Як перестати переїдати. Блог Оксани Скиталінської

22 лютого 2018, 21:37

Від переїдання рятує вживання натуральних продуктів і корисних жирів, а також прогулянки та гарний настрій

Коли навколо так багато висококалорійної і легкодоступної їжі, не переїдати дуже складно. Майже кожен із моїх пацієнтів скаржиться на переїдання, зокрема на так званий вечірній “жор”.

Відео дня

Немало з них знають, що і як потрібно їсти. Їхній ранок, як правило, починається ідеально: "омлет, кава і нічого зайвого".

В обід також все більш-менш стримано та культурно.

А вже після 16:00 починається метання у пошуках "що б такого пожувати".

Найстрашніше "кіно" починається ввечері: змітається все і навіть більше. Часто трапеза триває до настання півночі.

Чи можна цьому якось зарадити?

Завжди можна спробувати змінити ситуацію.

1.Їжте якомога більше натуральних продуктів: вони містять найбільше поживних речовин – вітамінів, мінералів, фітонутрієнтів, – необхідних для біохімічних процесів в організмі.

З'ївши булочку/печиво/бублик, ви отримаєте лише "порожні" калорії та швидкі вуглеводи, які нічого не дадуть, окрім шалених стрибків глюкози та інсуліну, а через пів години – таке ж стрімке їхнє падіння, що потягне за собою ще більше бажання з'їсти знову щось подібне.

"Наповнені" продукти – це капуста, ягоди, гриби, бобові, зелень і так далі.

2.Не ігноруйте жири. Вони дають відчуття ситості. Здорові жири: авокадо, оливкова олія, вершкове масло високої жирності та топлене, кокосова олія, насіння льону та чіа.

Нещодавно до мне саме приходила пацієнтка, яка мала негативний досвід схуднення на овочевих супах без присутності жиру: одночасно з втратою кілограмів почала втрачати волосся пучками, пружність шкіри (шкіра обвисла і стала сухою), з'явились гормональні збої.

3.Додавайте природні "приглушувачі" апетиту – харчові волокна. Вони містяться у насінні чіа, бобових, спеціях типу кайєнського перцю та куркуми. Також корисний сік грейпфрута.

4.Їжте уважно. Мабуть, це має бути найпершим правилом: усвідомлено наповнювати собі тарілку та класти до рота щось їстівне.

"Уважне" харчування, на відміну від "емоційного" має велике значення: коли щось читаєш чи дивишся в екран монітора, нерідко рука тягнеться до чогось дуже нездорового, адже увага в цей момент зфокусована не на їжі.

5.Спробуйте переривчасте голодування. Ми часто чули багато історій про "чудодійні" властивості голодування, але голодування підходить далеко не всім. А от "переривчасте", або циклічне, тобто відмова від прийому їжі на 8 або 16 годин людям, які мають схильність переїдати та набирати зайву вагу, дуже часто йдуть на користь.

Стрес руйнує організм і змушує нас переїдати

Для цього просто пропускаєте один прийом їжі, як правило, вечірній, а на другий день – і вечірній, і ранковий. Після виходу – наступний прийом їжі має бути якісними багатий білками (яйця, риба, кисломолочні, пюре із добре проварених бобових) та таким за об'ємом, щоб наїстися.

Циклічне голодування має корисні бонуси для тіла:
- знижує масу тіла;
- нормалізує рівень цукру в крові;
- оздоровлює серце;
- зменшує приховані запалення, які є початком процесів старіння та багатьох хвороб;
- захищає мозок від порушень (погіршення пам'яті, хвороби Альцгеймера).

6.Знижуйте рівень стресу. Стрес, якщо він тривалий, руйнує організм, а також змушує нас переїдати та набирати зайву вагу.

Тому гуляйте, дихайте свіжим повітрям, відірвіться від монітора, а якщо геть "припекло" – візьміть хоча б день вихідного (сьогодні в мене був саме такий день – до обіду). Придумуйте собі позитивні емоції і частіше усміхайтеся.

Текст публікується з дозволу авторки.

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X