Олів'є з рапанами. Як небанально приготувати традиційні новорічні страви

31 грудня 2019, 18:09

Картопля хороша в австрійському картопляному салаті, а ось в олів'є вона, на мою думку, зайва

Не секрет, що холодець, олів'є, оселедець під шубою і запечена качка — це просто-таки маст-хев нашого новорічного, різдвяного або просто січневого столу.

Так от, запропоную кілька варіантів того, як стандартну святкову їжу приготувати незвично, надати їй свіжості, осучаснити або апгрейдити, водночас зберігши її суть. Тобто я не писатиму про холодець у вигляді льодяників на паличці або крем-суп з олів'є, але як зробити якраз це олів'є небанальним і дуже смачним — розповім.

Відео дня

Олів'є

Почнемо з нього. У мене два варіанти цього салату. І обидва без картоплі: я просто не розумію, навіщо в салат додавати холодну, вчора зварену картоплю. Цей овоч гарний в австрійському картопляному салаті, а ось в олів'є він, на мою думку, зайвий. Отже, поговоримо про два варіанти олів'є — м’ясний і рибний (навіть не рибний, а з морепродуктами)

М’ясний:

1 середній телячий язик (1−1,2 кг)

500 г телячого задка

10 яєць

1 червона цибуля

250 г консервованого зеленого горошку

150 г с/м зеленого горошку

200 г свіжих огірків

200 г квашених огірків

500 г домашнього майонезу

50 г італійських в’ялених помідорів

Спробуйте запекти цесарку

Технологію приготування описувати ні до чого — кожен її знає і змагається в ідеальності кубика нарізки. А ось домашній майонез потрібно зробити обов’язково, і в жодному разі не купуйте магазинний. Ось рецепт:

3−4 жовтки курячих або 20 жовтків перепелиних яєць

Столова ложка діжонської гірчиці

Чайна ложка винного оцту

Столова ложка молока

250 мл оливкової олії

250 мл рослинної олії

Сіль, перець і цукор за смаком

Цей майонез не соромно з'їсти зі щойно звареним яйцем або відвареною телятиною та гірчицею.

Другий вид олів'є — з рапанами, а замість картоплі — авокадо.

500 г відварених рапанів

250 г свіжих огірків

6−7 відварених яєць

100 г в’ялених помідорів

2 авокадо

200 г домашнього майонезу

Пучок свіжої кінзи

Трохи соку лайма і подавати з часточкою лайма

Повірте, це того варто, щоб спробувати. А рапани можна замінити на хвости тигрових креветок, обсмажених з часником у вершковому маслі. Буде точно не гірше!

Холодець

У різних сім'ях його традиційно готують або зі свинини, або з яловичини, або з півня або курки. Але з нагоди свят я рекомендую спробувати зробити холодець з фазана. Саме фазан — і прекрасний, легкий, новорічний холодець у вас на столі. Навіщо собі відмовляти в такому задоволенні? Ідеальний з діжонською гірчицею.

Оселедець під шубою

Так, оселедець — це класика. Але трохи змініть рецепт. Запечіть овочі. До того ж не просто запечіть, а в солі. Цей унікальний смак ви точно запам’ятаєте. Засипати буряк, моркву і картоплю сіллю я ще й селеру додаю до цього набору) і 1−1,5 години запікати. З домашнім майонезом це просто казка. Ах, і замініть з нагоди свята оселедець на слабосолений лосось або лосось гравлакс. Буде оригінально і смачно. А якщо прикрасите ложкою червоної ікри вже готову шубу — ваші гості вас точно розцілують.

Мімоза

Так-так, зараз ви скажете: «Нуууу, це ж мімоза, з консервів…». Ага. Але спробуйте приготувати цей салат з креветками. А креветки не варіть і не смажте — замаринуйте їх у соку апельсина і лимона з кінзою і чилі. Нехай кілька годин поплавають у цьому маринаді. Щоб побіліли прямо. І та сама запечена морква й картопля. І заправити не майонезом, а грецьким йогуртом. Це незвично і, впевнений, усім смакуватиме.

Другий варіант — зробити мімозу зі шпротами. Це ж просто олдскул. Але приготуйте майонез на олії з виноградних кісточок і перепелиних яєць — він вийде набагато легший, а ще додайте в нього трохи соєвого соусу. Буде добре. А далі — як душа забажає. З овочами, запеченими на солі і таким майонезом можна не переживати, навіть якщо ви в цей салат забудете додати власне шпроти.

Запечена качка

Качка — це добре. Особливо зимова, запечена з айвою і кислими яблуками. Так, з такою хрусткою скоринкою.

Але ось що я вам раджу — спробуйте запекти цесарку. Так, птах рідкісний і унікальний. Але якщо скористатися качиним жиром (можна купити окремо), замаринувати з ароматними травами (чебрець, наприклад) і запікати години дві-три за низької температури з коренеплодами — селера, пастернак, петрушка, цибуля — буде ще краще. У цього птаха мало жиру, тому метод приготування конфі ідеально підійде. А подавайте з пюре із запеченого батата з пармезаном і вершками. Таке точно рідко, де подадуть, і це справді смачно.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X