Як правильно їсти овочі і фрукти. Пояснює дієтолог

18 серпня 2018, 18:43

Всі знають, наскільки корисні свіжі овочі та фрукти. Це дійсно так, але ось їсти їх можна не всім. При цьому важливо дотримуватися кількох простих правил

Безумовно, багаті корисною клітковиною і всілякими вітамінами сезонні фрукти і овочі – найкраще, що ми можемо запропонувати нашому організму. Але щоб вони були на користь, необхідно розуміти, що вам підходить, а що ні. Всі ми знаємо про користь клітковини з овочів і фруктів, яка м'яко чистить кишечник, покращує травлення, нормалізує мікрофлору і навіть сприяє схудненню. Однак в деяких випадках груба клітковина може й нашкодити.

Відео дня

Наприклад, при запальних захворюваннях товстої кишки клітковина може викликати дискомфорт і болі в животі. Більшість овочів у сирому вигляді не можна вживати при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, а також при гастриті з підвищеною кислотністю. Це, зокрема, кабачки, морква, капуста, ріпа, перець і навіть свіжі огірки.

Багато овочів і фруктів мають проносний ефект. Серед них: огірки, сливи і буряк. І якщо здоровий кишечник сприймає ці продукти нормально, то при певних проблемах може бути діарея. Можливо, є захворювання, про які ви не знаєте і діарея при вживанні сирих овочів і фруктів – однозначно сигнал тривоги. Це можуть бути запальні процеси шлунково-кишкового тракту, про які ви і не підозрювали. І навпаки, схильним до запорів людям варто з обережністю вживати чорницю, айву, грушу, оскільки вони ускладнюють травні процеси.

Щодо кожного фрукту є теж ряд протипоказань

Якщо виникає дискомфорт або болі при вживанні сирих овочів і фруктів, подрібнюйте їх на блендері і вживайте у вигляді пюре. Якщо і це не допомагає, доведеться перейти на парові, варені або запечені овочі. Найкращий варіант у цьому випадку – готувати на пару, оскільки в плодах зберігається максимум користі. А фрукти при «надчуттєвому» шлунку краще вживати або зовсім м'які, або у вигляді киселів і компотів.

Причому при певних захворюваннях деякі овочі не корисні навіть в приготованому вигляді. Наприклад, при каменях у нирках і подагрі, хронічному коліті, виразці не варто їсти шпинат і зелений салат. При холециститі можна помідори, а при панкреатиті, гепатиті і запаленнях шлунка і кишечника протипоказані ріпа, редис і зелена цибуля. Часник і цибуля можуть спровокувати напади при гострих захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки і нирок. Петрушка протипоказана при нефриті, гострому циститі і подагрі, а кріп знижує кров'яний тиск.

Кожен фрукт має теж ряд протипоказань. Тому якщо ви знаєте або підозрюєте, що у вас є проблеми зі здоров'ям, перед вживанням будь-якого сирого овоча або фрукта, ознайомтеся з його можливими «побічними ефектами».

Плюс, не забувайте, що фрукти потрібно їсти не після їжі, на десерт, як ми звикли, а або за дві години до їжі, як самостійний прийом їжі, або мінімум через дві години після трапези. Якщо ви змішайте основну їжу з фруктами, метеоризм, здуття живота і проблеми з травленням забезпечені. Особливо це актуально для дині, яка дуже важка для шлунка.

Свіжі фрукти краще не вживати натщесерце людям, хворим на виразкову хворобу шлунка, дванадцятипалої кишки і гострий гастрит. Взагалі при загостренні будь-яких захворювань шлунково-кишкового тракту свіжі фрукти і ягоди їсти не можна.

Надмірне вживання грубої клітковини може нашкодити навіть здоровій людині. При традиційному меню оптимальна кількість фруктів і овочів – до одного кілограма на добу. Так ви отримаєте всі необхідні для здоров'я вітаміни, мікроелементи та харчові волокна. Якщо ви будете з'їдати набагато більше, може виникнути метеоризм і здуття живота, що супроводжуються больовими відчуттями. Крім того, якщо клітковини занадто багато, вітаміни і мікроелементи гірше засвоюються. Тож замість того, щоб наситити організм вітамінами, ви навпаки будете їх активно виводити.

Мені часто ставлять запитання, чи можна схуднути на фруктах. Можна, якщо їх включити в меню плодового розвантаження. Коли основу раціону складають свіжі й приготовані некрохмалисті овочі та зелень і певна частка фруктів. Але такі розвантаження підходять не всім і розвантажувальні меню повинні складатися виключно індивідуально.

Майте на увазі, що глюкоза і фруктоза з фруктів – це той же цукор, просто вони не викликають різких стрибків цукру в крові. Плюс, фрукти насичені вітамінами і клітковиною. Якщо ви хочете схуднути, солодкі фрукти варто вживати невеликими порціями (до 600 грам) у першій половині дня. Несолодкі їмо в невеликих кількостях (300 грам) протягом дня як перекушування, за дві години до їжі або через дві години після їжі. І якщо ви хочете схуднути швидко, ввечері краще відмовитися від будь-яких фруктів.

Не забувайте, що у кожного з нас унікальний організм, особливі можливості і потреби і нехай щедрі дари серпня будуть вам тільки на користь.

Інші поради Тетяни Годард читайте на thebroccolitrick.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X