Якість, а не кількість. Шість причин відмовитися від підрахунку калорій
Звертайте увагу не на те, скільки ви їсте, а на те, що їсте
Я з тих, хто взагалі не дивиться на калорійність страв, не ставить рамок за кількістю калорій в день і не відстежує витрачені калорії на біговій доріжці. 1200 ккал на день? Хто це придумав?

Кількість необхідних калорій на день – найбільш часте питання, яке цікавить всіх, хто стає на шлях правильного харчування і здорового способу життя. Я колись теж задавалася цим питанням, але прийшовши до системи здорового рослинного харчування, перестала рахувати калорії.
Що тоді дійсно важливо?
- Склад страв: самі інгредієнти та їхнє поєднання;
- Якість продуктів;
- Спосіб приготування: важливо розуміти, як готувати навіть корисні інгредієнти, адже будь-який продукт за неправильної обробки можна перетворити на отруту;
- Час прийомів їжі: тваринний білок на вечерю – це велике навантаження для травної системи.
Відсутність підрахунку калорій не відображається на моїй фігурі й активності. Я сповнена енергією, здоров'ям і легкістю.
Ви можете подумати, що одне іншому не заважає і можна стежити за складом, якістю, часом, але при цьому не забувати підраховувати калорії, але я буду переконувати.
Чому я не рекомендую рахувати калорії?
- Калорії – недостовірна інформація, яка створює значний психологічний тягар і суттєво псує настрій. Адже замість того, щоб насолоджуватися їжею, людина зайнята підрахунком.
- Калорії – джерело енергії, "енергетична цінність". Таким чином, калорії – це кількість енергії, яку отримує організм при повному їх засвоєнні.
- При зниженні кількості споживаних калорій енерговитрати організму знижуються. При значному зменшенні калорій сповільнюється метаболізм, погіршується сон, порушується менструальний цикл, з'являються набряки й інші неприємні наслідки.
- Відомо, що в 1 грамі вуглеводів – 4 ккал, 1 г білка – 4 ккал, 1 г жиру – 9 ккал. Це абсолютно умовні цифри. Адже для того, щоб визначити точні дані, необхідно спалити їжу в калориметрі та заміряти кількість виділеної під час горіння енергії. Але і це не все.
- Загальне правило, що в 1 г жиру 9 ккал. Але при цьому відомо, що в жирах морепродуктів може бути до 4 ккал, а в жирах/маслах цілих 9 ккал.
- Крім того, страви і продукти при різноманітних термічних обробках, при зберіганні і заморожуванні, при різних рівнях вологості здатні змінювати свою калорійність.
Не можна дізнатися точну калорійність їжі і точну кількість витрачених калорій
Виробники, роблячи підрахунок калорій для своїх продуктів, використовують таку ж інформацію з інтернет-таблиць, як і ви. Причому, дані в кожній окремій таблиці різняться. Навіщо ж перевантажувати себе марною, неточною інформацією?
Що насправді важливо:
- Якість і походження їжі;
- Час прийому їжі щодо біоритмів;
- Комбінування продуктів між собою;
- Рівень фізичної активності;
- Режим харчування і відпочинку.
Висновок:
Навіщо ж перевантажувати себе марною, неточною інформацією? Не можна дізнатися точну калорійність їжі і точну кількість витрачених калорій під час фізичних навантажень.

Поставивши собі норму калорій можна з'їсти в її межах різну кількість різних продуктів. Але коли ми їмо молочні продукти, торти і м'ясо на 1500 ккал не можна домогтися такого ж оздоровчого ефекту, як і при вживанні овочів, цільнозернових круп і суперфудів з тією ж самою сумою калорій.
Звертайте увагу не на те, скільки ви їсте, а на те, що їсте. Полюбіть якісні і здорові рослинні продукти і фізичну активність, і незабаром ви відчуєте легкість і прилив енергії, без постійної необхідності рахувати калорії.
Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени
Більше блогів тут