Як американці вподобали єврейські делікатеси. Блог кулінара

23 лютого 2017, 01:43
Єврейські бізнесмени з допомогою рідної кухні і європейських делікатесів перетворили новоспечену американську буржуазію в гурманів

__08
__08 Фото:

Ви, швидше за все, цього не знали, але делікатеси в США привезли євреї. Все почалося з переїзду Макса Райса — у 1939 році він перебрався в Чикаго з нацистської Німеччини і швидко зрозумів, що попит на смачну їжу зростає, а пропозиція на американському ринку — практично відсутня.

Відео дня

І тоді Райс почав возити з Європи в Америку сири. Пізніше скооперувався з іншими переселенцями і заснував компанію, яка постачає в Штати практично все — від кубинських лобстерів до китайської локшини.

Сьогодні багато хто знає про єврейські делікатеси про книші (маленькі єврейські пиріжки), латкес (оладки по-єврейськи) і сендвічі пастрами (засолене підкопчене м'ясо). Але на зорі появи перших іммігрантів в Америці це була ікра білуги, паштет з фуа-гра і стейк Шатобріан. Джоан Натан у своїй книзі "Киши, кугели і кускус: вплив єврейських традицій на французьку кухню" пише, що єврейська традиція вирощування гусей на жирі,що накопичується у птиці в печінці, призвела до появи такої страви, як фуа-гра.

Але незамінним нагадуванням про будинок для перших єврейських іммігрантів були м'ясні делікатеси — можете собі уявити, яка паніка почалася в єврейський будинках Америки, коли ціна кошерної яловичини в 1902 році підскочила з 12 до 18 центів! Єврейки пікетували бойні, атакували покупців делікатесів, навіть обливали бензином і підпалювали м'ясо. І тільки після того, як релігійні лідери підтримали рух і ціна поступово почала знижуватися, всі заспокоїлися.

Хумус, до речі, придумали не євреї, але привезли в Америку знову-таки вони

До 1930-40-х років минулого століття в Штатах зросло народжене в Америці покоління дітей переселенців, які активно почали популяризувати кухню свого народу. Магазинчики з єврейськими делікатесами з'явилися в Нью-Йорку, Чикаго, Бостоні, Філадельфії, Монреалі — скрізь, де жили чоловіки-євреї, які намагаються влаштувати життя на новій землі і чекають можливості забрати сюди дружину і дітей. Так магазини делікатесів ставали все більш популярними. Саме тоді американці вперше спробували те, що зараз прийнято вважати загальноамериканської їжею — бейгли, пастраму, солоні огірки, чорний хліб і млинці.

Хумус, до речі, придумали не євреї, але привезли в Америку знову-таки вони. Це зробив у 1986 році таксист-ізраїльтянин Захар Норман, який приїхав з арабського Середнього Сходу, де хумус вважався банальною закускою, і почав продавати його євреям, які сумували за батьківщиною.

В цілому, в 1930-х роках в Нью-Йорку було 1500 «делікатесних» магазинчиків і лавок. Сьогодні ця кількість впала до 15-ти. І тим не менш інтерес до делікатесів єврейської кухні не падає, на Брайтон масово приїжджають туристи, щоб спробувати справжню єврейську кухню, розкуштувати, так би мовити, культуру на смак.

poster
Дайджест головних новин
Безкоштовна email-розсилка лише відбірних матеріалів від редакторів NV
Розсилка відправляється з понеділка по п'ятницю

Нове покоління вже відкриває ресторани зі зміненою рецептурою делікатесів. Адже часи змінюються, і кухня змінюється разом з ними. Але класика залишається класикою — м'ясні делікатеси продовжують залишатися улюбленою стравою багатьох людей у всьому світі. Жодне свято в американській родині з єврейськими коренями не обходиться без м'ясної нарізки від Каца. Katz's Delicatessen – це магазинчик, який єврейські іммігранти відкрили в Нью-Йорку ще 125 років тому, щоб готувати дивовижні страви національної кухні. І 125 років стіл з нарізкою від Каца був і залишається ознакою хорошого тону і символом багатого єврейського столу. Делікатес – це не тільки вишукане блюдо, це ще й смак батьківщини, смак дитинства і сімейних традицій.

Раджу рецепт: Оригінальні латкес

Смачні і корисні латкес — оладки або деруни з овочів. У них буде все, крім картоплі.

Інгредієнти: яйця — 2 шт., корінь пастернаку — 1 шт, корінь моркви — 1 шт, ріпчаста цибуля — 1 шт., борошно — 3 ст. л. сіль, перець — за смаком.

Яйця трохи збиваємо з перцем, сіллю і крапелькою рослинного масла. На великій тертці натираємо наші корені — морква, пастернак і цибулину.

Перемішуємо. Додаємо до овочів борошно, ретельно перемішуємо, — все! Залишилося тільки обсмажити. Викладаємо ложкою в гаряче масло. Обсмажуємо з двох сторін.

В якості соусу можна змішати сметану з кропом або іншою зеленню.

Викладаємо наші овочеві латкес на тарілку, додаємо соус і насолоджуємося. Такі оладки – справжній делікатес! Але від них не розтовстієш.

Показати ще новини
Радіо NV
X