Тарілка молодості і довголіття. Що їсти, щоб підвищити стресостійкість

20 травня 2022, 23:03
Оксана Скиталінська: «Листова зелень та овочі позитивно впливають на мозок та судини» (Фото:VadimVasenin/Depositphotos)

Оксана Скиталінська: «Листова зелень та овочі позитивно впливають на мозок та судини» (Фото:VadimVasenin/Depositphotos)

Ці продукти також здатні зменшити негативні прояви стресу

Кожен з нас чув таке слово «стрес» і кожен його розуміє по-своєму.

Але не всі чули таке слово, як стресостійкість. Це такий стан, який забезпечує оптимальну адаптацію організму до екстремальних умов, що дає змогу уникнути негативних наслідків для здоров’я (серцево-судинних катастроф, психічних розладів, аутоімунних захворювань, діабету, онкозахворювань тощо).

Відео дня

Стресостійкість залежить і від виду стресу, і від тривалості.

Тема стресу, впливу на наше тіло — це окрема тема. А от чи може їжа якось підвищити стресостійкість і зменшити негативні прояви? Може. Якщо коротко, то вона має бути наступною.

1. Мати детоксикаційний ефект. Містити клітковину розчинну (яка поглинає продукти катаболізму, тобто розпаду), і нерозчинну, яка живить мікрофлору кишечника.

2. Містити білок, який потрібний для відновлення ушкоджених клітин тіла (а це клітини всіх органів).

3. Бути багатою на вітаміни та мінерали. Бо вітаміни, особливо С, Е, А та групи В, а також мінерали, особливо, калій та магній, потрібні для нормального обміну речовин.

4. Бути багатою на лецитин (відновлює клітини мозку та нервові волокна), холестерин (так, не дивуйтеся, бо холестерин необхідний для побудови якісних клітинних мембран)

Додати столову ложку квашеної капусти на тарілку означає додати здоров’я

5. Містити пребіотики, тобто продукти, які живлять корисну мікрофлору, яка, в свою чергу, виробляє речовини, які добре впливають на роботу мозку. Прекрасним пре- і пробіотиком є квашена капуста. Тому додати столову ложку квашеної капусти на тарілку означає додати здоров’я.

6. Бути антиоксидантною. Всі природні кольори (ягоди, зелене листя) багаті протизапальними речовинами. Тому не забувайте про них.

Розберемо мою тарілку:

facebook.com/SkytalinskaOksana
Фото: facebook.com/SkytalinskaOksana

— Яйця, зрілий сир і квасоля — джерело білка.

— Жовток — джерело лецитину.

— Квасоля — розчинна клітковина.

— Капуста квашена — нерозчинна клітковина, а також пребіотик з пробіотиком (бо містить і молочнокислі бактерії).

— Листова зелень, овочі, ягоди — це природні антиоксиданти, продукти, що мають протизапальні та протиракові властивості, позитивно впливають на мозок та судини.

Незалежно від того, де ви є і що робите, пакуєте пакунки для фронту, волонтерите, харчуєтеся на польовій кухні, для кожного українця важливе здорове харчування. Намагайтеся хоча б щось із цих груп продуктів їсти — користь буде.

І, як казала наша прекрасна Ліна Костенко: «І все на світі треба пережити, бо кожен фініш, це, по суті — старт», — то це про нас. Живемо в історичний час, про який розповідатимемо онукам і про який писатимуть книжки. Час потрясінь, мужності, неймовірного патріотизму і єдності. І тому ми переможемо!

Текст публікується з дозволу авторки

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди НВ

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо NV
X