Як зберігати вино: вісім правил. Пояснює сомельє

3 квітня 2018, 05:03

Вину шкодять перепади температури, кисень і яскраве світло

У кожного бувало так, що після дружнього застілля залишається почата пляшку вина. Як правильно зберігати відкрите вино, щоб не отримати сумних наслідків?

Зберігання після відкупорювання.

Відео дня

Головне, мабуть, те, що отруїтися вином, не помітивши на смак його псування, практично неможливо. Тому запитання про те, чи можна пити вино, яке було відкорковане давно, саме містить відповідь: якщо п'ється, пити можна. але:

  • Вино псується від контакту з киснем*. Тому, такий контакт слід обмежити. Існує спеціальна система, що дозволяє наливати вино без відкупорювання, через голку. Але вона досить дорога, зазвичай її дозволяють собі лише спеціалізовані винні бари. Є рішення в рази дешевше: вакуумне закупорювання, що складається зі спеціальних гумових пробок і помпи для відкачування повітря з пляшки. Ціну на таку систему можна порівняти з ціною на хороший штопор.
  • Вино псується через бактерії і грибки. Загальмувати мікробіологічні процеси традиційно допоможуть холодильник і пробка.

Якщо ж ви всерйоз зацікавилися світом вина, і не проти зібрати свою власну маленьку колекцію, як підступитися до питання? Інформації про вино занадто багато. Лавина розрізнених фактів іноді просто не дозволяє скласти чітку картину.

Домашня колекція

Для початку, треба навчитися формувати запас "навчальних матеріалів", тобто вина. Уявімо собі домашню колекцію вина як бібліотеку. Тільки називається вона енотека. І цю енотеку бажано влаштувати за такими принципами.

Вибір вина. Перш за все, не всяке вино готове до зберігання протягом декількох років. Це помилка, що чим старше вино, тим воно краще. Вино має бути придатним до пляшкової витримки. Без цього потенціалу, з часом якість вина буде не рости, а падати.

Як визначити, чи є цей потенціал у вина?

1. На око зробити це можна (на підставі інформації на етикетці і ціннику), але дуже ненадійно. Треба спробувати. Це ціла наука. Щонайменше, вино повинно мати запас кислотності (а червоне, ще й терпкості), а аромат повинен бути яскраво вираженим. Для більш повного розуміння, доведеться піти з енотеки в бібліотеку і дізнатися про первинні, вторинні та третинні аромат. Ну, або автор цих рядків розповість про це в наступній статті.

2. Червоне вино часто має найбільший потенціал до поліпшення якості при витримці. Секрет криється в підвищеній антиоксидантної активності деяких його компонентів.

3. Вино, що пройшло дубову витримку, зазвичай має більш високий потенціал до довгострокового зберігання.

4. Деякі сорти просто не здатні до розвитку смакових якостей з часом. Вони при старінні стають "грузкими", втрачають колір, трансформують ароматику в нецікавому напрямі. Столові мускати, наприклад, або американські сорти і їх гібриди.

Зберігати вино потрібно в лежачому положенні, щоб пробка змочувалася вином

Зберігання вина. Будь-яка бібліотека (а в нашому випадку енотека) забезпечує умови для свого матеріалу.

  1. Для того, щоб зберігати вино якомога довше, потрібно забезпечити рівну температуру зберігання. Перепади температури негативно позначаються на якості вина. Кухня – одне з найгірших місць для його зберігання (гірше хіба що – балкон). Тому вибирайте місце, де температура може бути постійною.
  2. Температуру бажано наблизити до 12◦С. Звичайно, підвал або винна шафа є далеко не у всіх. Але, принаймні, треба усвідомити, що для зберігання вина дуже низька температура не корисніша за високу. При низьких температурах гази, зокрема кисень, краще розчиняються в рідинах. Для вина це, як не дивно, загрожує більш швидким старінням (причому в стресовому стані). Та й пробка себе почуває в холодильнику не найращим чином.
  3. Зберігати вино потрібно в лежачому положенні, щоб пробка змочувалась вином. Це не тільки дозволяє захистити пробку від пересихання, а й створює додатковий бар'єр від кисню за рахунок поверхневого натягу рідини на кордоні "пробка/вино".
  4. Вино не повинно бути під впливом світла. Енергія, що переноситься фотонами, здатна відновлювати деякі хімічні сполуки, а це, в свою чергу, змінює аромат вина. В гірший бік, зрозуміло. Є навіть термін "світлова хвороба".
  5. Навіть при самому дбайливому ставленні, пробка з натурального корку не вічна. Якщо передбачається зберігання вина більше 15 років, доведеться подбати про переукупорку.
  6. Доведеться стежити за тим, щоб цвіль або короїд не зіпсували пробку. Сургуч на пляшках призначений саме для такого захисту, а не тільки для надання пляшці антикварного зовнішнього вигляду.

Тож, перейнявшись питанням зберігання та колекціонування, подумайте, наскільки ваші умови відповідають цілям. І, якщо так, вам дійсно забезпечено дуже захоплююче хобі. А якщо ні, не засмучуйтеся – нині вибір вина під будь-який настрій великий, а як правильно зберігати те, що не допили, ви вже знаєте.

* Не всякому вину кисень протипоказаний. Деякі типи вин вже перебувають на піку окислення. Мадери, деякі типи хересів, портвейни, а також тип помаранчевих вин вже окислені для формування власного профілю, тому кисень для них практично нешкідливий.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X