Ідеальне меню в червні. Що їсти, щоб отримати всі вітаміни та залишатися здоровим

25 червня 2020, 23:03

Червень — чудовий час для відновлення здоров’я і нервової системи після стресового періоду карантину.

Крім того це ідеальний місяць для боротьби із зайвими кілограмами — починають з’являтися багаті на вітаміни й корисні речовини свіжі ягоди, фрукти, овочі, зелень. Але щоб правильно скласти раціон, важливо знати, який вплив на організм чинить кожний продукт.

Відео дня

Ягоди

У червні з’являються мої улюблені полуниця і черешня. Вітамін С з полуниці, а також еллагова кислота відмінно зміцнюють імунітет, оновлюють, омолоджують клітини організму та покращують обмінні процеси. Полуниця також потрібна для зміцнення суглобів, це відмінна профілактика артриту. Калій та магній, які містяться в ягодах, зміцнюють серцево-судинну систему, а антиоксиданти захищають від багатьох захворювань.

А ще в полуниці є фізетин, що стимулює роботу мозку. Ця речовина запобігає розвитку хвороби Альцгеймера та інших мозкових патологій.

Все, що не вимагає приготування, їжте сирим

Полуниця м’яко чистить кишечник, швидко виводить зайву рідину з організму і допомагає позбутися зайвої ваги. А її фруктові кислоти покращують стан шкіри.

Черешня, як і полуниця, покращує травлення і стимулює обмін речовин, завдяки чому швидко йдуть зайві кілограми. Вона підвищує імунітет, знижує рівень «поганого» холестерину, нормалізує артеріальний тиск. А ще черешня допомагає при неврозах, знижує больові відчуття при артриті, ревматизмі та подагрі.

Кумарини в складі ягід корисні для роботи серця. Це відмінна профілактика утворення тромбів. Крім того, кумарини необхідні для підтримки високого рівня енергії. За вмістом кумаринів черешня може зрівнятися з гранатом — вона рекомендується для швидкого відновлення сил.

«Родичка» черешні, вишня, відмінно знищує бактерії, тому в народній медицині застосовується від кашлю та застуди. А ще вона зміцнює судини і корисна для серця. Як і в черешні, у вишні є найцінніші для серця і загального тонусу кумарини.

Хлорогенова кислота ягід підтримує нирки й печінку. А вишневий інозит покращує метаболізм, що знову ж таки, плюс для схуднення. Завдяки наявності пектину і клітковини, вишня м’яко чистить кишечник, виводить з організму зайву рідину.

Як і черешня, вишня багата на вітаміни групи В, які зміцнюють нервову систему, підтримують здоров’я шкіри, волосся, нігтів. Вітамін А з ягід потрібен для зору, кісток і зубів. А ще у вишнях є фолієва кислота, залізо, вітамін С — захищає від вірусів та інфекцій, зміцнює серце і судини, перешкоджає старінню. Необхідний вітамін С і для колагенових волокон, не дарма аскорбінову кислоту називають вітаміном молодості. Це також захист імунної системи, відмінне джерело енергії.

Суниця — справжнє джерело заліза та ягідний лідер за вмістом кальцію, необхідного для міцних кісток. Вона покращує роботу серця, виводить «поганий» холестерин, покращує травлення. Суниця також нормалізує функції щитовидної залози, прискорює обмін речовин.

До речі, маски з суниці розгладжують зморшки, роблять шкіру обличчя та шиї дуже ніжною й еластичною. Особливо, якщо поєднувати суницю з вершками і (або) запареною вівсянкою.

Ягодами краще ласувати не після їжі, як це зазвичай роблять, а за 40 хвилин до основного прийому їжі. У складі звичайного меню, якщо ви худнете, солодкі ягоди краще їсти по 300−500 грам у першій половині дня, на сніданок або перекус.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X