Як їжа впливає на наш настрій. Пояснює вчений

27 квітня 2018, 19:37

Розберемося, як продукти і режим харчування впливають на вегетативну нервову систему

Ми з вами знаємо, що їжа – це не просто калорії, а ще й інформація, яка впливає на активність багатьох систем організму.

Всі продукти можна умовно розділити на "метаболічно швидкі": висока калорійність, термообробка, багато білку (м'ясо і молочка), високий глікемічний індекс, багато цукру, рідка форма, часті прийоми їжі. І "метаболічно повільні": щадна обробка або сирі, тверді, з низьким глікемічним індексом. "Швидкі" продукти сильно стимулюють молекулярний комплекс mTOR, що важливо для росту клітин. Цей комплекс разом з інсуліном стимулює активність симпатичної нервової системи (бий, біжи) і знижує активність парасимпатичної нервової системи (відпочинок, сон).

Відео дня

Тому надлишок м'ясної, молочної, високоуглеводної їжі призводить до збільшення рівня стресової активності. Часто всі ці компоненти поєднуються в одній страві (гамбургер, піца, пельмені). Таке харчування призводить до тривалої гіперактивації симпатичної системи (режим хронічного стресу), що може викликати вигоряння, артеріальну гіпертензію, тривогу і проблеми з увагою.

Тому вегани часто мають рацію, коли кажуть "ти дратівливий через м'ясо" (але не тільки через нього). Звичайно, якщо ми різко виключимо подібну їжу і замінимо її "повільною" (овочі, бобові, жири), то відчуємо зниження симпатоадреналової системи і підвищення парасимпатичної системи. Це буде сприйматися як розслаблення, підвищення усвідомленості та зниження тривоги. Зазначу, що будь-яке харчове розвантаження також буде знижувати напругу. Але в довгостроковій перспективі таке "повільне" харчування може привести до слабкості, тому м'ясоїди справедливо зауважують, що "без м'яса я слабшаю".

Будь-яка харчова розвантаження знижує напругу

Отже, де серединний шлях? Суть в циклічної активації mTOR продуктами харчування і режимом харчування. Наші предки вели спосіб життя мисливці-збирачі. Коли полювання було успішним, вони ставали мясоїдами. Ну а потім переходили на збиральництво зелені, бульб, горіхів, тобто – вегетаріанство. Коли не було їжі – не їли зовсім. У традиційних культурах завжди є пісні, м'ясні дні і дні харчової стриманості. М'ясні дні припадають на час польових робіт. Так що ви можете грамотно чергувати в своєму робочому графіку "швидкі" та "повільні" дні для максимальної ефективності і більш глибокого відпочинку.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

poster
Підписатись на щоденну email-розсилку
матеріалів розділу Life
Залишайтесь в курсі подій з життя зірок, нових рецептів, краси та моди
Щосереди
Показати ще новини
Радіо НВ
X