Яким має бути ідеальний сніданок. Блог Оксани Скиталінської

28 березня 2018, 00:03

Кілька продуктів забезпечать мозок речовинами, необхідними для продуктивної роботи

Додати собі ранкової бадьорості можна по-різному – наприклад, порухатись чи погрітися на сонечку. А можна приготувати сніданок з вираженим тонізуючим ефектом.

Для цього потрібні продукти, з яких синтезуються збуджуючі нейромедіатори (тобто посередники, які підтримують мозок у стані бадьорості, активності, допомагають краще сприймати інформацію, залишатися фізично витривалим протягом дня).

Відео дня

Таким “енергетичним" медіатором є глутамінова кислота, яка не залишає без роботи жодну клітину мозку. В результаті ми добре думаємо і чудово все запам'ятовуємо.

Глутамінова кислота захищає мозок від своєрідного "перегріву", а точніше – від накопичення аміаку, що трапляється при інтенсивній розумовій діяльності.

Глутамінова кислота – це захист мозку від старіння та нейродегенерації.

Вона ж є основним компонентом для синтезу дуже важливого нейромедіатора – гама-аміномасляної кислоти, яка робить нас спокійними, захищає від безпричинної тривожності, безсоння, прискореного серцебиття та інших не дуже приємних відчуттів.

Рекордсменом по вмісту глутамінової кислоти є сир пармезан

Тобто незначна порція глутамінової кислоти в першій половині дня дає змогу організму самому підтримувати цей баланс бадьорості та розслаблення протягом дня.

Рекордсменом по вмісту глутамінової кислоти є сир пармезан, а вже потім, із відривом за ним ідуть зелений горошок, курятина, скумбрія, тріска, лосось і яйця. А ще нежирний бульйон, на якому можна варити і супи, і каші, що часто рекомендується для кволих, ослаблених і просто втомлених людей.

Крім того глутамінова кислота сприяє нормалізації білкового та вуглеводного обміну, покращує енергетичне забезпечення головного мозку, підвищує стійкість до гіпоксії (дефіциту кисню), допомагає відновлюватися після фізичних навантажень, підвищує витривалість (допомагає утилізувати лактат і зменшує втому).

Тому рибка на сніданок, варені або свіжі овочі, посипані пармезаном, чи вівсяна каша, зварена на нежирному курячому бульйоні з овочами – це не "хм, незвично", а дуже навіть енергетично.

Текст публікується з дозволу авторки.

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X