Гарні новини. Чим корисна риба? Пояснює вчений

26 липня 2018, 06:22

Збільшення частки риби в раціоні є ефективною здоровою стратегією

Перша новина стосується великого мета-аналізу, який оцінював тривалість життя і споживання риби. Загальне охоплення в 420 тисяч людей протягом 16 років. Дослідження показало, що ті, хто їв більше риби, той вмирав рідше на 9%. Зниження смертності відбулося у чоловіків в такій структурі: на 10% менше – від серцево-судинних захворювань, на 6% – від пухлин, на 20% – від хвороб дихальної системи, на 37% – від хвороб печінки. А ось у жінок інша структура: на 10% менше – від серцево-судинних, на 37% – від Альцгеймера. Цікаво, що смажена риба не чинила такого ефекту.

Відео дня

Друга новина стосується омега-3 жирних кислот. Є головні омега-3 жирні кислоти – це ЕПК і ДГК. ЕПК, тобто ейкозапентоенова, з якої утворюються протизапальні сполуки. А останнім часом активно вивчаються похідні ДГК, тобто докозагексоенової жирної кислоти. При її метаболізмі в організмі утворюються сполуки, які впливають на імунну та інші функції. Ці речовини можуть запобігати і уповільнювати розвиток багатьох видів раку. Вони роблять це різними механізмами: пригнічують ріст нових судин до пухлини, порушують утворення контрактів між клітинами і найважливіше – блокують міграцію пухлинних клітин, запобігаючи і сповільнюючи метастазування.

Морепродукти – це не тільки риба (ідеально – жирна, холодних морів, дикого вилову, що знаходиться в основі харчової піраміди), а й молюски, і водорості. Як кажуть, "more you eat oysters the more you avoid medicine" ( "чим більше їли устриць, тим менше приймаєш ліків").

Отже, доведений вплив регулярного вживання морепродуктів: зниження ризику серцево-судинних захворювань, аутоімунних і алергічних хвороб, депресії. Для депресії залежність дуже значна.

Відзначено виражене зниження Альцгеймера навіть при вживанні риби всього раз на тиждень. При цьому незначне підвищення ртуті не має клінічного значення. Важливий момент, що селен захищає мозок від дії ртуті. Дослідження ризики-переваги риби Фінського інституту здоров'я показали значне переважання переваг споживання риби. Як мінімум, життя в місті в 34 рази небезпечніше морепродуктів в плані забруднення.

Чим більше їси устриць, тим менше приймаєш ліків

Морепродукти – це не тільки омега-3, а цілий комплекс нутрієнтів. Саме тому, вживання риби показує набагато кращі результати, ніж окремі нутрієнти. Крім омега-3 в морепродуктах багато таурину, мінералів (цинк, селен, йод, залізо і багато інших в засвоюваній формі), вітамін D і багато іншого. Часто морепродукти виявляються єдиним значущим джерелом цих нутрієнтів в раціоні. Так, 200 грам риби – добова доза омега-3, 100 грам мідій – це 52% добової норми селену, в 110 грамах лосося – добова норма вітаміну D.

Висновок

Збільшення частки риби в раціоні є ефективною здоровою стратегією. Найкращий омега-3 БАД – це риба. Адже це не тільки омега-3, але ще і якісний білок, вітамін D, таурин, цинк, селен, астаксантин і ряд інших біологічно важливих сполук. Морепродукти містять багато критично важливих для розвитку мозку нутрієнтів, дефіцит яких серйозно позначається на інтелекті (крім омега-3, також йод і цинк). Споживання риби корелює з IQ, і залежить від одержуваних доз. А у дітей споживання риби зменшує ризик розвитку аутоімунних захворювань, включаючи астму.

Текст публікується з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Мнения Нового Времени

Більше блогів тут

Показати ще новини
Радіо НВ
X