Як перестати їсти солодке: п'ять порад. Блог фітнес-тренера

21 квітня 2017, 20:37
Вы также можете прочесть этот материал на русском языке
Все починається з заїдання проблем і бажання «побалувати себе смачненьким». Незабаром ви розумієте, що життя без булки або тортика вже не миле. Ви стаєте залежними від солодкого і не в змозі себе контролювати

Для початку позбавтеся від дурних дієтологів і фітнес-тренерів, які дорікають вам у відсутності сили волі. Ви не винні! Залежність від солодкого має дуже потужні фізіологічні корені, викорчувати які не так вже просто. Але при правильному підході все можливо.

Відео дня

Вбити кандіду

Якщо людина регулярно вживає солодощі, в мікрофлорі її кишечника поселяється і активно розмножується грибок Candida Ablicans, для якого солодке — видова їжа. Поки ми годуємо грибок, він живе і процвітає, вимагаючи все більших доз. Більше солодкого — більше кандіди. Тому, коли вас тягне на шкідливу смакоту — це не ви її хочете, а кандіда вами маніпулює, вимагаючи харчування.

Вихід — перестати годувати грибок. Просто зрозуміти, як це працює і усвідомлено підійти до справи. Чи вартує хвилинний смаковий кайф того, щоб ви пожертвували своєю свободою, здоров'ям, красою і відчуттям легкості? Навряд чи. Можна спробувати зменшити порції солодкого, одночасно замінюючи найшкідливіші його види (випічку з пшеничного борошна) ласощами без борошна (наприклад, зефіром, чізкейками) або випічкою з вівсяної і гречаної муки. Потім потихеньку перейти на фрукти.

Є і більш швидке і ефективне рішення проблеми - свідомо не їсти солодкого шість тижнів. Як показує практика, за цей час організм очищається від Candida Ablicans настільки, що вони припиняють диктувати харчовий вибір. Так, потрібно пережити короткочасну «ломку», але якщо ви будете розуміти її природу, то і впораєтеся з нею набагато простіше. З кожним днем «напади» будуть відбуватися все рідше, і, зрештою, ви про них забудете, відчуєте себе вільною людиною. Пізніше ви зможете знову вводити солодке в раціон, але цього разу саме ви будете вирішувати, що їсти, а не кандіда.

Боріться за себе і своє здоров'я!

Вибирати правильні продукти

Швидкі вуглеводи, тобто солодке, відносяться до категорії продуктів з високим глікемічним індексом. Відповідно, вони викликають різкі скачки цукру. З'їли солодке — різкий стрибок глюкози в крові. У відповідь підшлункова залоза викинула в кров ударну дозу інсуліну, після чого настає різке падіння глюкози. Виникає гіпоглікемія, і вам терміново потрібно з'їсти щось солодке. При цьому мозок відключається, і єдине, про що ви здатні думати, так це про шматок торта, без якого життя, як вам здається, втрачає сенс. Потім напад проходить, і ви обіцяєте собі наступного разу не піддаватися на провокацію. Але ситуація повторюється, як тільки падає рівень глюкози.

Розірвати порочне коло допоможуть продукти з низьким глікемічним індексом (40 і нижче). Якщо вам вже життя не миле без солодкого, вибирайте чорний шоколад з вмістом какао не менше 70%. При високій калорійності шоколад має глікемічний індекс 28. Тому, якщо вживати не більше 20 грамів в першій половині дня, ви і посмакуйте, і збережете фігуру. Можна зробити сорбет, калорійність якого дорівнює калорійності фрукта, з якого він виготовляється. Сорбет краще робити без додавання цукру: просто збити ягоди або фрукти в блендері і помістити ненадовго в морозилку. У середньому сорбет містить від 35 до 70 кілокалорій на 100 грам готового продукту. Якщо хочеться, його можна посипати какао.

Але ідеальний варіант, звичайно, - фрукти з низьким глікемічним індексом. Це, наприклад, грейпфрут, апельсин, полуниця, малина і багато інших.

Розбудити «гормони радості»

Фото: Dirima/Depositphotos

Поєднання жиру і солодкості, які містяться в більшості ласощів, провокує викид так званих «гормонів щастя», в першу чергу, серотоніну. Але такий спосіб отримання задоволення виробляє залежність: як тільки людина з'їдає тістечко або здобну булочку, в її організмі різко підвищується рівень серотоніну. Цукор швидко переробляється, його кількість в крові різко падає, і ви хочете чергову дозу (ще шматочок тортика). І цей процес нескінченний. З іншого боку, регулярно стимулюючи за рахунок солодкого викид серотоніну, а також інших нейромедіаторів, що відповідають за гарний настрій, ми порушуємо природні механізми їх вироблення. Це призводить до того, що без тортиків у людини настає реальна ломка, залежність схожа на наркотичну. Якщо вона не отримує солодкого, впадає у важку депресію (з їжею «гормон радості» не надходить, а його організм виробляти розучився).

Необхідно знову запустити процеси природного «виробництва» серотоніну, дофаміну та ін. Найкращий для цього спосіб - знайти джерело позитивних емоцій. Дарувати радість близьким і одержувати її у відповідь, займатися улюбленою справою, відвідувати цікаві заходи, спілкуватися з гармонійними людьми. Варіантів – море! Ну а поки ви в пошуку, просто сходіть на тренування, танці або прогулянку. Науково доведено, що фізична активність стимулює викид ендорфінів.

Запустити побільше повітря

Провокувати тягу до солодкого може тканинна гіпоксія. Це кисневе голодування клітин людського організму. Викликати цей стан може будь-який, навіть незначний фактор, якому властиво зменшувати ефективність утилізації кисню клітинами тканин. Причини можуть бути найрізноманітніші - хронічний стрес, гормональні збої, гіподинамія, нераціональне харчування та ін., А також захворювання і патологічні процеси, що супроводжуються порушеннями обміну речовин (запалення, ниркова недостатність, печінкова кома, деякі ендокринопатії, інфекційні хвороби, злоякісні пухлини тощо). У стані тканинної гіпоксії головним джерелом енергії стають швидкі вуглеводи. Звідси підвищення апетиту, тяга до солодкого.

Тут важливо знайти способи відновлення фізичного і психічного здоров'я. Це той же вихід зі стресу, і здоровий сон, і адекватне харчування, і як можна більше свіжого повітря. Протистояти стресу на фізіологічному рівні також допоможе поповнення дефіциту кальцію, магнію, фолієвої кислоти, вітаміну В6 та ін. Дуже б рекомендувала звернутися до лікаря, для встановлення тканинної гіпоксії здати аналіз крові і пройти при необхідності лікування.

Крім тканинної гіпоксії, є чимало інших захворювань, що провокують тягу до солодкого. Щоб виключити наявність патологій, варто сходити на прийом до ендокринолога, гастроентеролога, кардіолога та гінеколога (для чоловіків — уролога).

Налагодити правильне харчування

Фото: Nadianb/Depositphotos

Невгамовна тяга до солодкого може бути і тоді, коли організм голодує: у розпачі він вимагає калорій, причому швидких. А найшвидші калорії - це «важке» солодке. Щоб весь час хотілося тортів і булок, не обов'язково голодувати - досить регулярно харчуватися у фаст-фуді. Мова йде про їжу, яка, незважаючи на калорійність, ніякої користі організму не несе. По суті, ви голодуєте, але при цьому набираєте вагу.

Вихід очевидний: правильно годувати свій організм, щоб в нього регулярно надходила достатня кількість необхідних вітамінів і мікроелементів. Не треба їсти те, що вам не подобається, адже є стільки смачної, і при цьому здорової їжі. Вибір за вами: сплануйте харчування так, щоб щодня отримувати достатню кількість корисних білків, жирів і вуглеводів. Це не складно зробити при будь-якому бюджеті - було б бажання. Якщо самому важко впоратися, йдіть до фахівця. Боріться за себе і своє здоров'я!

Запам'ятайте: залежність від солодкого, як і більшість форм залежностей, дуже серйозно зав'язана на фізіології. На одній силі волі далеко не заїдеш, треба крок за кроком змінювати своє харчування і спосіб життя. З тією швидкістю, яка особисто вам комфортна. Нагородою стане свобода, здоров'я, краса, внутрішня гармонія і здатність знову жити щасливим і повноцінним життям.

Більше порад Тетяни Годард читайте на thebroccolitrick.com

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X