Не панікуйте. Як перевірити рівень холестерину та знизити його

17 грудня 2020, 23:03

Якщо ви схильні до підвищення холестерину, додайте в раціон оливкову олію, морську жирну рибу і з'їдайте по одному авокадо на день

Холестерин вважають одним з основних будівельних матеріалів в організмі. Він життєво важливий для росту клітин і утворення гормонів надниркових залоз і статевих гормонів. Печінка самостійно виробляє 80% необхідного холестерину, і цього було б цілком достатньо для життєдіяльності організму. Але в наш час люди вживають занадто багато переробленої їжі, простих вуглеводів, мало правильних жирів або, навпаки, неправильні жири, трансжири – і, відповідно, отримують холестерин у надлишку.

Відео дня

Коли рівень загального, поганого холестерину (ліпопротеїни низької щільності — ЛПНЩ) і тригліцеридів підвищується, а рівень хорошого холестерину (Ліпопротеїни високої щільності — ЛПВЩ) знижується, зростає ризик серцево-судинних захворювань, формуються атеросклеротичні бляшки, через які відбувається звуження просвіту судин, і в результаті порушується кровопостачання органів.

Перевіряти рівень холестерину необхідно всім, навіть худим, і особливо тим, хто не їсть жири. Є чимало людей без зайвої ваги, але з високим холестерином. Якщо холестерин не підвищений або не наближається до верхньої межі норми, перевіряти достатньо раз на рік. А щоб допомогти дієтологу або терапевту розібратися детальніше, здайте гомоцистеїн, феритин і С-реактивний білок.

Хороший чи поганий?

ЛПНЩ (Ліпопротеїни низької щільності) ще називають «поганим» холестерином. При цьому він не такий вже й шкідливий: без нього ми не змогли б вижити. Частинки ЛПНЩ переносять холестерин з печінки до тканин тіла, де він використовується для підтримки здоров'я клітинних мембран. Також ЛПНЩ — попередник наших статевих гормонів. Але коли його рівень вище, ніж потрібно організму, він накопичується в стінках артерій, де може спричиняти патологічні зміни.

Є чимало людей без зайвої ваги, але з високим холестерином

ЛПНЩ здатний окислюватися в реакціях з киснем, а також з'єднуватися з надлишком глюкози в процесі глікування (зв'язування з молекулами цукру). Якщо це сталося, частинки ЛПНЩ приймають зовсім інший вигляд. Вони більше не виглядають дружніми імунній системі та їх легко сплутати з чужорідними організмами. Щоб знищити шкідливі молекули ЛПНЩ, імунна система посилає лейкоцити різних типів, включаючи моноцити й Т-лімфоцити. А якщо за підвищеного ЛПНЩ у вас ще й високий рівень заліза в крові, це стає першим кроком до утворення смертельно небезпечних пінистих клітин.

ЛПВЩ (ліпопротеїни високої щільності) називають «хорошим» холестерином через те, що він видаляє холестеринові бляшки з артерій.

Тригліцериди — основний критерій оцінки вмісту жиру в крові. Високий вміст тригліцеридів у сукупності з низьким рівнем ЛПВЩ можна вважати характерною ознакою метаболічного синдрому — комплексу порушень обміну речовин, за якого підвищується ризик розвитку серцево-судинних захворювань і діабету 2 типу. Одна зі складових синдрому — резистентність до інсуліну, яка призводить до підвищення його рівня в крові. Як стимулятор росту інсулін прискорює утворення бляшок у коронарних артеріях. Саме ці, м'які або нестабільні, бляшки стають причиною серцевих нападів: за наявності запалення вони можуть руйнуватися, в результаті чого утворюється згусток крові й частина керівного русла, розташована нижче цього місця, закупорюється. З'ясувати рівень загального холестерину, ЛПВЩ, ЛПНЩ і тригліцеридів дозволяє комплексний аналіз — ліпідограмма.

Гомоцистеїн

Гомоцистеїн — це амінокислота, яка відіграє важливу роль у роботі серця. Тому разом з ліпідограмою варто здавати й аналіз на гомоцистеїн, рівень якого не має перевищувати 5,5 мікромоль на літр.

У нормі гомоцистеїн швидко трансформується в інші, необхідні для організму речовини. Для цього критично необхідні вітаміни В6, В12 і фолієва кислота. У зв'язку з цим основною причиною підвищення гомоцистеїну є дефіцит фолатів і вітамінів групи В. Високий гомоцистеїн також може пояснюватися курінням, прийомом оральних контрацептивів і наявністю аутоімунних захворювань.

Чому не можна допускати підвищення гомоцистеїну?

— Збільшує ризик серцево-судинних захворювань, особливо за підвищеного холестерину.

— Призводить до розвитку атеросклерозу, артеріальних і венозних тромбозів.

— Викликає ризик безпліддя, вад розвитку нервової системи плоду під час вагітності, переривання вагітності (здебільшого в 1 триместрі) та інших захворювань вагітної та плода.

Якщо рівень гомоцистеїну вище 5,5, не панікуйте. Це можна виправити. Найпростіший спосіб зниження гомоцистеїну — прийом метилфолату (добавка, що складається з фолату і вітамінів групи В). А тим, у кого є мутація в генах фолатного циклу, необхідно пити цю добавку протягом усього життя, тим самим оберігаючи себе від серцево-судинних захворювань. Але перш ніж призначати будь-які препарати, необхідно вивчити повну картину (інші аналізи, генетику).

Також важливим дослідженням, якщо у вас вже підвищений холестерин, буде УЗД комплексу інтима-медіа (КІМ), яке покаже наявність бляшок і їхній розмір. Згідно з біомаркерами старіння діагностичної панелі Open Longevity 1.1, рекомендоване значення товщини КІМ має становити <0,7 мм (це менше референсних значень діагностичних центрів вітчизняних медичних установ — <0,9мм — норми яких просто вже застаріли). До 25 років товщина КІМ в середньому становить 0,6 мм, але вже до 45 років стає більше 0,8 мм.

Як же знизити рівень загального і поганого холестерину?

1. Дотримуватися здорового харчування.

2. Відмовитися від куріння й алкоголю.

3. Додати в свій графік регулярну фізичну активність.

Якщо аналізи показали, що рівень холестерину підвищений, обов'язково скоректуйте свій раціон — приберіть шкідливі продукти, що підвищують його рівень, і додайте корисні. Також рекомендую приймати якісну Омега-3 з диких сортів риби протягом 3 місяців у дозуванні 2000мг EPA&DHA. Після прийому Омега-3 (за 3 місяці) і налагодженого раціону потрібно повторно здати холестерин, щоб перевірити динаміку. Омега-3 не варто скасовувати, якщо ви схильні до підвищення холестерину — хіба що зменшити дозування до 1000 мг на день.

Продукти, які знижують холестерин:

  • всі овочі та фрукти, включаючи заморожені, особливо зелень і ягоди;
  • курка фермерська без шкіри (краще грудка), індичка, пісна яловичина (не частіше 2 разів на тиждень), куріпка, кролик;
  • морська жирна риба — оселедець, лосось, палтус, тунець, скумбрія, сардини;
  • особливо на зниження холестерину в крові впливає авокадо — одне на день на постійній основі;
  • часник — містить аліцин, необхідний для боротьби з холестерином, і розріджує кров;
  • хліб грубого помелу і не з борошна вищого сорту;
  • цілісні каші на воді, рис (особливо червоний);
  • бобові (горох, квасоля, сочевиця);
  • чай трав'яний і зелений;
  • вживання достатньої кількості лужної води;
  • оливкова олія, Омега-3.

У всіх рослинах є фітостерини, що знижують рівень холестерину. Три порції овочів близько 450-500 г і фруктів/ягід близько 400 г на день — це ідеально.

Продукти, які підвищують холестерин:

  • м'ясо з жировими прошарками (наприклад, качка, гусак, але зрідка можна);
  • ковбаси, сосиски, бекон, паштети, консерви та всі перероблені м'ясні продукти;
  • ікра, креветки, кальмари, восьминоги, краби у великих кількостях (але в міру можна);
  • молоко, вершки, плавлені сири та сири молоді, м'які, з цвіллю;
  • картопля фрі, чипси та фаст-фуд;
  • фрукти консервовані, з додаванням цукру;
  • білий хліб, випічка, тістечка, торти, морозиво (найбільше), млинці, пончики, в принципі всі прості вуглеводи;
  • соки з цукром, газована вода;
  • алкоголь;
  • маргарин, майонез, жирні та готові соуси.

Тим, у кого підвищений холестерин, я рекомендую додати в раціон одне авокадо на день, жирну морську рибу, оливкову олію (30 мл на день), червоний рис, багато овочів, Омега-3 і часник у капсулах. І головна рекомендація — прибрати прості вуглеводи, фаст-фуд, ковбаси і замінити їх цільними якісними продуктами.

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения НВ

Більше блогів тут

Приєднуйтесь до нас у соцмережах Facebook, Telegram та Instagram.

Показати ще новини
Радіо НВ
X