалий час. Достатньо всього лише покрити маринадом — і можна відправляти в духовку.
Готувати філе ми будемо фактично на грилі. Для цього в духовій шафі на досить інтенсивний режим включимо верхній гриль. Зверніть увагу, що філе сома має лежати на деку шкіркою вгору. Уздовж філе розміщуємо гілочки м’яти і розмарину. На смак риби вони особливо не вплинуть, але додадуть приємного аромату.
Перед запіканням потрібно розігріти духовку до температури 180 градусів Цельсія. Деко з рибою кладемо на середньому рівні. Після цього налаштовуємо режим верхнього гриля з обдувом і залишаємо нашого сома на 15 хвилин.
Подавати сома можна на дерев’яній дошці. Нарізаємо філе на слайси і подаємо до столу.
Також я сьогодні навчу вас готувати рис в азіатському стилі — найважливішу складову багатьох страв у східній кухні.
Для приготування рису в азіатському стилі ми будемо використовувати рис, призначений для суші — круглозернистий, з високим вмістом крохмалю.
Найкраще готувати такий рис на пару. Я буду для цього використовувати пароварку. У моєму випадку виявилося, що в пароварці занадто великі отвори, тому я застелив дно пергаментним папером і в ньому зробив маленькі отвори.
У воду додаємо кілька видів водоростей: комбо, вакаме і рубані норі. Якщо водоростей у вас під рукою не виявилося, досить просто посолити воду і додати ароматних трав.
Після цього насипаємо в пароварку рис. Накриваємо кришкою і готуємо 25−30 хвилин — орієнтуйтеся у міру готовності. Подавати рис можете з будь-якими начинками, які ви любите. Смачного!
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ
Більше блогів тут
Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.