Хочете бути здоровішими, щасливішими і зберегти гроші? Готуйте вдома
Колонка написана у співавторстві з Тамарою Бачер, старшим науковим співробітником Університету Ньюкасла

Приготування їжі робить вас щасливішими
Щоб з'ясувати, чи впливає вживання домашньої, здорової їжі на емоції людини, вчені провели дослідження, що охопило 160 дорослих учасників. Згідно з результатами з'ясувалося, що ті учасники, які частіше готували вдома, мали більш інтенсивні позитивні емоції і менше тривожилися. Більш того, ці люди вибирали кориснішу їжу для наступного прийому їжі.
Ще одне дослідження було проведено серед 141 ірландських матерів. Учені виявили, що, навчившись готувати лазанью (або завдяки книзі рецептів, або завдяки відео), у них підвищувалися впевненість в кулінарії і задоволення від цього заняття. Змінювалося і їхнє ставлення до готування – воно більше не здавалося настільки складним і бажання повернутися до неї зростало.
Подібну дію має не тільки приготування їжі, а й спільні обіди, що підвищують рівень щастя.
Готування зберігає гроші
У США існує шеститижнева програма, в рамках якої людей з низькими статками вчать, як робити покупки і готувати здорову їжу при обмеженому бюджеті. Навіть через півроку після закінчення навчання учасники демонструють серйозні поліпшення: можуть «вичавити» більше з невеликої суми грошей і вибирають більш здорову їжу. Крім того, вони менше переживають, що їжа закінчиться раніше, ніж з'являться гроші на нову.
2300 кілоджоулів – це, наприклад, стограмовий шоколадний батончик або два кілограми броколіКрім того, в США було проведено дослідження зв'язку між якістю/витратами на харчування і місцем, де людина їсть (вдома або в ресторанах). Дослідження охопило 437 жителів Америки. Як ви вже, напевно, здогадуєтеся, домашня їжа виявилася більш сприятливою для якості харчування і гаманця людини. Ті, хто частіше харчувався вдома, витрачали на їжу на винос близько $65 на місяць (на одну людину), а на їжу поза домом загалом – близько $273 на місяць. А ті, хто дуже любив магазинну їжу, не тільки гірше харчувалися, але і більше витрачали – $133 і $330, відповідно. Що цікаво, обидві групи людей витрачали на купівлю продуктів для приготування їжі вдома майже однакову суму ($193 і $196).
Хто більше готує, той більше любить здорову їжу
Ультраоброблені харчові продукти, зазвичай, більш калорійні. В них більше солі, цукру і насичених жирів. 2008 року у Великій Британії було проведено опитування серед 509 дорослих жителів країни. Виявилося, що 51% енергії вони отримували з ультраоброблених продуктів. А ті, хто готував основний прийом їжі вдома (не менше п'яти днів на тиждень), отримував з ультраоброблених продуктів на 3-4% менше енергії.
Це дорівнює близько 240-330 кілоджоулям або 57-75 калоріям на день. Вам може здатися, що це дурниця, але по закінченню тижня ці калорії серйозно вплинуть на кількість спожитих вами клітковини, вітамінів і мінералів. 2300 кілоджоулів – це, наприклад, стограмовий шоколадний батончик або два кілограми броколі.

Домашня їжа знижує ризик розвитку діабету 2 типу
Протягом 25 років у США досліджували зв'язок між діабетом і харчовими звичками людей (дослідження охопило 58 тисяч жінок і 41 тисячу чоловіків). Кожні 4 роки вчені цікавилися у учасників, скільки обідів і вечер вони зазвичай готують вдома. У тих, хто 5-7 разів на тиждень вечеряв вдома, ризик розвитку діабету 2 типу був на 15% нижче; у тих, хто 5-7 разів на тиждень обідав вдома, він знижувався на 9%.
Частково це пояснюється тим, що люди, які частіше їдять вдома, додають менше у вазі. За час спостереження жінки, які 11-14 разів на тиждень їли домашню їжу, додали 3,02 кілограма, а чоловіки – 2,62 кілограма. Ті, хто їв удома не більше 6 разів на тиждень, набирали в середньому 3,36 кілограма (жінки) і 3,85 кілограма (чоловіки).
Вплив на здоров'я взагалі
Дослідження показали: коли людина активно намагається перейти на домашню їжу, у неї підвищується рівень споживання поживних речовин, споживані продукти стають різноманітнішими, підвищується їхня якість.
У всіх подібних дослідженнях спостерігався певний позитивний вплив на показники здоров'я людини, такі як рівень холестерину в крові, артеріальний тиск, маркери ревматоїдного артриту, хронічного захворювання нирок. Навіть більше, підвищувалася якість життя пацієнтів з раком передміхурової залози. (...)
У 2015 році в Австралії було проведено опитування, згідно з яким, кожен п'ятий житель країни хотів би більше готувати вдома. Дослідження також показали, що люди, які навчилися готувати в дитинстві або в підлітковому віці, впевненіше почуваються за плитою, краще готують і краще харчуються. (...)
Переклад The Conversation. Републікація повної версії тексту заборонена.
Більше блогів тут