Для підняття настрою. Що з'їсти, щоб стати щасливішими

22 листопада 2020, 23:55
НВ Преміум

Горіхи, бобові та жирна риба допоможуть активізувати вироблення в організмі гормонів радості

Сумно? Підвищена нервозність і дратівливість? Чи навпаки — туга й апатія? Ідіть і поїжте! Але тільки не тортик — після нього стане ще гірше, а продукти, які допомагають виробляти гормони радості та щастя.

Відео дня

Шлунково-кишковий тракт часто називають другим мозком. Нашим травленням управляє величезна кількість нейронів. Вони формують ентеральну нервову систему, яка працює майже як мозок — зокрема, виробляє гормони і нейромедіатори. Дослідники з Каліфорнійського технологічного інституту з’ясували, що 90% нейромедіатора серотоніну, відомого як «гормон радості», продукує наш шлунково-кишковий тракт.

Тому ми й посилаємося на метеликів у животі, а не в якому-небудь іншому органі, коли почуваємося на сьомому небі від щастя. Серотонін відповідає за наш настрій, пам’ять, сон, регулює кров’яний тиск, температуру тіла, ендокринну систему й навіть бере участь у формуванні кісткової тканини.

Їжте побільше клітковини й поменше трансжирів, промислових солодощів і джанк-фуду

Серотонін, а також іще один «гормон радості» — дофамін, виробляють з їжі, що потрапляє в організм, дружні нам мікроби, які зазвичай населяють здоровий кишківник. Якщо не вистачає корисних мікробів, починають активно розмножуватися шкідливі. Вони виробляють токсини, а ті, своєю чергою, запускають запальні процеси, які серед іншого згубно впливають на роботу мозку, нервової системи, і, як результат — на настрій. Тому, якщо вам тривожно й сумно, подивіться насамперед на те, що ви їсте.

Щоб корисні мікроби процвітали і працювали нам на радість, їх потрібно «годувати» тим, чим вони живляться. Перш за все, це клітковина, яка міститься в овочах, фруктах і зелені, насінні, бобових, горіхах, цільнозернових крупах.

Важливий момент: природний синтез «гормонів радості», як і засвоєння більшості корисних речовин, серйозно порушують

Показати ще новини
Радіо НВ
X