Як відсвяткувати травневі і зберегти фігуру. Блог фітнес-тренера

28 квітня 2017, 19:50
Не сидіть на місці, поглинаючи гігантські порції їжі і літри алкоголю. Більше рухайтеся, пийте повільно

Тепле весняне сонечко, пікнік, весела компанія, шашлик, алкоголь - приблизно так більшість з нас планує провести наступні вихідні. І це вірно. Головне - уникнути надмірного вживання міцних напоїв і супутнього йому переїдання, оскільки це може згубно відбитись і на здоров'ї, і на фігурі. Давайте святкувати з розумом.

Відео дня

Звідки в алкоголі калорії

Більшість спиртних напоїв досить калорійні. Наприклад, в 100 грамах абсолютно несолодких на смак і, зрозуміло, нежирних коньяку, горілці та інших міцних напоях міститься цілих 240 кілокалорій. Причому це «порожні» калорії, які не насичують організм, але провокують при цьому вовчий апетит і відкладаються «про запас».

В деякі несолодкі міцні напої (наприклад, текілу і коньяк) виробники додають цукор і карамель для поліпшення смаку і кольору. У дешевих їх видах використовують підсолоджувачі і (або) цукор.

Вагу набирають від будь-якого алкоголю - навіть якщо вуглеводів в ньому немає. Вся справа в калоріях етилового спирту. Алкогольні калорії — це чиста енергія, яку організму необхідно витратити «поза чергою», насамперед тому, що засвоєння міцного відбувається без перетравлення. Спирт потрапляє в печінку і змушує її працювати тільки на себе. В результаті вуглеводи і жири з їжі не переробляються, організм перестає спалювати жирові і вуглеводні запаси, переходячи на алкогольне паливо. Тим часом калорії з жирного м'яса і картоплі відкладаються на животі і стегнах.

Будь-який вид спиртного спочатку підвищує, а потім різко знижує рівень глюкози в крові, що провокує гостре почуття голоду

Крім того, потрапляючи в печінку, алкоголь перетворюється на цитрати, які стають основою процесу, в ході якого з глюкози виділяються жирні кислоти. Таким чином, в печінці збільшується виробництво жиру – прямий шлях до печінкової жирової хвороби.

Не секрет також, що алкоголь розпалює апетит. Будь-який вид спиртного спочатку підвищує, а потім різко знижує рівень глюкози в крові, що провокує гостре відчуття голоду. Управляти собою при цьому дуже складно, тим більше, що, випивши, людина втрачає контроль над собою. Звідси переїдання, причому перевага зазвичай віддається жирному і солодкому.

Як правильно пити

Фото: ridofranz/Depositphotos

І що ж робити, не пити? Та пийте, якщо хочеться, тільки з розумом. Споживайте алкоголь повільно і робіть максимально великі інтервали: випивайте по 30-50 мл міцного напою не менш, ніж через півгодини після попереднього прийому. Наш організм здатний безболісно і навіть з користю переробляти строго певну кількість алкоголю. Це 50 грамів міцних напоїв і 100 грамів сухого вина, випитих повільно, протягом півгодини.

Крім того, повільне споживання напоїв дозволить більш адекватно оцінювати зміну свого стану, щоб вчасно зупинитися, не переїсти й не перепити. А також не зробити багато інших необачних вчинків, про які згодом доведеться пошкодувати.

Приймати алкоголь потрібно з великою кількістю чистої води (або розбавляючи, або рясно запиваючи), але ні в якому разі не можна пити спиртне з або газованими солодкими напоями. Справа в тому, що алкоголь швидше всмоктується в кров з газами (саме тому шампанське вважається одним з найбільш небезпечних для мозку) і набагато довше виводиться, провокуючи особливо важке похмілля.

Жорсткий головний біль гарантує неконтрольоване вживання будь-якого солодкого алкоголю, а також коктейлів: не тільки тому що в їх складі, як правило, є солодкий інгредієнт, але й тому, що в них намішані різні види напоїв, з якими організму складно розібратися. Це призводить до швидкого сп'яніння, а часом і до отруєння.

Перед і після вживання алкоголю рекомендується зробити зелений коктейль: кладете в блендер різні види зелені, додаєте води, збиваєте і випиваєте зі столовою ложкою висівок, краще лляних. Це чарівна суміш, яка швидко виводить токсини.

Що їсти

Фото: ventdusud/Depositphotos

Будьте гранично обережні, не завалюйте організм кілограмами жирного м'яса з картоплею і літрами горілки. За статистикою, на травневі свята в лікарні потрапляє стільки ж людей з проблемами шлунково-кишкового тракту і нападами панкреатиту, скільки і на новорічні.

Якщо ви плануєте робити шашлики з м'яса, беріть тільки нежирне. Ні в якому разі не купуйте магазинні шашлики замариновані: не секрет, що в більшості випадків це м'ясо «другої свіжості». Це ж стосується і риби. Мало того, що неякісними м'ясом і рибою можна отруїтися — в них можуть ще й бути яйця паразитів, що загрожує низкою важких захворювань, включаючи психічні розлади. А оскільки паразитологія у нас поки не розвинена, людина може роками хворіти, лікуватися від усього на світі, але не від паразитів, які вона «підхопила» одного разу на пікніку. М'ясо і рибу максимально добре прожарюйте - тоді шанс заразитися гельмінтами буде набагато нижче.

Їжте повільно, невеликими порціями. М'ясо і рибу заїдайте великою кількістю зелені, свіжими овочами — вони прекрасно виводять токсини, полегшують процес травлення і діють набагато ефективніше, ніж будь-які ферментні препарати. Не рекомендуються гострі страви, що містять часник, хрін, цибулю, гірчицю, перець, оцет, — все це уповільнює окислення алкоголю. Ні в якому разі не вживайте спиртне з солодощами, в тому числі з фруктами. Це найгірше поєднання.

На природі побільше рухайтеся, грайте у бадмінтон, футбол і т. п. Не сидіть на місці, поглинаючи гігантські порції їжі і літри алкоголю. Якщо м'язи працюють, споживання енергії більше, значить, і алкогольні токсини швидше виводяться.

Гарних вам свят, нехай вони стануть радісними і для душі, і для тіла.

Інші поради Тетяни Годард читайте на thebroccolitrick.com

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X