Як навчитися готувати: шість кроків. Блог Євгена Клопотенка

20 грудня 2017, 05:11
На їжу варто витрачати час, адже від неї залежить наш настрій і наше здоров'я

Не варто засмучуватися, якщо ви не можете відрізнити яйця Бенедикт від яєць-пашот, а приготувати страву не за стандартним рецептом для вас на грані фантастики, — це виліковне!

Відео дня

Але поспішаю вас розчарувати: для того, щоб навчитися готувати, мало просто шукати рецепти і повторювати їх. Рецепти — це не те ж саме, що й інструкція до вашого холодильника, яка не підлягає оскарженню.

Якщо одного разу ви прокинулися зранку і зрозуміли, що вам набридло їсти однаковий борщ щодня, а олів'є та шубу — на новорічні свята, що вам хочеться зробити своє життя смачнішим, то ці поради саме для вас.

А після того, як ви навчитеся готувати, ви більше ніколи не захочете перекусити якимись чіпсами чи сухариками невідомого походження. Тому що ви дізнаєтеся, як можна харчуватися смачно, і ні на що це не проміняєте!

Крок 1: Вам реально потрібно захотіти вчитися готувати

Потрібно розуміти, що є різниця між тим, що вас змушують робити, і тим, чого ви хочете насправді. Вам потрібно захотіти по-справжньому змінити свою їжу, зробити її смачною, хотіти пробувати нові та цікаві страви, а не просто "годувати сім'ю". Якщо у вас таке бажання є, а вночі вам іноді сниться, як ви готуєте, то це вже 40% успіху.

Щоб готувати, вам потрібно створити в своїй голові палітру смаків

Крок 2: Створіть свою палітру смаків

Кулінарія дуже схожа на малювання. Якщо вам дати в руки пензлик і мольберт, ви можете щось намалювати. Так, це не буде шедевр, адже востаннє ви малювали в школі. Але якщо ви почнете вивчати кольори, текстури, то незабаром намалюєте першу картину.

Те ж саме з кулінарією. Для того щоб готувати, вам потрібно створити в своїй голові палітру смаків. Розуміти, який продукт на смак, яка у нього текстура, з чим його поєднувати, куди додати.

Я впевнений, що потрібно пробувати продукти, щоб знати, з чим ви працюєте. Саме так ви зможете зрозуміти вашу їжу. Такий прийом я застосовував при навчанні студентів — на деяких уроках вони просто пробували різні продукти й страви.

І такий самий прийом я використовую при навчанні в своєму онлайн-курсі. Тому що це дійсно важливо! І після того, як ви спробуєте безліч різних і цікавих смаків, ви ніколи більше не будете просто варити гречку на воді. Вам захочеться зробити її в мільйон разів смачнішою. А це реально!

Крок 3: Ставте питання

Чому з картоплі ми робимо тільки пюре? Чому на травневі свята ми завжди смажимо шашлики? Чому буряки в борщі не можна замінити на яблуко?

Такі питання — це корінь навчання. І вам необхідно їх ставити. Більшість людей не хочуть нічого питати, вони хочуть просто отримати рецепт і його повторити. А якщо крок вліво, крок вправо — то вони одразу губляться, не можуть нічого придумати.

Якщо ви будете ставити ці питання і відповідати на них, то незабаром зможете готувати вже виходячи з тих продуктів, які є вдома. Але не намагатися знайти щось екзотичне і мега-дороге тільки тому, що так написано в рецепті.

Крок 4: Полюбіть кухарів і літературу

Вам потрібно шукати інформацію про їжу — читати книги, сайти, підписатися в Instagram на улюблених кухарів і стежити за тим, як вони готують. Нехай у вас будуть кухарі, які справді вас захоплюють і надихають на нові звершення.

Шукайте собі інформацію на англійських чи французьких сайтах. Використовуйте хоча б Google-перекладач! Тому що на російськомовних сайтах ви не знайдете чогось більшого, ніж оселедець під майонезом чи салати з огірків і помідорів.

Крок 5: Готуйте, готуйте і ще раз готуйте

Ви повинні усвідомити, що вам потрібно витрачати час на їжу. Тому що з нею пов'язане все наше життя — від неї залежить наш настрій і наше здоров'я. Намагайтеся готувати якомога більше і частіше.

Мій курс побудований на тому, що вам потрібно багато часу проводити на кухні. Адже якщо ви просто подивитеся, послухаєте, то результат буде слабенький. А ось якщо ви візьмете один продукт і приготуйте з нього три різні страви, поднаєте його з чимось незвичайним, придумаєте красиву подачу — то результат вас здивує.

Я не вчу різати або смажити. Я вчу розуміти їжу, як поєднувати продукти і як створювати з найпростіших інгредієнтів смачні страви.

Крок 6: Ніколи не припиняйте вчитися

Ви не можете щось вивчити і зупинитися. Я весь час вчуся, читаю багато різних книг, стежу за кухарями. Процес навчання ніколи не закінчується. Він безперервний.

Щоб почати готувати потрібно змінити свій підхід до їжі і постійно розвиватися, прагнути зробити своє життя смачнішим. І, як бачите, це не так складно, як може здатися на перший погляд!

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X