Як правильно харчуватися взимку. Блог Тетяни Годард

11 грудня 2017, 18:37
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Кожна пора року має свої правила харчування. Основне правило зими: сезонні продукти, які зміцнюють імунітет і насичують енергією

Багато хто вважає, що взимку потрібно вживати важку калорійну їжу, щоб не мерзнути. І роблять серйозну помилку: така їжа не лише не гріє, але і шкодить здоров'ю, не кажучи вже про те, що додає зайвих кілограмів. Що ж найкраще їсти взимку, щоб і зігрітися, і віруси відлякати, і отримати тіло мрії?

Відео дня

Одна з головних ідей всього, що я роблю: допомогти вам на практиці переконатися, що здоровими і красивими можна стати легко і дешево. Це правило працює і відносно зимового харчування. Щойно закінчується сезон овочів, багато хто починає налягати на хліб, об'їдатися крупами, картоплею, жирним м'ясом, наваристими супами і дедалі частіше заглядають до закладів фастфуду. "А що робити? Взимку все одно немає здорової їжі! А якщо є, то вона не смачна!». Насправді, взимку корисних продуктів багато, і якщо їх правильно вживати, вони принесуть вам величезне задоволення.

Кожна пора року має свої головні правила харчування. Основні правила зими: сезонні продукти, які зміцнюють імунітет, зігрівають, насичують енергією, вітамінами і хорошим настроєм. Тобто їжа має бути не лише корисною, вона повинна допомагати боротися з вірусами і застудами, а також горезвісною зимовою депресією.

Зима — сезон коренеплодів. І це не лише звичні нам буряк, морква та картопля. Обов'язково варто спробувати і включити до меню корінь селери, пастернак, топінамбур, дайкон, а також інші види редьки й подібне.

Якщо ми їмо важку їжу, організму доводиться витрачати на її засвоєння і без того не такий великий енергетичний ресурс

Наприклад, з кореня селери виходить прекрасне пюре, яке набагато смачніше за картопляне. До речі, взимку картоплю взагалі їсти не варто: користі від неї нуль, тільки крохмаль і «порожні калорії». Пюре готується з селери точно так само, як і з картоплі: відварити, додали трохи оливкової олії або, хто не любить, трохи вершкового масла чи ложку нежирної сметани, збили в блендері і готово. Замість солі можна покласти свіжу або сушену зелень.

З пастернака і топінамбура виходять відмінні домашні чіпси. Тонко нарізали, поклали на деко, полили трохи оливковою олією, посипали сушеними травами, посушити при низькій температурі (близько 60 градусів) 1 година 20 хвилин і готово. Смачний корисний перекус для всієї родини.

Але, звичайно, топінамбур, пастернак, як і інші коренеплоди, найбільш корисні в сирому вигляді, в складі салатів. Можна робити салати з якогось одного продукту, а можна змішувати різні: дайкон-топінамбур-морква або селера-морква-пастернак-редька. Пробуйте нові для себе продукти, відкривайте їхній смак, комбінуйте, експериментуйте! Такі вітамінні суміші можна заправляти нежирним натуральним йогуртом, сметаною, оливковою або будь-якою іншою олією. Додавати до них сире гарбузове насіння, насіння соняшнику, будь-які горіхи, кунжут, замоченное лляне насіння.

Крім коренеплодів, ще є гарбуз, різні види капусти, зелень. Вони чудово поєднуються з усіма згаданими коренеплодами. Якщо ви зробите основою свого харчування сезонні овочі та коренеплоди, ви назавжди забудете про застуди, поганий настрій і зайву вагу.

Як така їжа пов'язана з настроєм? Все дуже просто. Енергії взимку мало: короткий світловий день, низький рівень серотоніну, мало сонця, не так багато, як улітку, натуральних джерел вітамінів. Якщо ми ще й їмо важку їжу, організму доводиться витрачати на її засвоєння і без того не такий великий енергетичний ресурс. У підсумку ми вічно сонні, мляві, та ще й постійно застуджені, тому що на опір вірусам організм просто не має сил — все йде на травлення. До того ж гра не варта свічок: у важкій калорійної їжі, як правило, дуже мало корисних речовин. Тобто, енергія витрачається даремно.

Сирі овочі і коренеплоди швидко засвоюються, дають організму море вітамінів, мікро- та макроелементів, підвищують імунітет. Звідси енергія, легкість, здоров'я і гарний настрій. До того ж, якщо ви доповните свіжі салати олією або горіхами й насінням, то ситими будете довго. І хліба з картоплею точно не захочеться.

Сезонні овочі та коренеплоди прекрасно поєднуються з білковими продуктами. Якщо ви їстимете свіжі салати з м'ясом, рибою, яйцями, то важкий білок набагато швидше і простіше засвоїться. Якщо ви їсте м'ясо, то особливо важливо саме взимку віддавати перевагу нежирним його видами: щоб не перевантажувати організм зайвою роботою, відволікаючи від боротьби з сезонними вірусами. А рибу взимку якраз навпаки — краще їсти жирну, на зразок скумбрії. Скумбрія, оселедець (не солоні чи копчені, а свіжі) не дорогі і в них багато корисних для імунітету і загального здоров'я ненасичених жирів. Саме такі жири, до речі, добре зігрівають.

З бобових найкорисніша і легка для засвоєння — сочевиця. Її можна заправляти як олією, так і вершковим маслом, сметаною.

Фото: nata_vkusidey/ Depositphotos

Вранці, а також замість м'яса, корисно вживати крупи: гречку, нешліфований рис, вівсяні пластівці. Якщо ви додасте до них трохи олії або горіхів і насіння, енергії вистачить дуже надовго.

Я не прихильник супів: термічно оброблені овочі втрачають більшість корисних властивостей, а калорійність їхня при цьому збільшується як мінімум удвічі. Але взимку супи доречні, особливо якщо овочі не сильно проварювати: як кажуть, італійці, готувати їх al dente. Дуже смачні і гранично прості в приготуванні супи-пюре, наприклад, з цибулі, гарбуза і моркви. Все разом недовго проварюєте і збиваєте в блендері. Трохи оливкової олії і сметани, посипали гарбузовим насінням і дивовижна страва готова.

До речі, морква і буряк при приготуванні зберігають левову частку всіх корисностей. Якщо варите борщ, спробуйте замість картоплі класти нарізану шматочками корінь селери: значно корисніше, смачніше і менше калорій. Якщо борщ на м'ясі, то на пісному.

Взимку особливо важливо регулярно вживати природні антибіотики — сирі цибулю та часник. Ефірні олії та фітонциди в їх складі допомагають швидко знищувати віруси, а також зміцнювати імунітет. А щоб швидко позбутися від різкого запаху часнику чи цибулі, жуйте листочки свіжої м'яти чи корінь імбиру.

До речі, імбир — теж відмінний природний антибіотик, що підвищує імунітет і зігріває в холоди. Його можна і в страви додавати, і готувати на його основі зігрівальні коктейлі та чаї. Особливо вдалі комбінації: імбир плюс цитрусові, перш за все, лимон. Такі напої — найкращі безалкогольні «обігрівачі». До того ж — відмінна зброя проти бактерій і чудовий тонік: заряджає енергією набагато краще за каву. Детальніше про зігрівальні та тонізувальні альтернативи кави читайте в моїй статті « Чим замінити каву: найкращі напої для бадьорості».

Прекрасно зігрівають в холод різноманітні гострі спеції, які до того ж відмінно розганяють метаболізм і прискорюють жироспалювання. Важливо пам'ятати, що гостре та кисле, а також гаряче не можна вживати, якщо у вас є проблеми зі шлунково-кишковим трактом.

Зате всім можна куркуму, корицю, орегано, зелень петрушки і кропу — як сирі, так і сушені, а також інші приправи та спеції. Вони мають протизапальний ефект, допомагають підвищити імунітет, прекрасно тонізують, підвищують рівень енергії і надають стравам особливого смаку. Якщо ви купуєте суміші спецій, вибирайте без солі. Краще купіть сушену ламінарію і використовуйте замість солі.

Як бачите, і взимку можна їсти смачно, різноманітно і дешево. І не забувайте, що набагато більшу користь від їжі ви отримаєте, якщо доповните її правильним питним режимом і регулярною фізичною активністю, яка вас радує. А ще — спілкуванням з дорогими вам людьми, любов'ю в серці і вмінням радіти життю в будь-яку погоду.

Інші поради Тетяни Годард читайте на thebroccolitrick.com

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X