Як обрати ігристе вино до Нового року. Блог Євгена Сегала

21 грудня 2017, 01:03
Кажуть, як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш. Тому і прогинаються столи наших громадян від частувань. У цій колонці я розповім, як обрати найпопулярніший новорічний напій — ігристе вино

Як обрати ігристе вино

Якщо на етикетці написано "Brut", це означає, що перед вами одне з найсухіших ігристих вин. "Одне з" — тому що буває ще Extra Brut. Якщо це не найсухіше вино, то ви можете розраховувати на деяку м'якість вина.

Відео дня

Трохи солодшим буде рідкісна категорія Extra Demi Sec (ще пишуть Extra DM). Далі за рівнем солодкості йде Demi Sec (напівсухе), а за ним улюбленець української публіки — Doux (хоч і перекладається як "солодке", але за нашою категоризацією — напівсолодке).

Обираючи вино, уважно вивчіть етикетку: на ній має бути написано "ігристе", а не "шипуче" або "іскристе". Здається, що різниця в словах невелика, але технологічно вони зовсім різні. Іскристі, вони ж шипучі, вина штучно газовані.

У випадку з імпортними винами, враховуйте, що у Франції шампанським (Champagne) називають тільки те ігристе вино, яке вироблено традиційним пляшковим способом у провінції Шампань. Ігристе з інших регіонів називається Креман (Cremant), і може бути дуже навіть хорошим на смак.

Обираючи вино, уважно вивчіть етикетку: на ній має бути написано "ігристе", а не "шипуче" або "іскристе"

Італійське ігристе може бути просто чудовим в категорії Франчакорта (Franciacorta). Її технологія така ж складна, як для шампанського, а в деяких випадках ще складніша. Бувають й інші італійські ігристі. Запам'ятайте, що Spumante і Frizzante — це різний ступінь газованості (Frizante містить набагато менше вуглекислого газу).

Нарешті, зазначу, що найкраще співвідношення ціна/якість в ЄС зазвичай пропонує іспанська Кава (Cava). Знову традиційна пляшкова технологія, і ціна при цьому досить приємна.

Як правильно пити ігристе

Традиційно у нас його п'ють під удари годинника опівночі. Але у світовій практиці ігристе — один з найкращих аперитивів. Думаю, з урахуванням обсягів новорічного столу, збуджувати апетит — найвдаліша функція для ігристого.

Ігристі можуть "супроводжувати" стіл не гірше, ніж тихі вина. Головне пам'ятати, що ігристе піниться в роті, тому не підійде до страв, що кришаться, — можна вдавитися.

Які продукти поєднуються і не поєднуються з ігристими

Ігристе вино прекрасно підкреслює їжу, але є й проблемні продукти, до яких воно не підійде. Велика кількість таких продуктів традиційно стоіть у нас на новорічному столі.

Отже, проблемними є: лимон, мандарини та інші цитрусові, шоколад, квашені продукти, маринади, а також покупний майонез.

Список не зовсім повний, але найчастіше новорічний стіл містить саме ці продукти. Не раджу йти тонкою кригою гастрономічних поєднань, є варіанти, як згладити можливий дисонанс.

1. Цитрусові "відключають" смакові рецептори на деякий час, тому це гарна закуска для поганих напоїв. Припустимо, поганих напоїв на столі немає. Що робити? Я раджу під лимонний дрессинг напівсолодкий, з яскравим ароматом Мускат Ігристий.

2. Шоколад, всупереч поширеній помилці, зовсім не підходить для ігристих вин. А ось сирна тарілка, навпаки, буде дуже доречною. Можна скласти асорті з різних видів сирів, до яких чудово підійдуть рожеві ігристі.

3. З оцтом і квашеними продуктами майже без варіантів. Не запивайте їх ігристим вином, якщо не хочете зіпсувати собі враження про напій.

Ідеальним поєднанням з ігристими будуть: різноманітна ікра (від чорної до щучої), устриці, креветки та інші ніжні морепродукти, а також фуагра і паштети.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X